Anne Karnındaki Bebeğin Cinsiyetinin Öğrenilmesi
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Anne Karnındaki Bebeğin Cinsiyetinin Öğrenilmesi

Anne Karnındaki Bebeğin Cinsiyetinin Öğrenilmesi

Hamile olmanın en heyecan verici kısımlarından biri, şüphesiz ki bebeğin cinsiyetini öğrenmektir. Birçok aile bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur sorusunun yanıtı için sabırsızlanırken, bazıları ise doğum anına kadar beklemeyi de seçebilir. Ultrasonda görülmese bile bir bebeğin cinsiyeti dünyaya gelmeden çok önce belirlenmektedir.

Bebeğin cinsiyeti ne zaman oluşur?

Bebeğin cinsiyeti, yumurta ile spermin döllenmesi esnasında aktarılan genlerle belirlenir. XY kromozomları olan embriyolar erkek, XX kromozomunda ise kız bebek oluşur. Bir bebeğin cinsiyetini tanımlayan cinsiyet kromozomlarında 70 farklı gen bulunur. Bu gen özellikleri aynı zamanda bebeğin anatomisini, fizyolojisini ve davranışını etkiler.

Bebeğin genital organları nasıl gelişir?

Gebeliğin 7 ila 8. haftalarına kadar, her iki cinsiyette de genital organlar oluşmaya başlamıştır. Fakat başlangıç evresinde farklılıklar yoktur, ilerleyiş hem kız hem de erkek bebeklerde aynıdır. Bu durum, tüm cinsiyet organlarının aynı temelden geldiği anlamına gelir. Erkeklerdeki testisler ve penis, kadınlardaki yumurtalık ve klitorisle eşdeğerdedir.  Gebeliğin 7. ve 12. haftaları arasında bebeğin cinsiyet organlarının temelleri gelişir.

Erkek bebeklerde 8. haftadan itibaren 7Y kromozomu tarafından salgılanan testosteron üretimiyle birlikte, erkek genital organları gelişmeye ve farklılaşmaya başlar. Anne karnındaki erkek bebekte bulunan testosteron hormonunun yoğunluğu, neredeyse yetişkin bir erkekteki kadar fazladır. Bu hormon seviyeleri 16 ila 20 hafta arasında düşmeye başlar. Genital sırt, penisin oluşturulması için 9. haftada uzamaya başlar. Bununla birlikte, penis ve klitoris yaklaşık 14. haftaya kadar aynı boyutta kalır. Erkek bebeklerde prostat haline gelecek tomurcuklar 10.haftadan itibaren görülebilir. Üriner sistem ise yaklaşık 14. haftada tamamen oluşur. Testisler 26. haftada testis torbasına inmeye başlarken, penisteki en hızlı gelişme üçüncü trimesterde devam eder.

Kız bebeklerde ise dış cinsel organların gelişimi daha durağan şekilde ilerler. Yumurtalıklar, hamileliğin 11 ila 12. haftalarında ortaya çıkar. Hamileliğin yaklaşık 20. haftasında, kız bebeklerde 7 milyon ilkel yumurta bulunur. Doğum anına kadar bu sayı 2 milyona iner. Vajina, 22 haftada perine yüzeyinde açılarak gelişimini tamamlar.

Çok nadir durumlarda bebekler interseks (çift cinsiyetli) olarak doğarlar. İnterseks, bebeğin düzgün çalışan XY veya XX kromozomuna sahip olmadığı anlamına gelir. Böyle bir durumda, bebekte hem erkek hem de kadın biyolojisine ait olan genital organların bir karışımı bulunabilir.

Bebeğin cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur?

Bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi için birkaç farklı yöntem kullanılabilir. Bu yöntemlere göre, cinsiyetin öğrenilme sürelerinde değişiklikler görülebilir.

  • Ultrason:

Yaklaşık olarak 12. haftada dış genital organların görünümü ultrasonda ayırt edilebilir hale gelir. Fakat bebeğin pozisyonu, hareket durumu gibi birçok etken yüzünden güvenilir bir sonuç alınması zordur.  18 ve 20. hafta civarında gerçekleşen ultrasonla bebeğin cinsiyeti daha net görülür. 3 ve 4 boyutlu ultrasonların güvenirliği, 2 boyutlu ultrasonla oranla daha fazladır.

  • Koryonik villus örneklemesi:

Bir fetüsün cinsiyetini tespit etmenin en erken yoludur. Kılavuz olarak ultrason kullanılır, karın ya da serviks aracılığıyla plasenta içine bir iğne yerleştirilerek hücreler alınır. Bu prosedür, normal olarak fetal anormallikleri belirlemek için 10-12. hafta aralığında gerçekleşir. Plasentadan alınan kromozomlar, fetüsün cinsiyetini belirlemeyi mümkün kılar. Bazı riskleri bulunan bu yöntem, yalnızca zorunlu haller durumunda yapılmalıdır.

  • Amniyosentez:

Bu işlem, fetal anormallikleri tespit etmek için 9 ila 18. haftalardan yapılan bir tanı testidir. Bebeğin içerisinde olduğu amniyon sıvısından örnek alınarak yapılır. Tıpkı koryonik villüs örneklemesinde olduğu gibi risk taşıdığından, zorunlu haller doğrultusunda gerçekleştirilmelidir.  Bu test yoluyla fetüsün cinsiyetini yüksek ölçüde doğru olarak belirlenebilir.

Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur sorusunun yanıtını öğrenmek isteyen aileler için en güvenilir olan yöntemin ultrason olduğunu ve yaklaşık olarak 18. haftaya dek beklemek gerektiği söylenebilir.

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

Mürüde Çakartaş Dağdelen 24 Nisan 1977’de Kıbrıs Yeşilyurt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız