Hamilelikte Bulantı Ne Zaman Başlar?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Hamilelikte Bulantı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte Bulantı Ne Zaman Başlar?

Hamilelik, tüm vücut fonksiyonlarını etkileyebilecek düzeyde oluşan yoğun hormonal dalgalanmaların mevcut olduğu bir dönemdir. Halsizlik, sık idrara çıkma, bulantı gibi birçok belirti de hormonların değişkenliğinden kaynaklanır. Embriyonun rahime yerleşmesinden itibaren değişmeye başlayan hormon dengeleri, hamilelik semptomlarını da beraberinde getirecektir.

Bazı semptomlar ilerleyen gebelik haftalarında meydana gelirken, bazılarının ise henüz gebelik testi sonucunun pozitif olduğu öğrenilmeden ortaya çıkması da olağandır.

Hamilelikte bulantı, anne adaylarının mustarip olduğu ilk belirtilerden biri olarak kabul edilmektedir. Oldukça rahatsızlık verici etkilere neden olduğu için hamilelikte bulantı ne zaman başlar ya da hamilelikte mide bulantıları ne zaman biter gibi sorular gebeler için merak konusu olmuştur.

Hamilelikte bulantı neden olur?

Hamilelikte oluşan mide bulantılarının oluşma nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, hormon seviyelerindeki artışın bir yan etkisi olarak gerçekleştiği düşünülmektedir. Bu kanıyı doğrulayan faktör ise, hCG hormonunun hamileliğin 8. ile 10.haftaları arasında hızlı bir şekilde yükselmesi ve bulantı şikayetlerinin o haftalar aralığında sıkça görülmesidir. Ayrıca çoğul gebeliklerde hCG daha hızlı yükselmeye başladığı için, bu tür gebeliklerle mide bulantıları daha şiddetli olabilmektedir. Bulantıya neden olduğu düşünülen diğer bir etken ise, hamile olduğunu öğrenen kadınların bebeği beslemek amacıyla çeşitli yiyecek türlerini sürekli ve çok miktarda tüketmesidir.
Bulantı problemine neden olabilecek diğer etkenler şöyledir:

  • Artan östrojen düzeyleri, hamileliğin erken evrelerinde kısa süreli bulantı ve kusmaya neden olabilir.
  • Progesteron, rahimin hamilelik için hazırlanmasına yardımcı olan ve rahim zarını koruyan bir hormondur.
  • Progesteron üretimi arttıkça yemek borusu ve mide kapakçılarında meydana gelen gastrik problemler bulantıya sebep olacaktır.
  • B6 vitamini eksikliğinin de hamilelikte bulantı problemlerini arttırdığı bilinmektedir.
  • Kan basıncındaki dalgalanmalar ve özellikle gebenin düşük kan basıncına neden olması bulantıların nedeni olabilmektedir.
  • Kan şekeri seviyelerinde hamilelik nedeniyle meydana gelen ani düşüşler mide bulantısına yol açabilir.
  • Stres, yorgunluk veya genetik faktörler de bulantı problemin varlığı üzerinde etkidir.

Hamilelikte mide bulantısı kaçıncı haftada başlar?

Hamilelikte bulantı, erken gebelik belirtileri arasında ilk sıralardadır. Hamileliğin 4.haftasından itibaren başlaması nedeniyle, bazı durumlarda gebelik testi sonucu öğrenilmeden dahi ortaya çıkabilir. Eğer planlı bir gebelik yoksa çoğu anne adayı adet dönemini beklerken hamilelik bulantıları ile karşılaşabilir. Bulantı, 6. haftadan başlayarak keskin bir şekilde artar ve 10. haftadan sonra kademeli olarak azalır. 7 ile 9.haftalar arasında bulantı semptomları en üst seviyededir.

Hamilelikte bulantı şikayetinin 9.haftadan itibaren ortaya çıkması nadir görülen bir durumdur. Eğer 9-10.gebelik haftasına dek herhangi bir bulantı problemi görülmemişse, sonraki dönemlerde de görülme olasılığı oldukça düşük olacaktır.

İlginizi Çekebilir : Hamilelik Duygularınızı Nasıl Etkiler?

Hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer?

Birçok anne adayı, mide bulantısının hamilelik semptomları içerisindeki en rahatsızlık verici problem olduğunu belirtmektedir. Kısa bir zaman dilimi içerisinde var olsa dahi, birçok gebe için bu süreç yıllar boyunca sürmüş kadar etkilidir.

Bulantı ve kusma genellikle ilk üç aylık hamilelik dönemden sonra kademeli olarak veya bir anda azalmaktadır. 12.haftadan itibaren bulantı şikayetleri etkisini kaybeder ve çoğu zaman 16.haftada tamamen yok olur. Bazı durumlarda semptomlar 20. haftaya dek etkili olurken, nadir de olsa tüm hamilelik boyunca bulantı ile mücadele içerisinde olan gebeler de mevcuttur.

Hamilelikte bulantı en sık ne zaman görülür?

Hamilelikte bulantı, genellikle sabahın erken saatlerinde meydana gelir. Bunun nedeni, sabah midenin boş olması dolayısıyla kan şekerinin de düşük seviyelerde olmasıdır. Uykusuzluk ve yorgunluk da sabah bulantılar

ını tetikleyen unsurlardandır.

Bulantı problemi yaşayan gebeler günün her saati bu problemle karşı karşıya kalabilmektedir. Hatta geceleri uyku esnasında dahi mide bulantıları hissedilebilir.

Hamilelikte mide bulantısı tehlikeli midir?

Hamilelikte mide bulantısı problemi bulunan bazı gebelerde bu durum hafif düzeyde ilerlerken, bazılarında ise çok şiddetli seyredebilir. Gün içerisinde birkaç kez meydana gelen, iştahsızlık problemine ve kusmaya neden olmayan mide bulantıları olağan kabul edilir. Şiddetli mide bulantısıyla birlikte, şiddetli kusma ve iştahsızlık mevcutsa bu durum bir uzmana bildirilmelidir. Özellikle uzun süreli açlık yaşayan, solgun görünen, göz ve ağız çevresi kuru olan gebelere müdahale edilmesi gerekebilir.

Hamilelikte mide bulantısı olmaması normal midir?

Hamile kadınların büyük bir çoğunluğu bulantı şikayetiyle karşı karşıyadır. Ancak bu problemlerle hiç karşılaşmayan gebeler de mevcuttur. Anne adaylarının yaklaşık %30’unun hiç bulantı şikayeti yaşamadığı tespit edilmiştir. Bunun en önemli nedeni, bazı kadınların hormonal dalgalanmalara karşı daha dirençli olması ve beslenme programlarının hamilelik için elverişli olmasıdır.

Hamilelikte mide bulantısı problemi yaşamayan gebelerin düşük riskini daha yüksek olduğuna dair söylentilerin, henüz bilimsel verilerle kanıtlanmış bir gerçekliği bulunmamaktadır.

Hamilelikte bulantı nasıl azaltılır?

Bulantı, gebelerin yaşam koşullarını etkileyebilecek önemli bir problemdir. Mide bulantılarını tamamen ortadan kaldırabilecek bir yöntem bulunmamaktadır fakat bazı önlemler bu şikayeti yönetmeye yardımcı olabilir.

Hamilelikte mide bulantılarını en aza indirgeyecek etkenler şöyledir:

  • Hamile kadınlar, açlık hissetmeyecek şekilde beslenmelidir. Düzenli olarak ara öğün planlanmaları yapılmalı veya küçük porsiyonlarla sık sık beslenilmelidir. Bu yöntem kan şekerinin hızlı bir şekilde düşmesini önleyerek, bulantıyı tetikleyecek faktörleri ortadan kaldıracaktır.
  • Hamilelik döneminde kullanılması tavsiye edilen ilaçları aç karnına içmek bulantıyı arttırabilir. Bu nedenle, ilaçların mümkün olduğu kadar tok karnına alınması gerekir.
    Sabah hızlı bir şekilde kalkarak güne başlamak mide bulantısını tetikler. Henüz kalkmadan birkaç tuzlu kraker veya kuruyemiş gibi yiyeceklerden tüketmek kan şekeri seviyesini yükselterek bulantıyı engelleyecektir.
  • Hamilelikte tüketilen besin gruplarının dengeli olması gerekmektedir. Ancak mide bulantısını önlemek için öncelikle karbonhidrat içerikli yiyeceklerden başlamak, daha sonra protein ile devam etmek etkili olacaktır.
  • Yatmadan önce kesinlikle aç hissedilmemelidir. Uyuma saatine yakın bir zamanda yemek yemek sakıncalı olsa da, uykudan önce açlık hissi bastırılmalıdır.
  • Bulantı, kusma problemini de beraberinde getiriyorsa vücudun su kaybını önlemek çok önemlidir. Suyu sade içmekte zorlanan gebeler içerisine limon veya buz ekleyerek daha kolay tüketebilir. Günde en az 10 bardak su içmek vücudun elektrolit dengesini ve böbrek sağlığını korur.
  • Hamilelik, kabızlık gibi semptomları da arttırabilir. Kabızlık, bulantı problemini tetikleyebilir. Bu nedenle kabızlığı önlemek için yüksek lifli gıdalar sıkça tüketilmelidir. Meyveler, sebzeler, tahıllar ve kuru yemişler lifli gıdalara örnektir.
  • Baharatlı yiyecekler mide ekşimesi ve mide bulantısını tetikleyebilecek bir unsurdur. Bulantı problemi geçene dek baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Yağ, sindirimi zor olan bir besin grubudur. Hamilelik sırasında normalden daha yavaş olan metabolizma nedeniyle yağlı yiyecekler sindirilemez ve mide bulantısı oluşturur.
  • B6 vitamini eksikliğinin mide bulantılarını arttırdığı kanıtlanmıştır. Bulantı şikayeti olan gebelerin kan testi yaptırmaları ve ihtiyaç halinde takviye olarak B6 vitamini alması gerekebilir. Vitamin takviyelerinin hekim tavsiyesi dışında alınması ise risklidir.
  • Yapılan araştırmalı, gün içerisinde basit egzersizler yapmanın hormonların dengelenmesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Günde yarım saat kadar açık havada yürüyüş yapmak, mide bulantısını hafifletecektir.
  • Hamile kadınların koku alma duyuları gelişmiştir ve bu nedenle güçlü kokuların mide bulantısına yol açması normaldir. Ağır kokuların bulunduğu ortamlardan kaçınılmalıdır.
  • Stres giderici faaliyetlerin de mide bulantısı

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

Mürüde Çakartaş Dağdelen 24 Nisan 1977’de Kıbrıs Yeşilyurt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız