Hamilelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Gelir?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Hamilelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Gelir?

Hamilelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Gelir?

Hamilelik planlaması yapan veya doğum kontrol yöntemlerini kullanan cinsel olarak aktif her kadın, hamilelik testi sonucunu beklerken heyecan ve tedirginlik içerisindedir. Uygulanabilirlik açısından basit olan ve kolayca temin edilebilen idrar testleri, hamileliği tespit etmek için sıkça kullanılmaktadır. Test sonucunun negatif ya da pozitif olduğu çizgiler üzerinden anlaşılabilir. Bu nedenle, hamilelik testinde silik çizgi görünmesi akıllarda soru işareti bırakacaktır.

Hamilelik testleri nasıl çalışır?

Evde yapılan gebelik testleri, hamilelik döneminde idrarda bulunan ve hCG olarak bilinen insan koryonik gonadotropin hormonunun seviyesine göre sonuç vermektedir.  Kan numunesi alınarak yapılan testlerde de hCG tespit edilmektedir.

Plasentanın; bebeğe besin sağlamak, atık maddeleri uzaklaştırmak ve diğer hayati işlevleri yerine getirmek gibi görevleri vardır.  hCG, plasentada gelişen aynı hücreler tarafından kan dolaşımına katılır. Döllenmiş yumurta, yaklaşık 6 gün içerisinde rahime yerleştiği zaman salgılanmaya başlanır. İmplantasyon gerçekleştiğinde, hem kanda hem de idrarda hCG tespit edilebilir. hCG konsantrasyonu başlangıçta azdır, ancak takip eden günlerde hızla artacaktır. Kan testleri, hamileliği erken dönemde ve kesin olarak tespit edebilir. Evde yapılan hamilelik testleri, doğru zamanlarda gerçekleştirildiğinde hCG’nin varlığını saptamak için uygun bir araçtır.

İlginizi çekebilir: Hamilelik Kaç Günde Belli Olur?

Hamilelik testleri ne zaman yapılmalıdır?

Teorik olarak idrardaki hCG seviyesi, beklenen adet tarihinden 5 gün önce tespit edilebilecek kadar yüksek olabilir. Mevcut olan testlerinin çoğunda, beklenen adet döneminin ilk gününde %90 oranında kesin sonuç elde edildiği iddia edilmektedir. Fakat yapılan araştırmalar bu kitlerin güvenilirliğinin gebeliğin ilk evrelerinde belirsiz olduğunu ortaya koymaktadır. Yapılan testin sonucu negatifse, çok erken hamilelik döneminde olunabilir. Korunmasız cinsel ilişkide bulunan kadınların, testi birkaç gün sonra tekrar etmesi gerekebilir.

Doğru sonucu görebilmek için, tahmini adet gününden 4-5 gün sonra testin uygulanması daha uygun olacaktır. Böylece, hamileliğin mevcut olması halinde hCG seviyesi daha fazla yükselecek ve testin güvenirlik oranı artacaktır.

Hamilelik testleri nasıl yapılır, nasıl yorumlanır?

gebelik testinde silik çizgi ne anlama gelir?

Öncelikle testin son kullanım tarihi kontrol edilmelidir. Saklama koşullarının dahi, testin performans ve güvenilirliği etkileyecek şekilde olmadığından emin olunmalıdır. Test kitleri temelde birbirleriyle benzer olsa da, kullanım talimatları dikkatli bir biçimde uygulanmalıdır. İdrarın en yoğun olduğu sabah saatlerinde test gerçekleştirilmelidir. Bazı cihazlarda test çubuğuna doğrudan idrar akışı sağlanırken, bazılarında ise idrar damlalık yardımıyla çubuk üzerine aktarılmalıdır. Talimatlarda belirtilen süre boyunca beklenmeli, süre aşımı sonrasında oluşan sonuçlar dikkate alınmamalıdır.

Evde uygulanabilen hamilelik testleri, mavi veya pembe çizginin belirdiği küçük bir pencereye sahiptir. Tek çizgi negatif, çift çizgi ise pozitif bir sonuca işaret etmektedir. Pozitif ve negatif sonuçları, testin türüne göre artı veya eksi işaretleri ile gösterilebilir. En yeni dijital testlerde ise sonuca göre “hamile” veya “hamile değil” yazısı okunabilir.

Gebelik testinde çizgi silik çıkarsa ne anlama gelir?

Koyu bir tek çizginin yanında silik bir çizginin daha olması, genellikle gebeliğin var olduğunu ancak idrarda koyu bir çizgi oluşturmak için yeterli düzeyde hCG hormonu bulunmadığını gösterir. Bu durum, gebeliğin erken döneminde meydana gelebilir. Embriyo rahim içerisine yerleşip geliştiğinde hCG seviyeleri yükselir ve çizgi koyulaşır. hCG seviyeleri, beklenen adet gününden birkaç gün sonra ölçümlenebilecek düzeye ulaşır. Hamilelik testinde silik çizginin bulunması halinde testin tekrarlanması gerekir.

Gebelik testinde sonradan çıkan silik çizgi pozitif sonucu mu gösterir?

Hamilelik testinde görülen silik çizgi, her zaman için pozitif bir gebeliğin belirtisi değildir. Test çubuğundaki idrarın buharlaşmasından dolayı sonuç çizgisi belirli bir süre boyunca pozitife benzer sonuç gösterebilir. Hamilelik testinde çok soluk bir çizgi oluşmuş ise, bu durum pozitif sonuç olarak yanlış yorumlanabilen bir buharlaşma hattıdır ve birkaç gün sonra testin tekrarlanması tavsiye edilir.

Hamilelik testinde silik çizgi neden oluşabilir?

hamilelik testinde silik çizgi neden oluşabilir?

İdrar testlerinde bulunan ikinci çizginin silik olmasına neden olabilen etkenler şöyledir:

  • Testin erken uygulanması:

Beklenen adet tarihinden önce test yapmak, idrarda testin tespit etmesi için yeterli düzeyde hCG hormonunun bulunmayacağı anlamına gelir. Bu dönemde uygulanan testlerde silik çizginin oluşması halinde en az üç gün beklenmeli ve test tekrarlanmalıdır.

  • Testin seyreltilmiş idrar ile yapılması:

hCG hormonları, idrarın yoğun ve konsantre olması halinde daha belirgindir. Fazla su tüketmek idrarı seyreltir ve böylece uygulanan test sonucunda silik çizgi görünebilir. Sabah saatlerinde uygulanan testlerin güvenirliği daha yüksektir.

  • Kimyasal hamilelik veya erken düşük:

Kimyasal gebeliklerde veya düşüklerde artık bir embriyo bulunmasa dahi, vücutta testin tespit edebileceği düzeyde hCG hormonu olabilir. Bu tür problemler sağlıksız yumurta hücrelerinden, sperm kalitesinden veya enfeksiyonlardan kaynaklanabilir.

  • Geç döllenme:

Yumurtlama günü, adet periyotlarına göre tahmini olarak belirlenir. Ancak, her kadının zamanında yumurtlamadığı bilinen bir gerçektir. Beklenen tarihten daha sonra gerçekleşen yumurtlama nedeniyle geç döllenme oluşur ve böylece beklenen adet tarihinin gecikmesi halinde dahi hCG düzeyinin tespit edilmesi zorlaşır.

Detaylı bilgi için: Geç Döllenme Nedir, Kimlerde Olur?

  • Testin duyarlılığının düşük olması:

Hamilelik testlerinin tümü idrardaki hCG miktarına aynı şekilde tepki verememektedir. İdrar testlerinin tespit edebileceği hCG düzeyi, testin duyarlılığı ile orantılıdır. hCG’nin sadece 15-20 mIU / L’sini alabilen bir test daha hassastır ve hamileliği 30-50 mIU / L’ye duyarlı bir testten daha erken tespit edebilir. Bazı testler hamileliğin erken dönemlerinde bile doğru sonucu gösterse de, hamilelik testinde silik çizgi oluşmaması için adet tarihinin gecikmesinden sonra uygulanması daha doğru olacaktır.

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

Mürüde Çakartaş Dağdelen 24 Nisan 1977’de Kıbrıs Yeşilyurt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız