Adet Söktürücü İlaçlar

Adet kanaması, embriyonun rahime yerleşmesini sağlamak için hazırlanan endometriyum tabakasının vücuttan atılmasıyla oluşur. Kadınlar, hamilelik haricinde üreme hayatı boyunca aylık adet döngüleri yaşamaktadır. Bu döngü, ergenlik döneminde başlar ve menopozda kalıcı olarak durur.
Adet döngüleri düzenli olarak gerçekleşmeyen veya dönemsel olarak adet düzensizliği yaşayan kadınların sayısı oldukça fazladır. Düzensiz adet kanamaları ve beklenen dönemin henüz gerçekleşmemiş olması birçok kadın için endişe vericidir. Bu durum, birtakım nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Adet söktürücü ilaçlar adet döngüsünü tetiklemek amacıyla kullanılabilir.
İçindekiler
Adet söktürücü ilaçlar nedir?
Adet söktürücü ilaçlar; adet kanaması geciken, hamile olmayan ya da menopoza girmemiş kadınlar için normal bir adet döngüsü oluşturmak amacıyla kullanılan hormonal tedavi biçimidir.
Adet döngüsü hormonlar tarafından düzenlenen karmaşık bir süreçtir. Bu hormonların kandaki seviyeleri adet döngüsü boyunca değişir Hipofiz bezi tarafından üretilen luteinize edici hormon ve folikül uyarıcı hormon, yumurtlamayı teşvik eder; yumurtalıkları östrojen ve progesteron üretmek için uyarır. Sonuç olarak, rahim iç duvarının kalınlaşmış tabakası dökülür ve adet kanaması meydana gelir. Bu karmaşık sürecin normal sistemde gerçekleşmesine engel olabilecek birçok faktör bulunur. Adet kanamaları ağrılı, düzensiz veya tamamen durmuşsa ve bunu etkileyebilecek fizyolojik bir neden bulunamıyorsa; doğal hormon seviyelerinde dengesizlik olabilir.
Adet döneminin gecikmesinde stres, polikistik over sendromu, hormonal kontraseptifler, tiroit bozuklukları gibi problemler de etkilidir.
Adet söktürücü ilaçlar neden kullanılır?
Adet söktürücü ilaçlar, hormonal dengesizliğin bir sonucu olan adet döngüsü ile ilgili çeşitli bozuklukları tedavi etmek için kullanılır. Tüp bebek tedavisi veya aşılama gibi doğurganlık tedavileri öncesinde yapay bir adet döneminin başlatılması için de reçete edilebilir.
Adet söktürücü ilaçlar, yumurtlamayı önleyebilir ve rahim iç duvarını incelterek embriyonun implante edilmesini zorlaştırabilir. Ancak, bu ilaçlar bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamaktadır.
Adet söktürücü ilaçların kullanımını gerektiren diğer durumlar şöyledir:
-
Endometriozis tedavisi:
Endometriozis; rahim iç duvarı dokusunun yumurtalıklar, rahim ve mesanenin çevresinde anormal şekilde büyümesiyle oluşan tıbbi bir durumdur. Doku; adet döngüsünü kontrol eden hormonlarla kontrol edilir, kalınlaşır ve normal rahim iç duvarıyla aynı şekilde dökülür. Adet söktürücü ilaçlar, bu anormal dokunun kalınlaşmasını ve kanamasını önler. Tedavi sırasında endometriyal dokunun azalması veya tamamen yok olması nedeniyle; adet kanamalarının durması, düzensiz kanama, lekelenme gibi olasılıklar görülebilir.
-
Rahim kanserinin tedavisi:
Birçok durumda, kanserli hücrelerin büyümesi hormonlar tarafından uyarılmaktadır. Adet söktürücü ilaçlar, vücuttaki hormon dengesini düzenlediği için bazı kanser türlerinin büyümesini durdurabilir. Ayrıca endometriyum tabakasının aşırı büyümesini önlemek amacıyla kullanıldığında, östrojen alan hastalarda rahim kanseri riskini azaltabilir.
Adet söktürücü ilaçlar kimler için uygun değildir?
Aşağıdaki durumlarda adet söktürücü ilaçların kullanılması oldukça tehlikelidir:
- Hamilelik,
- Şüpheli veya geçmiş bir meme kanseri öyküsü,
- Son zamanlarda kalp krizi veya kan pıhtılaşması sorunlarının görülmesi,
- Bacakta veya akciğerlerde kan pıhtısı olması, (tromboembolizm, damar trombozu veya pulmoner emboli),
- Araştırılmayan anormal vajinal kanamalar,
- Karaciğer problemleri,
- Porfirya olarak bilinen nadir bir metabolik bozukluk.
Aşağıdaki durumlarda adet söktürücü ilaçların kontrollü bir biçimde kullanılması, herhangi bir komplikasyona neden olması halinde derhal bırakılması gerekir:
- Böbrek problemleri,
- Epilepsi,
- Astım,
- Migren,
- Kalp yetmezliği,
- Yüksek tansiyon,
- Diyabet,
- Safra taşı,
- Hamilelik sırasında otoskleroz veya sarılık öyküsü,
- Sistemik lupus eritematozus,
- Depresyon öyküsü.
Adet söktürücü ilaç gebeliği sonlandırır mı?
Adet söktürücü ilaçlar, adet düzensizliği içindir ve hamilelik esnasında alınmamalıdır. Adet söktürücü ilaçların rahim iç duvarını inceltme etkisi vardır. Hamilelikte kullanıldığında düşük veya bazı doğum kusurlarına neden olabilir. Kişinin hamilelik şüphesi varsa, bu tür ilaçlar reçete edilmeden önce gebelik testi sonucu beklenmelidir.
Adet söktürücü hap kaç günde söktürür?
Adet söktürücü ilaçlar ağız yoluyla alınan tabletlerden oluşmaktadır. Doktorun önerdiği dozajda günlük olarak kullanılır. Gerektiğinden daha fazla veya daha az alınması, tedavinin etkinliğini olumsuz yönde etkileyebilir.
Adet söktürücü ilaçların genellikle 10 gün boyunca kullanılması tavsiye edilir. Bu süre tamamlandıktan sonra 2 ile 10 gün içerisinde adet kanaması beklenir.
Adet söktürücü ilaç kullananlar riskli midir?
Tüm ilaçlarda olduğu gibi, adet söktürücü ilaçların da birtakım yan etkileri mevcuttur. Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri oluştuğunda hekime bildirilmelidir.
- Göğüslerde hassasiyet,
- Adet akışındaki değişiklikler,
- Düzensiz vajinal kanama veya lekelenme,
- Akne,
- Vücutta tüylenme,
- Saç dökülmesi,
- Uykuya dalma veya uykuda kalma zorluğu,
- Halsizlik,
- Mide ağrısı,
- Kilo alımı veya kaybı,
Bazı yan etkiler risklidir ve tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Aşağıdaki belirtiler nadir görülür, ancak herhangi birinin yaşanması durumunda müdahale gerekir:
- Bacakta ağrı, şişkinlik, kızarıklık veya hassasiyet,
- Konuşma güçlüğü,
- Şiddetli baş dönmesi,
- Kol veya bacaklarda uyuşukluk,
- Nefes darlığı,
- Kan tükürme,
- Ani göğüs ağrısı,
- Hızlı kalp atışı,
- Ani görme değişiklikleri veya görme kaybı,
- Depresyon,
- Cilt veya gözlerin sararması,
- Ateş,
- Deri döküntüsü,
- Nefes alma veya yutma zorluğu.
Adet kanamasını başlatmak için neler yapılabilir?
Adet döneminin gecikmesi durumunda yapılacak birtakım etkenler, kanamayı başlatacak etkide bulanabilir. Adet söktürücü ilaçlar hormonal düzenlemeye yardımcı olurken, diğer etkenler ise bu süreci kolaylaştıracaktır.
- Stresi azaltmak,
- Ağır düzeyde egzersiz yapmamak,
- Cinsel ilişkide bulunmak,
- C vitamini içeriği yüksek besinler tüketmek,
- Maydanoz çayı içmek,
- Karın bölgesine sıcak kompres uygulamak.
Yorumlar