Hamileyken Üstüne Görme Nedir?
Hamileyken Üstüne Görme Nedir?
Bebek beklediğinizi öğrendiğiniz o mucize andan itibaren birçok konuda daha hassas ve tedbirli davranmaya başlarsınız. Bunun temel nedeni, artık sadece kendiniz için değil, sizinle birlikte karnınızda büyüyen bebeğinizin de sağlığını düşündüğünüz ve endişelendiğiniz içindir. Bu nedenlerden dolayı, bu süreç içinde yaşanan herhangi bir vajinal kanama veya lekelenme olayı, anne adaylarını korkutarak fazlasıyla endişelendiren bir konu haline gelir.
Hamileyken Üstüne Görme Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda adet döngüsü sonunda, adet kanaması meydana gelmediği zaman, eğer bu süreçte cinsel birleşme de olmuşsa, ilk akla gelen öncelikle gebelik olmaktadır. Diğer şartlarda adet kanamasının olmaması, adet düzensizliği başka bir rahatsızlıktan, hormonal dengesizlikten ya da daha ileri yaşlarda görülen menopoz nedeni ile değilse, geriye yine sadece gebelik kalmaktadır. Çünkü normal şartlar altında hamileyken üstüne görme, yani üstüne adet görme ise pek akla gelmeyen bir durumdur. Öncelik hep başka nedenlere bağlanmaktadır. Adet olduğunu zanneden kadın ise, bu durumda gebeliği düşünmeyecektir.
Bazı özel durumlarda hamile kalındıktan sonra, adet görme şekline benzeyen bir kanama yaşanması söz konusu olabilir. Bu durum aslında tam olarak adet kanaması olmasa da, akla ilk bu durum gelir. Halk arasında ‘’hamileyken üstüne adet görme, hamileyken üstüne görme’’ olarak adlandırılan bu kanamalar, her hamile kadında olmaz. Ancak yine de bu tip lekelenme ya da kanama yaşanması durumunda vakit geçirmeden hemen doktora bildirilmesi ve bir doktor tarafından muayene edilmesi gerekir. Peki hamileyken üstüne görme olarak adlandırılan bu kanamanın asıl nedenleri ne olabilir?
Hamileyken Üstüne Görme Nedenleri Ne Olabilir?
Normal şartlarda hamilelik başlangıcı ile birlikte hamilelik boyunca adet görme durumu olmaz. Son yumurta döllenmiş, rahme ulaşmış, rahme tutunmuş ve gebelik artık başlamıştır. Vücudun gebelikle ilgili olan tüm bağlantılı hormonları da gebelik için hızla çalışmaya başlamıştır. Bu durumda kadında adet kanaması olmaz. Ancak bazı kadınların yaşadığı adete benzer bir kanama durumu vardır, aslında farklı nedenlerden dolayı meydana gelen farklı tip hafif kanamalardır.
Bunun mümkün olan nedenlerinden biri, hali hazırda döllenmiş olan yumurtanın anne adayının rahmine yerleşme aşamasında meydana gelen, her kadında olması zorunlu olmayan ufak ve önemli olmayan lekelenmelerdir. Bazı durumlarda yumurtalıktan çıkan yumurta da daha geç döllenebilir ve bu durum normal adet zamanına denk geldiğinde az miktarda lekelenme durumu yaşanabilir. Bu nedenle hamilelikte görülen tüm kanamalar, lekelenme şeklinde bile olsa, hemen doktora iletilmeli, mutlaka bu durumun sebebi araştırılmalı ve en uygun şekilde hareket edilmelidir. Eğer kanama başka önemli bir nedenden kaynaklanıyorsa, bu durum anne adayı açısından da bebek açısından da risk taşıyabilir. Gebelik kaybı bile yaşanabilir.
Hamileyken üstüne görme sebeplerinden bir diğeri de maalesef düşük yaşanma olasılığıdır. Hamileliğin ilk üç ayında meydana gelen beklenmeyen kanamaların nedeni çoğunlukla yaşanan düşüklerden kaynaklanır. Bunun yanı sıra rahim dışında oluşan dış gebelik de adet kanamasına benzer türde kanamalara neden olabilir. Bunun dışında rahim içinde meydana gelen gebeliğe bağlı değişimler de bir kanama, lekelenme olasılığı yaratır.
Hamileliğin ilk trimesterinde, yani ilk 3 ayında, kadınların büyük bir kesiminde hafif lekelenme olması normal bir durumdur. Bu lekelenmelerin miktarı az ve sadece leke gibi olduğu sürece sorun olarak görülmesine ve endişe edilmesine gerek yoktur. Ancak yine de doktorunuz konu ile ilgili bilgilendirilmelidir.
Hamileyken görülen bazı kanamalar döllenen embriyonun rahim iç duvarına yapışma aşamasına bağlı olarak da gerçekleşebilir. Ancak yine de her gebelikte bu durum olacak diye bir kesin kural da yoktur. Hamileliğin ilk haftalarında, düşükle sonuçlanan riskli durumlar da olabilir, bunlara halk arasında sessiz düşük denir. Hamileliğin çok erken evresinde, daha gebeliğin fark bile edilmediği durumlarda yaşanan bu kanama ile aslında düşük olur, buna sessiz düşük adı verilir; bu durumun sebebi muhtemelen gebelikle ilgili bilinmeyen bazı genetik anomalilerdir.
Hamileliğin ilk üç ayı içinde meydana gelen kanamaların sebeplerinden bir diğeri de implantasyon, yani yerleşme kanamasıdır. Döllenen yumurtanın rahim iç duvarına yapışarak yerleşmesi sonucu oluşan bu kanamalar, genellikle döllenmenin ardından yaklaşık olarak 10 gün içerisinde meydana gelebilir. Bazı kadınlar hamilelik döneminde yerleşme kanamalarını adet kanamaları olarak görür, adet olduklarını düşünürler. Yerleşme kanaması, adet kanamasına nazaran çok daha az miktarda ve düzensiz bir şekilde olur. Ancak karıştırılması çok normaldir.
Normal şartlarda devam eden bir hamilelikte adet kanamasına benzeyen bir şekilde düzenli ve yüksek miktarda kanama asla olmamalıdır. Yukarıda belirttiğimiz ve farklı durumlarda gelişen bu kanamaların sebeplerinin kesinlikle araştırılması ve sonuçlarına göre tedavi edilmesi gerekir. Her şekilde yine de hamilelikte yaşanan kanama ya da lekelenme bir risk durumuna işaret ediyor olabilir, bu da ilerde daha büyük sorunlara hatta gebelik kayıplarına kadar gidebilir. Bu nedenle hamile olanlar kanama ya da lekelenme yaşadıkları zaman hemen doktorunuzla iletişime geçerek, konu ile ilgili düzenli muayenelerle birlikte durumdan emin olunması gerekir.
Okuyalım: Hamilelikte Adet Görülür mü?
Hamileyken Üstüne Görme ile Karıştırılan Yerleşme Kanaması Belirtileri Nelerdir?
Gebelikte görülen embriyonun rahme yerleşme kanamasının anlaşılması için yardımcı bazı belirtiler görülür. Bu belirtilerin çoğu regl öncesi belirtilerle benzerlik gösterir.
Ancak hamileliğin olası belirtilerinden biri olan üstüne görmenin semptomları, çok daha hafif şiddetli seyretmektedir.
- Göğüslerde hassasiyet
- Kabızlık, ishal gibi sindirim bozuklukları
- Halsizlik, yorgunluk
- Karın bölgesinde kramplar
- Hafif baş ağrısı ve baş dönmesi
- Mide bulantısı ve mide yanması
- Sık idrara çıkma
- İştahsızlık
- Vücut ısısında artış
- Ruh halinde ani ve sık değişmeler
Bu belirtiler, aynı zamanda gebeliğin de ilk belirtileri arasında olduğu için karışması muhtemeldir. Ancak şikayetlerin implantasyon nedeniyle oluştuğu bazı farklılıklar sayesinde anlaşılabilir.
Üstüne Görme ile Normal Adet Kanaması Arasında Nasıl Farklar Vardır?
Bazı kadınlar, üstüne adet görme ile normal adet kanamasını karıştırabilir. Hamile olduğundan habersiz olan anne adayları, embriyonun yerleşmesinden kaynaklı lekelenmeler olması ile bunun normal adet döneminden kaynaklı olduğunu düşünerek yanılmaktadır. Bu nedenle hamilelik geç fark edilmektedir.
Yerleşme kanamasının özellikleri, üstüne görme ile adeti birbirinden ayırt edebilmenize yardımcı olacaktır.
- Adet kanaması ortalama 5-7 gün arası süren bir durumdur. Üstüne görme ise çok daha kısa sürer. Bazen birkaç saat, bazen de birkaç gün içerisinde bitebilir.
- Adet kanaması ortalama 28 günde bir olurken, yerleşme kanaması adet döneminin birkaç gün öncesinde de gerçekleşebilir.
- Adet kanaması daha yoğun, pıhtılı ve parlak renkte olabilir. Üstüne görme daha az, ve çok açık renktedir. Daha çok leke gibidir.
- Adet kanaması döneminde kasıklarda yoğun kramplar meydana gelebilir, ancak üstüne görmede çok hafif ve belirsiz kasılmalar oluşur. Asla kramp ve ağrı gibi hissedilmez.
- Yerleşme kanamasında kandaki HCG hormonunda artış görülür. Çünkü gebelik başlamıştır.
Yerleşme Kanamasının Bir Zararı Olur mu?
Anne adayları, gebeliğin en başında yaşanan yerleşme kanamasını ilk gördüklerinde ciddi bir durum olduğunu düşünebilirler, bu çok normal bir durumdur. Fakat çok endişelenmeden hemen doktorla iletişim kurarak net bilgiyi edindiklerinde rahatlarlar.
Bunun yanı sıra hamileyken üstüne görmek, her hamilede meydana gelmeyebilir, ancak eğer olursa da bu çok normal ve olağan bir olaydır. Embriyonun rahme tutunduğunu gösteren bu kanama, anne veya bebek için herhangi bir tehlike yaratmaz. Ancak diğer vajinal kanamalar ile ayrımı çok iyi yapılmalı, şüpheli bir kanama durumu yaşanıyorsa mutlaka bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.