Embriyo Dondurma Nedir, Nasıl Yapılır?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Embriyo Dondurma Nedir, Nasıl Yapılır?

Embriyo Dondurma Nedir, Nasıl Yapılır?

Embriyo dondurma, anne adayından elde edilen sağlıklı yumurta hücresi ve baba adayından elde edilen sağlıklı sperm hücrelerin laboratuvarda döllenmesi sonrasında elde edilen embriyoların gebelik demesinde kullanılmak üzere dondurma işlemidir.  Çocuk sahibi olmayı daha ilerleyen dönemlere bırakan çiftler için erken dönemde elde edilen embriyolar dondurularak daha sonra gebelik şansı yükseltilebilir.

Bu işlem tüp bebek tedavisinde de yoğun olarak tercih edilmektedir. Özellikle tüp bebek denemelerinde sağlıklı embriyoların sayısı birden fazlaysa uygun şartta olan embriyo dondurulur ve daha sonra tekrar değerlendirilebilir. Anne adayından uygun olan embriyolar seçildikten sonra dondurma işlemi yapılır. Embriyo dondurma sayesinde ilerleyen yaşlarda da çocuk sahibi olma şansı bulunabilir.

Anne adaylarının embriyo dondurma işlemini tercih etmesinden sonra anne adayına embriyo transferi döneminde yumurta sayısını attırma tedavisi ve yumurta toplama işlemleri yeniden uygulanmaz. Dondurulan embriyo sayesinde daha sonraki tüp bebek denemeleri çok daha uygun maliyetlidir. Anne adaylarında ikiden fazla embriyo olması durumunda sağlıklı olan embriyolar seçilerek dondurma işlemi yapılabilir.

Embriyo dondurma işlemi nasıl yapılır?

Embriyo dondurma işlemi için farklı yöntemler söz konusudur. Çiftlerin seçimine göre hızlı ya da yavaş dondurma işlemi yapılabilir. Dondurma işleminde yöntem seçerken çiftlerin hikayeleri, elde edilen sağlıklı embriyo sayısı ve embriyonun kalitesi dikkate alınır. Dondurma işlemi sonrasında embriyolar -196 derece ortama sahip bir sıvı azot tankında saklanmaktadır.

Embriyo dondurma işleminde ve embriyonun çözülmesi sürecinde anne adayı ve baba adayı onay vermelidir. Bu onay hem sözlü hem de yazılı olarak alınmaktadır. Embriyo dondurma işleminden önce anne adayından sağlıklı yumurtalar, baba adayından ise sağlıklı spermler alınır.

Alınan yumurtalar ve spermler laboratuvar ortamında döllenir. Döllenme sonrasında elde edilen embriyolar isteğe bağlı olarak dondurulur. Dondurma işlemi yapılan embriyo çiftler istediği zaman kullanılabilir. Anne adayının rahim dokusu gebelik için hazır hale getirildikten sonra embriyo çözülür.  Embriyolardan sağlıklı ve canlı olanlar rahme katater kullanılarak transfer edilmektedir.  Bu sürecin sonrası standart bir tüp bebek prosedürüdür.  Dondurulan embriyoda başarılı gebelik oranı yüksektir.

Dondurulan embriyolar ne kadar süre saklanabilir?

embriyo dondurma

Embriyo dondurma işlemiyle dondurulan embriyoların saklama süresi 5 yıldır.  Ülkemizde yasalara göre belirlenen bu süre talep doğrultusunda uzatılabilir. Anne adayları Sağlık Bakanlığı izniyle dondurulan embriyoyu 5 yıldan uzun süre saklayabilir. Çiftlerin ilerleyen süreçte tekrar embriyo elde etme şansı olmadığı durumlarda dondurulan embriyo daha uzun süre saklanabilir.

Embriyo dondurma işlemi sonrasında saklama süresi işlemin yapıldığı ülkenin yasal durumlarına göre değişmektedir.  Ülkemizde Kıbrıs’ta da embriyo dondurma prosedürü tercih eden çift sayısı fazladır. Kıbrıs’ta da dondurulan embriyolar çiftlerin  talebi doğrultusunda 3-5 yıl kadar saklanabilmektedir. Dondurulan embriyoların saklanma durumuyla ilgili detaylı bilgi alabilmek için bize ulaşarak sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Dondurulup çözüldükten sonra embriyoların yaşama olasılığı nedir?

Embriyo dondurma işlemleri çiftlerin ilerleyen dönemde çocuk sahibi olmasını sağlayan bir yöntemdir. Ayrıca ilerleyen tüp bebek tedavilerinde maliyetleri de düşürür.  Dondurulup çözülen embriyonun yaşama olasılığı yüksektir.

Bir embriyonun dondurulup çözüldükten sonra yaşama ihtimali bazı faktörlere göre değişen bir durumdur. Embriyonun kalitesi, dondurma evresi, dondurma işleminde kullanılan teknik, anne baba adayından gelen genetik faktörler ve işlemin yapıldığı sağlık merkezinin embriyo dondurmadaki başarı oranı embriyonun yaşama olasılığında belirleyicidir.

Bir embriyo dondurulup çözüldükten sonra canlı kalma ihtimali %70-75 kadardır. Embriyo çözüldükten sonra anne adaylarında gebeliğin başarılı olma ihtimali de anne adayının yaşına bağlı olarak değişebilecek bir durumdur.

Çözülmüş embriyolar nasıl transfer edilir?

Anne ve  baba adayı embriyo dondurma işlemi sonrasında yasal süre içinde istedikleri zaman çözdürme onayı vererek gebelik deneyebilirler.  Çözülen embriyo pratik bir prosedürle anne adayının rahmine aktarılmaktadır.

Çözülen embriyoların transfer süreci şöyledir;

  • İlk olarak anne adayının adet dönemi takip edilerek rahim içi tabakası gebelik için hazırlanır. Bu süreçte doğal yumurtlama ya da estrojen barındıran ilaçlar kullanılabilir.
  • Anne adayının hazırlanması sürecinde folikül takibi gerçekleştirilir. Sonrasında endometrium kalınlaşması beklenir.
  • Ovulasyon sonrasında genellikle 2-3 gün geçtiğine transfer işlemi yapılır.
  • Transfer öncesi anne adayının vajinal USG incelemesi yapılır.
  • İlaç tedavisi sonrasında 10 gün geçtiğinde vajinal muayene yapılır.
  • Transfer yapılacak olan gün embriyolar çözüldükten sonra katater yardımıyla alınır ve anne adayının rahim boşluğuna USG desteğiyle transfer edilmektedir.

Anne adayı embriyo transferi sonrasında 30-40 dakika kadar yatar halde dinlenir. Çok kısa süreli basit bir prosedür olduğu için anne adayı aynı gün taburcu olabilir. Transfer işleminden sonra 10-12 gün geçtiğinde kanda gebelik testi yapılarak sürecin başarılı olup olmadığına bakılır. Anne adayı çözülen embriyo transferi sonrası hemen normal hayatına dönebilir.

Embriyo dondurma fiyatı nedir?

Embriyo dondurma fiyatlarına etki eden çok sayıda unsur vardır. Öncelikle anne adayından yumurtalık elde etme ve baba adayından sperm elde etmede farklı yöntemler kullanılabilir. Dondurma işlemi çok sayıda embriyo için de yapılabilir. Dondurulacak embriyo sayısı da fiyatlar üzerinde etkilidir.

Embriyo dondurma işlemi sonrasında saklama süresi de fiyatları etkiler. Çiftlerin embriyo dondurma süresi arttıkça maliyet de artar. Ayrıca anne adayının doğuma hazırlanması sırasında kullanılan tedavi de kişiye özel olacağı için fiyatları etkileyebilir. Embriyo dondurma fiyatları için sağlık merkezimizle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

Mürüde Çakartaş Dağdelen 24 Nisan 1977’de Kıbrıs Yeşilyurt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız