Gebelikte Kahverengi akıntı

Aşırı Adet Kanaması Nedenleri

Kadınlarda adet kanaması miktarı değişiklik gösterir. Yine de ülke ortalamasına bakıldığında adet düzeni oturduktan sonra ortalama 30-40 ml kadar adet kanaması yaşanması normal olarak kabul edilen seviyedir. Bu oran 70-80 ml miktara kadar çıkabilir. Ancak kadınlarda 80 ml üzerinde bir adet kanaması görülürse bu yüksek kabul edilir ve hemen bir müdahale edilmesi şarttır.

Adet kanaması fazla olursa menoraji olarak adlandırılır ve hemen altta yatan nedene bakarak tedavi planı yapılmalıdır. Aşırı adet kanaması nedenleri belirlendikten sonra kişiye özel bir tedavi planı uygulanabilir.

Aşırı adet kanamasına yol açan durumlar şöyledir;

  • Rahimde polip varlığı

Kadınların rahim ağzında ya da rahim içinde polip adı verilen yapılar oluşabilir. Bu yapılar rahimdeki iyi huylu büyüme ve tümör yapıları olarak adlandırılır. Ancak bu yapılar sağlık açısından zarar vermemesine karşın adet kanamasında miktarı arttırabilir.

Detay: Rahim İçi Polip Nedir, Nasıl Alınır?

  • İleri Endometriozis

Kadınlarda rahim içi döşemesi bazı durumlarda bulunduğu alandan yayılarak rahim dışına çıkabilir. Genellikle pelvis bölgesi ile birlikte karın veya vücutta başka bölgelere de yayılım gösterebilir. Bu durum endimetriozis olarak adlandırılır. İleri safhalarda ise adet düzensizliklerine ve adet kanama miktarının artmasına yol açar.

  • Kanser olmayan miyom oluşumları

Kadınların rahminde tümöre benzeyen bazı büyümeler yaşanabilir. Rahimde kanser olmamasına karşın yaşanan büyümeler miyom olarak adlandırılır. Miyom yapıları rahim bölgesinde büyümelere yol açacaktır. Rahimde ortaya çıkan büyümeler ağrılı adet ve kanama miktarının artmasında çok önemli etkendir.

  • Kronik pelvik inflamatuar hastalıklar

Pelvik bölgesi çok hassas bir bölgedir. Bu bölgede çok kolay bir şekilde enfeksiyon ortaya çıkabilir. Enfeksiyon bazen tekrar edecek şekilde kronik hale gelebilir. Bu durumda enfeksiyon ile birlikte ateş, cinsel ilişki anında ğarı ve adet döneminde ara kanamalar da görülebilir. Aynı zamanda kasıkta ağrı ve yüksek ateş de eşlik eder. Adet dönemi içinde de kanama miktarının artmasında etkin bir rol oynar.

  • Polikistik over sendromu

Kadınlarda yumurtalık kisti oluşabilir. Yumurtalıklarda ortaya çıkan kistler polikistik over sendromu olarak adlandırılır. Bu kistlerin çok sayıda olması durumunda aşırı adet kanaması nedenleri arasında gösterilebilir. Vakaların ağırlaşması ile adet düzensizlikleri de baş göstermeye başlar.

  • Tiroid bezi bozuklukları

Kadınlarda adet döngüsü ve adet düzenini hormonlar etkiler. Burada da hormon üretiminde ve sağlığında tiroid bezi çok önemli bir yer kaplar. Tiroid bezlerinde bozukluklar kadınlarda çok sık rastlanan bir durumdur. Tiroid bezlerinin çok az çalışması durumunda kadınlar her zaman yorgun hisseder ve sıcak havalarda dahi üşüyebilir.  Aynı zamanda saç ve çift problemleri de ortaya çıkabilir. Tiroid bezinin az çalışması aşırı adet kanamasının da nedenleri arasında yer alır.

  • Rahim kanseri vakaları

Kadınlarda çok nadir de olsa görülen kanser türlerinden biri de rahim kanseridir. Rahim kanseri üreme sistemini, hormon dengesini ve vücut dengesini ciddi oranda etkiler. Rahim kanseri vakalarından adet dönemini de ciddi oranda etkiler. Adet kanamasında aşırı kanama şikayetleri rahim kanserinde sık görülen belirtiler arasındadır.

  • Antikoagülan ilaçların kullanılması

Bir kadında kan pıhtılaşması fazla olursa kan pıhtılaşmasını azaltmak adına bazı ilaçların kullanılması gerekir. Burada da devreye antikoagülan ilaçlar girer. Ancak bu ilaçların belirli bir süre kullanılması adet düzensizliklerine ve adet kanamasının miktarının da artmasına yol açabilir.

  • Kemoterapi tedavisi görme

Kanser türleri ne olursa olsun en yaygın tedavi yöntemleri arasında kemoterapi de bulunuyor. Ancak bu tedavinin vücuda birçok olumsuz etkisi de bulunuyor. Çünkü tedavi sırasında vücudu olumsuz etkileyecek çok güçlü ilaçlar kullanılır. Bu nedenle de kanser tedavisindeki ilaçlar adet düzensizliklerine ve aşırı adet kanamasına da yol açabilir. Aşırı adet kanaması nedenleri arasında kemoterapi ilaçları çok etkilidir.

  • Tüp bağlatma ameliyatı geçirme

Kadınlarda ilerleyen dönemde gebelik planı olmayanlar ve gebelik istemeyenler tüp bağlatma ameliyatı ile kalıcı bir çözüm bulabilirler. Bu ameliyatın adet kanamasının miktarını arttırdığına yönelik araştırmalar bulunuyor. Yine de tüp bağlatma ameliyatının kesin aşırı adet kanaması nedenleri arasında yer aldığını söylemek yanlış olacaktır.

Aşırı adet kanamasının neden yaşandığı kadınlarda mutlaka belirlenmelidir. Aksi halde altta yatan neden belirlenmezse aşırı adet kanaması şikayetleri uzun süre devam eder. Bu durumun çok çeşitli nedenleri olabilir. Bazı vakalarda aşırı adet kanamasına yol açan alt neden bulunamayabilir.

Buraya bakalım: Adet Kanamasının Uzun Sürmesi

Aşırı adet kanamasında kan kaybı ne kadar olur?

Kadınlarda aşırı adet kanaması nedenleri farklı olabilir.  Bununla birlikte kadınların kaybettikleri kan miktarı da fazla olur. Adet kanamasının aşırı olup olmadığını saptamak kadından kadına farklılık gösterdiği için çok zor olur. Uzmanlar Türkiye’de adet kanamasının fazla olduğunu 60-80 ml arasında olduğunda teşhis ederler. Aynı zamanda 80 ml’den daha yüksek olursa mutlaka aşırı adet kanaması olarak tanılanır.

Adet dönemi boyunca kadınların 30-40 ml kan kaybı normal düzey olarak görülür. Ancak kadınlar 80 ml’ye kadar kan kaybı yaşayabilirler. Bu süreçte bir dönemde aşırı olması bir rahatsızlık olduğunu göstermez. Ancak en az iki adet döneminden fazla görülmeye başladığı anda aşırı adet kanamasında hemen bir doktora başvurmak gerekir.

Adet kanamasının 1-2 defa aşırı olması geçici olabilir. Ancak en az 3 defa yaşandıysa altta yatan ciddi bir neden olabilir ve hemen müdahale edilmesi de gerekebilir.

Yorum Yapın

Email adresiniz yayınlanmayacak.