Az Gelen Adet Kanaması Nedenleri

Adet kanaması kadınlarda her ay belirli bir döngü ile rahim içi tabakanın vücuttan dışarı atılma sürecidir. Adet kanaması sürecinde belirli bir oranda ve dokuda kanama olur ve rahim içi doku gebelikle sonuçlanan bir cinsel ilişki olmadığında dışarı atılır. Kadınlarda genellikle hayatı olumsuz etkileyecek çoklukta adet kanaması olursa şikayetler artar. Bu süreçte az gelen adet kanaması da olabilir. Kadınlar bunu genellikle sorun olarak görmez. Yine de adet bozuklukları kadınların sağlığını olumsuz etkileyen bir durumdur.
Az gelen adet kanaması hipomenore olarak adlandırılır. Adet kanamasının az olmasının çeşitli nedenleri olur. Bu nedenler öncelikle ilerleyen yaş, çeşitli hastalıklar ya da bazı doğum kontrol haplarının kullanılması gibi durumlar olabilir.
Kadınlarda bir defa adet kanamasının az gelmesi önemli bir durum olarak görülmez. Ancak bu durum birden fazla olduğu anda hemen müdahale edilmesi gerekir. Az gelen adet kanaması nedenleri bulunmadan tedavi süreci planlanmaz. Bu süreçte tedavi kişiye özel olarak planlanmaktadır ve öncelikle altta yatan nedene göre tedavi yapılır.
İçindekiler
Az gelen adet kanaması nedenleri nelerdir?
Az gelen adet kanaması çok çeşitli nedenlere bağlı ortaya çıkabilir. Altta yatan sebep ortaya çıkmadan asla tedavi süreci başlamaz. Bu nedenle az gelen adet kanamasında mutlaka altta yatan nedene bakılması gerekir.
Az gelen adet kanaması nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
-
Hormonları etkileyen ilaçlar
Kadınlarda adet döneminin yaşanması östrojen ve progesteron hormonları sayesinde olur. Ancak bu hormonların salınımını olumsuz etkileyen her türlü ilaç kanamada azalmaya yol açabilir. Kanamanın az gelmesine sebep olan ilaçların kullanımına en kısa sürede ara verilmesi gerekir.
-
Karaciğer hastalıkları
Karaciğer hastalıkları vücudun çalışma mekanizmasını ciddi derecede etkiler. Bu nedenle özellikle östrojen ve progesteron hormonun etkilediği için bu rahatsızlıklar adet kanamasında azalmaların nedeni olabilir.
-
Böbrek üstü bezi problemleri
Böbrek üstü bezleri vücutta hormon salgılanması açısından önemlidir. Böbrek üstü bezlerindeki hormonların az ya da çok salgılanması adet kanamasının azalmasına ve adet düzeninin bozulmasına yol açabilir.
-
Hormon bozuklukları
Hipofiz ve tiroid bezleri hormonların üretim sürecinde etkilidir ve bu bezlerde yaşanan bozukluklar adet kanamasının az gelmesine yol açabilir. Tiroid hormonunda yaşanan düşüklükler, prolaktin hormonunun yüksek olması, insülinin yükselmesi ve androjen seviyesinin artması adetin az gelmesinde ana nedenler arasında yer alır.
-
Yapısal bozukluklar
Rahim bölgesinde yaşanan yapısal bozukluklar da adet kanamasını olumsuz etkiler. Miyom ve polip oluşumları, rahim iç tabakasının kas tabakasına giderek ilerlemesi ve rahim kalınlaşması gibi durumlar da adet kanamasının olumsuz etkilenmesine yol açar. Kadınlarda özellikle polikistik over sendromu yumurta dengesini bozduğu için adet kanamasının azalmasına yol açar ve bu sağlık sorunları yaratabilir.
-
Rahim içi yapışıklıklar
Özellikle küretajdan sonra görülen enfeksiyon ve rahimde kalan parçalara bağlı yapışıklıklar adet kanamasının miktarını düşürebilir. Aynı şekilde sezaryenden sonra görülebilen bu durumlar rahimde tıkanmalara yol açar ve adet döneminde kanama miktarı ciddi oranda azalır.
-
Sheehan sendromu
Doğumdan sonra ortaya çıkan bu sendrom tipik olarak aşırı kanamaya bağlı olarak görülür. Doğumdan sonra yaşanan çok aşırı kanamalar hipofiz bezinin hasar görmesine yol açar. Daha sonra bu bez daha az çalışmaya başlar. Bu durum östrojen ve progesteron hormonlarında salgı durumunu da olumsuz etkiler. İlerleyen dönemde adet kanaması miktarı da azalmaya başlar.
-
Menpoz dönemi
Kadınlarda adet kanaması menopoz dönemi ile birlikte sona erer. Bu dönem yaklaştıkça kadınlık hormonları azalmaya başlar ve vücutta kan akışı düzensiz hale gelir. Bu nedenle kadınların önemli bir bölümünde menopoz dönemi yaklaştıkça adet kanamasında azalmalar ortaya çıkabilir.
-
Düşük vücut yağı
Kadınlarda vücut yağı adet döngüsünde pek bilinmese de önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle düşük vücut yağı olması adet kanamasının hiç yaşanmaması ve adet kanamasının daha az olmasına yol açabilir.
-
Erken yumurtalık yetmezlikleri
Kadınlarda erken yumurtalık yetmezlikleri de görülebilir. Bu durum 40 yaşından daha önce yumurta üretiminin sona ermesi olur. Bu durum menopozda olduğu gibi doğal bir süreç olarak görülmemelidir. En tipik sonuçları arasında adet düzensizlikleri yaşanması ile birlikte adet kanamasının miktarının da azalmasıdır.
-
Rahim anormalileri
Rahim bölgesinde doğuma bağlı ya da daha sonra görülen cerrahi müdahale ile anormallikler ortaya çıkabilir. Bu durum adet düzenini bozar ve kanama miktarının çok daha az olmasına yol açabilir.
-
Stresli yaşam
Stresli iş ya da aile yaşamı her zaman vücudu çok yönlü olarak etkiler. Bu nedenle özellikle kadınlarda stresli yaşam adet kanamasının olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Bu durumda fiziksel bir etmen yoksa stresli yaşam da düşünülebilir. Stres seviyesi arttıkça östrojen ve progesteron hormonu düzensiz salgılanır. En son aşamada ise adet kanaması miktarında önemli ölçüde azalmalar ortaya çıkar.
Stresli yaşam ya da diğer sağlık problemleri adet kanamasının az olmasına yol açabilir. Adet kanama miktarı azaldıkça altta yatan neden bilinmelidir. Tek bir kere yaşandığında altta yatan nedeni bulmak zor olabilir. Ancak düzenli hale geldiğinde mutlaka alttaki nedeni bulmak ve gerekli önlemleri almak gerekir. Bunun için en kısa sürede bir uzmana görünmeniz iyi olur. Az gelen adet kanaması nedenleri yapılan inceleme ile kolayca saptanabilir.
Yorumlar