Kaç Yaşına Kadar Hamile Kalabilirim?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Kaç Yaşına Kadar Hamile Kalabilirim?

Kaç Yaşına Kadar Hamile Kalabilirim?

Bir kadının hamile kalma olasılığının en yüksek süreç 20’li yaşların sonlarıdır. 30 yaşına gelindiğinde, doğurganlık yeteneği azalmaya başlar. Bu düşüş, 30’lu yaşların ortalarına geldiğinizde hızlanır. 45 yaşına gelindiğinde, doğurganlık o kadar azalır ki doğal olarak hamile kalmak çoğu kadın için zor bir durumdur. Söz konusu durumda kadınlar kaç yaşına kadar hamile kalabilirim sorusuna cevap ararlar.

20’li ve 30’lu yaşların başındaki sağlıklı çiftler için konuşacak olursak 4 kadından yaklaşık 1’i herhangi bir adet döngüsünde hamile kalabilir. 40 yaşına gelindiğinde, 10 kadından yaklaşık 1’i adet döngüsü ile birlikte hamile kalabilir.

Kadınlar adet döngüsü başında yumurtalıklarında yoğun bir yumurta rezervine sahip olurlar. Kadınlar yaşlandıkça yumurta sayısı azalır. Buna ek olarak yaşlı kadınlarda kalan yumurtaların anormal kromozomlara sahip olma durumu da daha fazladır. Ayrıca kadınlar yaşlandıkça, uterus fibroidleri ve endometriozis gibi doğurganlığı etkileyebilecek bozukluklar için daha yüksek risk altında olurlar. Bu durum da ilerleyen yaşlarda gebelik olasılığını ciddi derecede etkiler.

Kadınlar kaç yaşına kadar hamile kalınabilir?

Kadınlarda yaş ilerledikçe yumurta kalitesi ve sayısında ciddi düşüş olur. Her geçen adet döneminde daha az yumurta rezervi söz konusudur. Her kadın ortalama 1 milyon tane yumurta ile doğar. Ergenlik dönemine gelen bir kadında ortalama 300 bin tane yumurtalık rezervi kalır. 37 yaşına gelen bir kadında sadece 25.000’e veya başlangıç sayısının % 2,5’u kadar yumurta bulunur. Bir kadında yumurtalıklarda kadar az yumurta varsa gebe kalma olasılığı o kadar düşük olur.

Kadınlar ilerleyen yaşlarda hamile kalsa bile yaşlı yumurtalarınızın anormal kromozomlara sahip olma olasılığı daha yüksektir. Bu da bebeğin düşük yapma olasılığının yükselmesi demektir. Ayrıca 35 yaşından sonraki kadınların, hamile kalmasını zorlaştıran endometriozis ve uterus fibroidleri gibi sorunlara sahip olma olasılığı daha yüksektir.

İlerleyen yaşlarda gebelik için partnerin sperm kalitesi de önemlidir. Erkekler yaşlandıkça spermleri daha yavaş yüzmeye ve şekillerini kaybetmeye başlar. Ancak sperm kalitesi, erkekler 60’lı yaşlarına girene kadar gebelik için yeterli olacaktır. Tüm şartlar sağlandığında bir engel yoksa ileri yaşlarda gebelik ortaya çıkabilir.

Yaş doğurganlığı nasıl etkiler?

Kadınlar kaç yaşına kadar hamile kalınabilir?

Bir kadın tüm üreme ömrü boyunca sahip olacağı tüm yumurtalara doğduğu anda sahiptir. Ancak bu yumurtaların kalitesi zamanla düşer. 35 veya 40 yaşında hamilelik için denemeye başlayan kadınlar için onlarca yıldır yumurtalıklarda bulunan yumurtalar kullanılır.

Bu durumda biyolojik olarak bu yumurtaların yıllar önce olduğu kadar kaliteli olmasını beklemek yanlış olacaktır. Aynı şey sperm sayısı için de geçerli olsa da erkekler tipik olarak yaşamlarının ilerleyen dönemlerine kadar – 40’lı veya 50’li yaşların ortalarında – hamilelik için yeterli kalitede spermlere sahip olurlar. Kadınlarda yaşın ilerlemesi her adet döneminden sonra yumurta rezervinin azalması ve yumurta kalitesinin düşmesi demektir. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda gebelik düşünen kadınlar için alternatif tedaviler uygulanabilir. Üremeye yardımcı teknikler ile bu süreçte gebelik oluşumu mümkün olabilmektedir.

Buraya bakalım: Zayıf Yumurtalık Rezervi Nedir?

35 yaşından sonra hamile kalmak zor mu?

Kadınlarda hamilelik için psikolojik üst yaş 35 olarak saptanmaktadır. Kadınlar genellikle 35 yaşından sonra hamile kalamayacaklarını düşünebilirler. 35 yaş ve üstü birisinde hamilelik zor bir durum gibi görülebilir. Ancak bir kadının sadece yaşı geçtiği için hamile kalamayacağı düşüncesi yanlıştır.  Yani kadınlar 35 yaşından sonra da hamile kalabilirler. Hatta yaşın ilerlemesine bağlı gebe kalmada zorlanılacağı düşüncesi de yanlıştır.

Şu bir gerçek ki bir kadında hamilelik riskleriniz yaşlandıkça azalır. 35 yaş sonrası kadınlar için hamileliğe ulaşmak daha zor hale gelir ve düşük oranları da artar. 35 yaşından sonra hamile kalmak imkansız ve hatta sıradışı değildir. Teorik olarak, menopoza girene kadar bir kadın hamile kalabilir. Kadınların hamilelik yeteneğinin sonlanması tıbbi olarak menopoz dönemi ile başlar. Çünkü bu dönem başladığında artık vücutta yumurtalık rezervi kalmaz ve adet döngüsü sona erer. Buna bağlı olarak hamilelik asla ortaya çıkmaz.

Kadınlarda hamile kalma şansını arttırmak için neler yapılabilir?

Hamile kalma yeteneğinizi etkileyebilecek veya hamileliğinizi etkileyebilecek bilinen bir tıbbi durumunuz varsa doktorunuzla bu konuda konuşmak için beklemeyin. Hatta gebelik fikriniz varsa doktorunuzla çok daha erken dönemde iletişime geçebilirsiniz.

Doktorunuzla veya sağlık uzmanınızla ne kadar erken bir iletişim gerçekleşmeye başlarsanız gebeliğe engel olabilecek sorunları o kadar kısa sürede bulmak ve gebelik yeteneğini maksimum seviyede tutmak mümkün olabilir.

Şu hastalıklar ilerleyen yaşlarda hamilelik yeteneğini olumsuz etkileyebilir;

  • Diyabet
  • Endometriozis
  • Yüksek tansiyon
  • Yumurtlama bozuklukları
  • Primer over yetmezliği
  • Tiroid hastalığı
  • Rahim fibroidleri

Kadınlar yaş önemli olmaksızın doğru uygulamalarla sağlıklı bir şekilde hamile kalabilirler. Genel sağlık kontrolü sırasında tıbbi geçmiş, düzenli kullanılan ilaç listesi ve aile öyküsü doktor ile değerlendirilir. Bu süreçte alkol ve sigarayı bırakmak ve kafeine sınırlama getirmek önemlidir. Aynı zamanda bazal vücut ısısı ve servikal sıvı gibi doğurganlık belirtilerinin de yakından takip edilmesi gerekiyor. Kadınların hamile kalabilmesi için sağlıklı beslenmesi ve ideal kilo aralığında olması da gerekir. Bu noktalara dikkat edilirse ilerleyen yaşlarda da hamile kalmak mümkün olabilir.

Kadınlarda doğurganlık nasıl korunur?

İlerleyen yaşlarda gebe kalmaya çalışan kadınlar 20’li yaşlardaki kadınlara göre daha fazla zamana ve yardıma ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle çeşitli üreme tıbbı teknikleri hamileliği mümkün kılabilir.

35 yaşın altındaysanız, bir yıldan fazla bir süredir hamile kalmayı başaramadıysanız doktorunuz doğurganlık tedavileri önerebilir. Bu durum 35 yaş üzerinde 6 aya kadar kısalır. Gebe kalma şansınızı olumsuz etkileyecek herhangi bir tıbbi sorununuz varsa, doktorunuz hemen doğurganlık yardımı almanızı önerebilir. İlerleyen yaşlarda hamilelik için tedaviler şunlar olabilir;

  • Yumurta üretimini uyaran ilaçlar
  • İn vitro fertilizasyon (IVF)

İlerleyen yaşlarda hamile kalmak için yumurta dondurma ya da donör kullanma seçenekleri de değerlendirilebilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Bir kadın her yaşta hamile kalabilir ve menopoz dönemi başlamadıysa hamilelik 60 yaşında da mümkün olabilir.

Kadınlarda yaş faktörü gebelik durumunu etkilese de ilerleyen yaşlarda da gebe kalınabili4r. 45 yaşından sonra teorik olarak olasılık çok düşüktür. Ancak yumurta rezervi olduğu sürece her yaşta gebe kalınabilir.

Kadınlar 45 yaşından sonra doğal yollarla hamile kalabilir ancak bu olasılık çok düşük olur. 35 yaşından sonra her yıl doğurganlık yeteneği önemli ölçüde azalır.

Kadınlarda 20-30 yaş arası en doğurgan zaman dilimidir. 35 yaşından sonra hızla azalır ve 40 yaşından sonra zor hale gelir. Ancak 45 yaşından sonra da anne olabilirsiniz.

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

Mürüde Çakartaş Dağdelen 24 Nisan 1977’de Kıbrıs Yeşilyurt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız