Bebeğin Kalp Atışı Ne Zaman Duyulur?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Bebeğin Kalp Atışı Ne Zaman Duyulur?

Bebeğin Kalp Atışı Ne Zaman Duyulur?

Bir bebeğin kalp atışını ilk kez duymak, yeni ebeveynler için heyecan verici bir süreçtir. Bir fetal kalp atışı ilk olarak gebelikten 5 ila 6 hafta sonra vajinal ultrason ile tespit edilebilir. İşte o zaman, gelişmekte olan bir embriyonun ilk kez görünmesi de söz konusu olabilir.

Ancak gebelikten 6 ila 7 hafta sonra, kalp atışı daha net olarak duyulabilir. Bu nedenle gebeliğin olup olmadığını net şekilde belirlemek ve kalp atışını net duyabilmek için yedinci hafta sonuna planlama yapılır.

Gebeliğin 5. haftasına gelindiğinde bebeğinizin kalbi gelişmeye ve nabız atmaya başlamıştır. İlk trimester ultrasonunuz varsa (hamileliğin 6. haftası civarında veya sonrasında) kalp atışını duyabilirsiniz.

Ultrason ayrıca son adet tarihi, gebelik haftası ve kaç bebek taşıdığınızı da doğrulayacaktır. Bebeğinizin kalbinin odaları, hamileliğin 17 ila 20. haftalarında ultrasonda daha net görülebilecek kadar gelişmiş olacaktır.

Bebeğin kalp atış hızı ne kadar olmalıdır?

Bebeklerde 6 hafta boyunca embriyonik kalp hücreleri dakikada yaklaşık 110 kez nabız atar. Sadece iki hafta içinde fetal kalp sistemi dakikada yaklaşık 150 ila 170 kez büzülecektir. Bu biri insanın iki katı kadar olmaktadır.

9 veya 10. haftaya kadar oran dakikada 170 vuruş civarında seyredecek ve daha sonra yavaşlayacak. Yaklaşık 20. Haftada dakikada yaklaşık 140 atıma düşecek.

Doğum sırasında tipik bir fetal kalp atış hızı dakikada 110 ila 160 atım arasında değişebilir. Ancak bu aralığın dışındaki kısa varyasyonlar çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.

Bebeğin kalp gelişimi nasıl olur?

Bebeğin kalp atış hızı ne kadar olmalıdır?

Embriyonik kalp gelişimi hamileliğin erken dönemlerinde başlar ve bebeğinizin kalp gelişimi doğumdan sonra bile rahimden dış dünyaya uyum sağladıkça değişmeye devam eder.

  • İlk trimester kalp gelişimi

4. haftaya gelindiğinde embriyonuzun içinde farklı bir hücre kümesi oluşmuştur ve bu küme yakında bebeğinizin kalbine ve dolaşım (kan) sistemine dönüşecektir. 5. Haftada bebeğinizin kalbi haline gelecek ön yapılar kendiliğinden atmaya başlar.

Bu haftaların sonunda kalbi ve kapakçıkları bükülen ve bölünen bir tüpe benzer. Öncü kan damarları da ilk birkaç hafta boyunca embriyoda oluşmaya başlar.

  • İkinci trimester kalp gelişimi

17 haftaya gelindiğinde, fetal beyin dış dünyadaki yaşama hazırlık olarak kalp atışını düzenlemeye başlar. Bu noktaya kadar kardiyak elektriksel aktivite kendiliğinden meydana gelir.

Kılcal damarlar ayrıca ikinci trimesterde üstel bir oranda oluşur. Bu ufacık küçük kan damarları, bebeğinizin vücudundaki dokulara oksijenli kan verir ve daha sonra oksijensiz kanı dolaşım sistemine geri dönüştürür.

17 ila 20 hafta arasında, kalp odaları ultrasonda daha net görünecek kadar gelişmiştir. İkinci trimester taramanız sırasında doktorunuz bebeğinizin kalbinin yapısını kontrol edilir ve doğuştan kalp kusurları olup olmayacağına bakılır.

Doktorunuzun bebeğinizin kalbini daha iyi dinleme ihtiyacı duyuyorsa hamileliğin 18 ila 24. haftaları arasında fetal ekokardiyogram önerebilir. Ailenizde konjenital kalp kusurları öyküsü varsa veya diyabet, fenilketonüri veya otoimmün bir hastalığınız varsa ekokardiyogram mutlaka uygulanmalıdır.

  • Üçüncü trimester kalp gelişimi

Bebeğin dolaşım sistemi son üç aylık dönemde yavaş ve istikrarlı bir şekilde büyümeye devam edecektir. Böylece 40 haftaya kadar rahim dışındaki ilk çıkışına hazır olacaktır.

Bebeğin kalp atışı duyulmazsa ne olur?

Bebeklerin kalp gelişiminin 4 hafta itibari ile başladığını belirttik. Son adet tarihi dikkate alınırsa beşinci haftadan itibaren gebelik kesesini görmek mümkün olur. Adet düzensizliği olan kadınlarda bu süre7-8 haftaya kadar çıkabilir. Bu durumda 10-15 gün kadar bebeğin kalp atışı ve gebelik kesesinin durumu kontrol altında tutulmalıdır.

Buraya bakmak ister misiniz: Doğumdan Sonra Adet Düzensizliği

Genellikle bebeğin kalp atışları 7 haftalıkken duyulur. Ancak bazı durumlarda 7 haftalık gebelikte bebeğin kalp atışı duyulmayabilir. Bu durumda birkaç hafta boyunca ultrason incelemesinde kalp atışları takip edilir. 10-12 hafta geçene kadar kalp atışları net şekilde duyulmayabilir. Bebekte kalp atışının duyulma zamanı anne adayına göre değişir. Bebeğinin kalp atışlarını erken dönemde duymak isteyen anne adayları farklı ultrason tekniklerine başvurabilir.

6-7 haftalık gebelikte bebeğin kalp atışları duyulmadıysa en doğru yaklaşım birkaç hafta beklemek ve bu süre boyunca düzenli takip yapmaktır. Bebeğin kalp atışları duyulduktan sonra da takip bir süre sağlıklı olup olmadığına bakmak için devam eder.

Bebeğimin kalp atışını nasıl duyarım?

Anne adayları yeni gebelik dönemine bebeğinin kalp atışını dinleyeceği anı dört gözle beklemektedir. Bebeğinizin kalp atışını dinlemek için bir kadın doğum uzmanı ile görüşmeniz gerekiyor. Bu süreçte dooper ultrason ile bebeğinizin kalp atışını duyabilirsiniz. Ultrason anne adayının karın kısmına özel bir jel sürüldükten sonra tutulur. Bu süreçte bebeğin kalp atış hızı dinlenebilir. Kalp atışını 6 haftadan itibaren duymak mümkün olur. Ancak bazı gebeliklerde bu süre 12 haftaya kadar çıkabilir. Bebeğinizin kalp atışı ilk duyulduktan sonra 1-2 hafta boyunca düzenli takip etmek gerekir.

Peki ultrason terimlerinin anlamı ne: Ultrason Terimleri Ne Anlama Gelir?

Beşinci gebelik haftasından itibaren trans vajinal ultrason ile bebeğinizin kalp atışını duyabilirsiniz. Özellikle vajinal kanama yaşayan ya da riskli gebeliği olan anne adaylarında bu teknik kullanılabilir. Vajinaya sokulan bir cihaz ile ses dalgalarını kullanarak ekranda kalp atışları dinlenir. Kalp atış ritmi ve kalp atış durumunu net değerlendirmek adına 20 hafta kadar beklemek gerekir. Bu süreçten sonra yapısal ve ritmik kalp atışları incelenir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

6. haftalık gebelikte kalp atışları duyulabilir ancak net olarak 7 haftadan itibaren muayene önerilir. Anne adayında dooper ultrason ile bebeğin kalp atışlarını dinlemek mümkündür.

İlk ultrason görüntülemesi sırasında gebelik kesesi görülse bile kalp atışı hemen duyulmaz. Bu süreçten sonra en az 10-15 gün daha beklemek gerekir. Bazı durumlarda bu süre çok daha uzun olabilir.

Anne adayının girdiği muayenede doopler ultrason ile kalp atışı duyulabilir. Ancak bu süreç en erken altı haftalık gebelikte söz konusu olur. Dördüncü haftada bebeğin kalp atışının duyulması çok zordur.

Bebeğin kalp atışı beşinci haftadan itibaren ultrason incelemesinde duyulabilir. Ancak duyulmaması halinde bir endişeye gerek yoktur.

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

Mürüde Çakartaş Dağdelen 24 Nisan 1977’de Kıbrıs Yeşilyurt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız