Adet Döneminde Vajinada Yanma
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Adet Döneminde Vajinada Yanma

Adet Döneminde Vajinada Yanma

Kadınların adet dönemi birçok açıdan hassasiyetin arttığı ve bazı istenmeyen durumların yaşandığı bir süreçtir. Özellikle vajina bölgesinin yüksek hassasiyeti sebebiyle bazı problemlerin yaşanması can sıkıcı olabilir. Adet döneminde vajinada yanma en sık karşı karşıya kalınan problemler arasında yer almaktadır. Vajinada PH değeri değişirse veya tahriş ortaya çıkarsa kaşıntı ile birlikte yanma hissi olabilir.

Adet kanaması yaşayan kadınlarda kaşıntı ve yanma hafif düzeyde olursa rahatsızlık vermeyebilir. Bu şikayetler genellikle kendi kendine ortadan kalkar. Ancak yanma uzun süre devam ediyorsa ve kötü koku ile birlikte rahatsız edici bir kaşıntı da varsa bir uzman hekimle görüşmek gerekebilir.

Adet dönemi içinde cinsel yola bulaşan hastalık, iltihap ve vajinal enfeksiyonlar bu bölgede yanmaya yol açabilirler. Aynı zamanda günlük ped, kimyasal temizleyici, bel soğukluğu gibi birçok hastalık da yanmaya neden olabilmektedir. Vajinada yanma adet döneminden hemen önce ve idrar sırasında daha fazla görülebilir. Uzun süre devam ediyorsa mutlaka nedenini saptayarak tedavi planı uygulamak gerekir.

Adet döneminde vajinada yanma neden olur?

Adet döneminde vajinada yanma nedenleri genellikle tahriş ve iltihap gibi durumlar olmaktadır. Ciddi derecede görülen enfeksiyonlarda yanma şikayetleri daha fazla olur. Aynı zamanda vajina akıntısında da yoğun olarak yanma hissedilebilir. Vajinada görülen yanma hissinin altında ciddi sağlık sorunları olabilir.

Vajinada yanma şu nedenlere bağlı olarak görülebilir;

  • Vajinada yanma vajinanın tahrişine bağlı olabilir. Kimyasal maddeler yanma hissine yol açabilir. Kaşıntı, sızlama, batma ve deri soyulması yanmaya eşlik edebilir.
  • Vajina bölgesinde yaşayan yararlı bakteriler PH dengesini korusa da zararlı bakteriler yanmaya yol açabilir. Bakteriyel vajinozis adet döneminde yanma ile birlikte beyaz ve gri akıntı, kaşıntı ve kötü kokuya yol açabilir.
  • Candida başta olmak üzere mantar türleri vajina enfeksiyonuna yol açar. Buna bağlı olarak vajinada yanma ve kızarıklık şikayetleri görülebilir.
  • Böbrek, idrar torbası ya da üreterde görülen enfeksiyonlar adet döneminde vajinada yanma oluşturabilir.
  • Cinsel ilişki anında partnere geçen bir parazit olan trikomoniyaz da vajinada hassasiyet, kızarıklık ve yanmaya yol açabilir.
  • Bel soğukluğu idrarda yanma ile birlikte vajinal akıntı ve vajinada yanma şikayetlerine yol açabilir.
  • Klamidya isimli hastalık belirti göstermese de vajinada yanma yanında idrarda ağrı ve vajinal akıntıya yol açabilir.
  • Genital Herpes virüsünün vücutta aktif olduğu dönemlerde vajinal yanma yoğun olarak hissedilebilir.

Buraya bir bakalım: Adet Kanaması Normalde Kaç Gün Sürer?

Adet döneminde vajinada yanma tedavisi

Adet Döneminde Vajinada Yanma Nedenleri

Adet döneminde vajinada yanma tedavisi için ilk olarak bir tanı koyulması gerekir. Yukarıda sıralanan nedenler arasından hangisinin adet dönemi içinde ya da ara dönemlerde vajinada yanmaya yol açtığı saptanır. Bu süreçte temel tedavi odağı yanma hissinin şikayet oluşturmayacak düzeye gelmesi veya tamamen ortadan kalkmasıdır.

Vajinada yanma genellikle kesin ve kötü kokulu akıntı ile birlikte görülmektedir. Bu süreçte minimum sürede altta yatan neden bulunur ve hemen tedavi edilir. Altta yatan nedenler bel soğukluğu, genital Herpes, klamidya gibi durumlarsa, yanma enfeksiyon ya da mantar gibi nedenlere bağlı yaşanıyorsa ilaç, merhem ya da jel tedavisi uygulanmaktadır.

Adet döneminde vajinal yanma bir hastalık tabanlı gelişmeyebilir. Bazen alerjik durumlara bağlı da yaşanabilir.  Bunun dışında nadir olacak şekilde lateks ve sentetik maddelere karşı ya da vajinayı tahriş eden kimyasal maddelere karşı da ortaya çıkabilir. Bu durumda maddeler bırakıldığında yanma hissi ortadan kalkar. Bunun dışında vajinada yanmanın spesifik bir tedavisi yoktur.

PH dengesinin bozulmasına bağlı vajinada yanma hissi varsa ilaç tedavisi ve jel tedavisi uygulanmaktadır. Adet döneminde yaşanan yanmalar için tedavide temel yaklaşım öncelikle kadınların üreme sağlığının korunmasını sağlayacak tedavilerdir. Bu his sürekli hale gelirse mutlaka bir destek almak gerekir.

İlginizi çekebilir: Aşırı Adet Kanaması Nedenleri

Adet döneminde vajinada yanma için öneriler

Adet döneminde vajinada yanma için öneriler sunacağız. Bu öneriler vajinada yanma hissini geçirecek düzeyde olmasa da engellemede ya da azaltmada son derece etkili olacaktır. Öncelikle vajinada yanma olduğu dönemlerde vajina bölgesine soğuk kompres uygulamak çok yararlıdır. Evde yapılacak uygulamalar ile yanma hissi ciddi derecede azaltılabilir.

Kadınların bol ve pamuklu iç çamaşırları giymesi de önemli bir avantaj olur. Aynı zamanda vajina bölgesini tahriş edecek her türlü madde ve etkinlikten uzak durmak gerekir. Vajina sabun, çamaşır suyu ya da kokulu tuvalet kağıdı gibi maddelerden etkilenebilir. Özellikle kokulu tuvalet kağıtları vajinanın PH dengesini ciddi oranda bozacaktır.

Cinsel yolla bulaşan hastalık ya da enfeksiyona bağlı bir vajinal yanma varsa mutlaka uygun tedavi sonuna kadar uygulanmalıdır. Enfeksiyon ve bakteri temelli tedavi yanma hissini sonlandırabilir. Bu önerilere uyulursa adet döneminde vajinada yanma hissi ortadan kalkabilir.

Adet döneminde vajinada yanma tehlikeli mi?

Adet döneminde vajinada yanma ya da adet döngüsü dışında yanma kadınlarda ciddi endişelere yol açabilir. Ancak adet döneminde vajinada kaşıntı ve yanma hissi her zaman ortaya çıkabilir. Bu durumda temel yaklaşım adet dönemi içinde yaşanan bu yanmaların geçmesini beklemek olacaktır. Genellikle kaşıntı ve yanma hissi kendi kendine geçme eğiliminde olur.  Ancak çok rahatsız edici ve uzun süren bir yanma söz konusuysa hemen uzman bir hekim ile görüşmek gerekir. Bu süreçte tedavi mutlaka kişiye özel olarak uygulanmalıdır.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Adet döneminde vajina yanması için yoğurt da önerilir. Sade yoğurt ya da bal ile karıştırılmış yoğurdun iyi bakterileri çoğalttığı söylenir. Aynı zamanda sarımsak tüketimini arttırma da önerilebilir. Ancak bunlar bir tedavi ya da yanmayı geçirecek yaklaşımlar değildir. Mutlaka uzman bir hekimle görüşmek gerekir.

Gebeliğin ilk üç haftası içinde istemsiz olarak beyaz yapışkan bir sıvı gelir. Bu vücudun hamileliğe hazırlık süreci olabilir. Vajinal kaşıntı ve yanma olması halinde gebelik belirtisi olabilir.

Adet döneminde vajinada yanma hissi olursa hemen kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmeniz gerekecektir.

Adet döneminde yaşanan vajinal yanmanın ne zaman geçeceği net olarak saptanamaz. Bu süreç kısa da sürebilir uzayabilir de.

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

Mürüde Çakartaş Dağdelen 24 Nisan 1977’de Kıbrıs Yeşilyurt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız