Çatı Muayenesi Nedir, Nasıl Yapılır?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Çatı Muayenesi Nedir, Nasıl Yapılır?

Çatı Muayenesi Nedir, Nasıl Yapılır?

Çatı muayenesi, tıp dilinde bilinen adı ile pelvis muayenesidir. Hamileliğin 37. haftasından itibaren anne adayının doğum yolunu hazırlayan pelvis kemiklerinin önceden izlenmesi ve yolun doğum sırasında bebeğin geçmesi açısından açıklığının belirlenmesi için yapılır. Çatı muayenesi vajinadan jinekolojik muayene şeklinde yapılır ve anne adayı doğuma girmeden önce rahim ağzının genişlemesini ölçerek, normal doğum yapabilme seçeneği için değerlendirilir. Hamileliğin son haftalarında da doğum yolunu netleştirmek ve son durumu görmek için bu muayene yapılır. Korkulacak bir muayene değildir. Muayene 3 dakika kadar sürer. Doktorunuz hassas ve sakin şekilde sizi yormadan muayeneyi tamamlar. Bilgiler doğum konusunda çok önem taşıyan verilerdir. Siz ve bebeğiniz için gereklidir.

Çatı muayenesi nasıl yapılır?

Çatı muayenesi doğum yolunu hazırlayan çatı (pelvis) kemiklerinin doğuma yakın zamanda son durumunu belirlemek için yapılır. Öncelikle anne adayı jinekolojik muayene masasına yatırılır. Normal vajinal muayene pozisyonu aldırılır ancak bu aşamada çok hassas ve yavaş şekilde muayene yapılması önemlidir. Konusunda uzman olan bir doktor ya da ebe tarafından yapılabilecek olan çatı muayenesi, işaret ve orta parmak ile çatı kemiklerinin hissedilmesi yöntemi ile yapılır. Bu muayene ile bebeğin anne rahminde yerleşimi, pozisyonu gibi bilgileri de ve çatı kemiklerinin normal doğuma ne kadar uygun ve hazır olduğu konusunda net tespitler elde edilir. Doğuma çok yaklaşmadan önce gebeliğin 37. haftasından sonra yapılan çatı muayenesinde, rahim ağzı henüz kapalı olduğu için bebeğe temas edilmesi gibi bir durum mümkün değildir. Rahim ağzı açılması da zaten doğumun başlaması demektir.

Çatı muayenesinde çatı dar çıkarsa bu durum ne anlama gelir?

çatı muayenesi nedir

Çatı muayenesinde özellikle çatı darlığı sorunu sık yaşanan bir durumdur. Çatı darlığı, çatıyı oluşturan kemiklerin normal doğum yapılması için gerekli açıklığa sahip olmaması anlamına gelir. Yani çatı kemiklerinin oluşturduğu doğum yolu, normal doğum yapılmasına imkan vermeyecek şekilde dar bir yapıda bulunuyor demektir. Bu teşhise ulaşıldığında da normal doğum yerine sezaryen ile doğum yapılması kararı üzerinde durulur. Çatı muayenesi ile her zaman kesin ve net bir sonuç alınmayacağı da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tip bir durumda doğuma normal doğum olarak başlanır ve rahmin açılması ile birlikte çatının da açılma ölçüsü alınarak, doğum sırasında daha net bir karar verilir. Doğum sırasında rahim ağzı açılmaya başladığı için, hem rahim ağzının açılma ölçüsü hem de bebeğin kafa pozisyonu, hangi doğum şeklinin anne adayı ve bebek için uygun olacağına karar verilmesini sağlar. İşte bu tip nedenlerden dolayı asıl durum doğum başlangıcı sırasında yapılan çatı muayenesi ile kesin hale gelir. Ancak doğumdan önce gebeliğin son haftalarına doğru yapılan çatı muayenesi de normal doğum yapamayacak hamilelerin normal doğuma hiç başlamadan, boşu boşuna beklemeden doğum yapabilmesi için de gereklidir. Çatı muayenesinde çatı kemikleri dar olarak çıkmışsa, anne adayı sezaryen ile doğum yapmak için yönlendirilir.

İlginizi çekebilir: Doğum Sancısı Nasıl Başlar ve Nasıl Anlaşılır?

Çatı muayenesi sırasında ağrı ya da sancı olur mu?

Çatı muayenesi yapılması sırasında ağrı, acı ya da sancı yaşanmaz. Anne adayının kendini kasması durumu olmazsa, rahatsızlık da yaşanması söz konusu değildir. Hamileliğin 37. haftasından sonra vajina dokusunda doğal bir esneme meydana gelmesi nedeni ile, hamile kadınlar hamile olmayanlara göre çok daha rahat bir şekilde bu muayeneyi olabilirler. Ağrı ya da acı olmadığı gibi bu muayene esnasında ya da sonrasında bir kanama da yaşanmaz. Sadece muayeneden sonraki günlerde çok hafif pembe bir akıntı yaşanabilir. Bu durum kanama değildir,ç atı muayenesi sonrası normal bir belirti olarak yaşanabilir, herkesde de görülmeyebilir. Gebelikte çatı muayenesi yapılması, anne adayı ya da anne karnında doğuma hazırlanan bebek için herhangi bir tehlike de yaratmaz. Bebeğe dokunma durumu da söz konusu değildir. Anne adayları bu konuda çok hassas olmaktadır, bu bilgi doktorunuz ya da ebeniz tarafından mutlaka size açıklanacaktır. Siz de bilgi isteyebilirsiniz. Doktorunuzla her bilgiyi paylaşabilir, aklınıza takılan tüm sorulara cevap isteyebilirsiniz.

Çatı muayenesi doğumu tetikleyen bir durum olabilir mi?

çatı muayenesi nasıl yapılır

Çatı muayenesi anne ve bebek için herhangi bir tehlike yaratmaz, doğum ve doğum yolu ile ilgili ön bir bilgiye sahip olmamızı sağlar ancak doğumu hızlandırma olasılığını da tetiklemesi muhtemeldir. Bu nedenle 37. haftadan önce çatı muayenesi yapılmaz. 37. haftadan sonra da çatı muayenesi çok hassas ve yavaş şekilde yapılır.

Çatı muayenesi neden yapılır?

  • Anne adayının normal doğum yapma olasılığını kesinleştirmek,
  • Bebeğin anne karnında doğum kanalına girip girmediğini kontrol etmek,
  • Bebeğin anne karnında ters mi yoksa düzgün mü olduğunu belirlemek,
  • Bebeğin baş seviyesini belirlemek,
  • Rahim ağzında açılma var mı yok mu, varsa ne kadar oranda bunu ölçmek,
  • Doğum zamanı yaklaşmış mı bilgi edinmek,
  • Rahimde enfeksiyon olasılığı var mı bunu belirlemek için yapılır.

Çatı muayenesi ne zaman yapılmaz?

Hamilelik sırasında anne adayının varsa yaşadığı diğer olası rahatsızlıklardan ya da bebekte bulunan bir rahatsızlıktan dolayı, eğer anne adayı normal doğum yapamayacaksa, doğum öncesi çatı muayenesi yaparak anne adayını yormaya gerek yoktur. İkiz ve daha fazla sayıda bebek beklenen çoğul gebelik durumlarında da çatı muayenesine gerek yoktur. Doğum tetiklenebilir. Hassas durumlarda tedbirli olmak gerekecektir. Çoğul gebelikler risk olasılığı da fazla olan gebeliklerdir.

İkinci gebeliklerde çatı muayenesi yapılır mı?

çatı muayenesi ağrı yapar mı

Eğer ikinci gebelikte daha önceden planlı sezaryen yapılması durumu söz konusu değilse, yine de doğum yolu ve doğum şekli için ön verilerini elde etmek açısından yeniden çatı muayenesi yapılır. Çatı muayenesi yaptırıp yaptırmamak aslında anne adayının da tercihine bağlıdır. Eğer anne adayı çatı muayenesi yaptırmak istemezse, yapılmayabilir. Ancak normal doğum gibi bir durum söz konusu ise vücudun ve doğum kanalının bu duruma uygun olup olmadığını görebilmek açısından çatı muayenesi yaptırmak tabii ki en sağlıklı yol gösterici olacaktır. Doktorunuzla ortak karar vermeniz gerekecektir. Önemli olan doğru bilgilerle doğuma girmektir.

Kullanıcılar bu içeriği de çok beğendi: Doğum Şekli Ne Zaman ve Nasıl Belirlenir?

Çatı muayenesinden pelvis dar ise yine de normal doğum yapılabilir mi?

Çatı muayenesi sırasında pelvis darlığı söz konusu ise, bu tip bir duruma sahip olan hamilelere sezaryen ile doğum yapmaları önerilir. Ancak bazı anne adayları pelvisin dar olmasına ve tüm öneri ve uyarılara rağmen, normal doğum yapma konusunda çok ısrarcı olabiliyor.

Böyle bir durumda doktorunuzla tüm zorluk ve riskli ihtimalleri açıkça konuşmanız gerekir. Burada amaç sizi korkutmak ya da vazgeçirmek değil; sizin ve bebeğiniz için en doğru ve sağlıklı yöntemi bulmak olmalıdır. Doğum kanalının gerektiğinden dar olması size ve bebeğinize zarar verebilir. Tüm detayların doktorunuz tarafından değerlendirilmesi ve sizinle paylaşılması ile doğru sonuca karar vermelisiniz. Hasta olarak sadece kendiniz için değil bebeğinizi de düşünmelisiniz. Risk olmadan yapılacak bir doğum, hem sizin hem de bebeğinizin hayatı açısından önemlidir. Asıl değerlendirilmesi gereken de bu konudur.

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

Mürüde Çakartaş Dağdelen 24 Nisan 1977’de Kıbrıs Yeşilyurt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız