Kesilmeyen Adet Kanaması Nedenleri?

Kesilmeyen Adet Kanaması

Kesilmeyen adet kanaması kadınların çok sık şikayet ettikleri bir durumdur. Adet süreci kadınlar için her zaman kişiseldir. Yani her kadında adet süresi ya da adetin ne kadar aralıklarla yaşanacağı değişiklik gösterir. Kadınlarda adet kanaması kısa sürebilir ancak kadınların adetinin uzun sürmesi ve sona ermemesi de çok önemlidir.  Normal şartlarda kadınlarda adet kanamasının 2 ile 7 gün arasında devam etmesi olası kabul ediliyor. Ancak bu süreden daha uzun süre devam ederse yani 7 günden uzun sürerse kesilmeyen adet kanaması olarak kabul edilir.

Kadınlarda kanama miktarı da değişiklik gösterir. Ancak bir adet kanamasında 0 ml kadar kanama normal kabul edilir. Bu kanama miktarı daha çok ve uzun olursa bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Kesilmeyen adet kanaması yaşayanlarda kansızlık şikayetleri ortaya çıkar ve vücuttan çok kan çıkması vücudu olumsuz etkiler. Bu nedenle ped sayısı gibi durumlarla kan miktarı takip edilmelidir. Kesilmeyen adet nedenleri bulunmalı ve hemen kişiye özel tedavi ile ortadan kaldırılmalıdır.

Araya girelim: Adet Kanamasının Uzun Sürmesi

Kesilmeyen adet kanaması nedenleri nelerdir?

Kadınlarda kesilmeyen adet kanaması nedeni tam olarak bilinen bir durum değildir. Bir defa yaşandığında bir problem olduğu düşünülmez. Ancak kesilmeyen adet birden fazla yaşandığında mutlaka bir sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Bu durumda hemen altta yatan neden bulunmalıdır. Rahim ağzında ortaya çıkan polipler iyi huylu yapılardır. Ancak bu yapılar kesilmeyen adet kanamasına yol açabilir. Aynı zamanda rahim içinde yer alan endimetriozis dokunun pelvis, karın ve farklı bölümlere yayılması da bu durumun nedeni olabilir.

Kadınlarda aynı zamanda doğum kontrol için spiral kullanımı söz konusu olursa da belirli bir süre adet kanamalarının süresi uzayabilir. Ek olarak rahimde ağrıya yol açan adetin nedeni miyomlar da kesilmeyen adet durumu olabilir. Bunun dışında böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları da kesilmeyen adetin nedeni olabilir.  Tiroid bezlerinde görülen hormon problemleri ya da az çalışma durumları da kesilmeyen adetin nedenidir.  Yumurtalık kisti oluşturan polikistik over sendromu ve rahim kanseri de kesilmeyen adet kanaması nedenleri arasındadır. Bunun yanında kronik şekilde görülen pelvik enflamatuar hastalıklar olması da adet dönemini uzatır. Kesilmeyen adette birden fazla neden de eş zamanlı görülebilir. Altta yatan neden belirlendikten sonra hemen gerekli tedavi başlatılabilir.

Kesilmeyen adet tanısı nasıl konur?

Kesilmeyen adet kanaması şikayetlerinde öncelikle kadınlar şüphe ile uzmana başvurur. Burada en önemli nokta kadınların adet döngüsünü bilmektir. Uzmanlar öncelikle tıbbi öyküyü dinler. Bu süreçte adet döngüsü, mevcut sağlık sorunları ve ailede görülüp görülmemesi bilinmesi gereken durumlardır. Sorulan sorular arasında adet düzeninin nasıl olduğu, adet düzeninin olup olmadığı, adet sürecinde ne kadar kanama olduğu, ped dışına kan taşıp taşmadığı ve adet kanamasının kaç gün sürdüğü gibi detaylar vardır.

Burayı inceleyelim: Adet Kanaması Normalde Kaç Gün Sürer?

Kadınların öyküsü dinlendikten sonra altta yatan neden şüphesine göre özel testler uygulanır. Şikayet ne kaynaklı olursa olsun tam kan sayımı testi kesilmeyen adet şüphesinde rutin bir uygulamadır. Bu süreçte mutlaka doğru değerlendirme adına pelvik muayene yapılmalıdır. Kanama rahim dışına taşma tehlikesi içinde olursa vulva muayenesine başvurulur. Daha sonra kesin tanı koyabilmek için ultrason gibi görüntüleme sistemlerine de başvurulur. Test ve muayene sonrasında altta yatan neden belirlenemediyse vajinal ultrason görüntüleme ya da örnek alarak inceleme yapılabilir.

Kesilmeyen adet kanaması tedavisi nasıl olur?

Kesilmeyen adet kanaması tedavisi öncelikle kişiye özel olarak yapılır. Öncelikle altta yatan neden belirlenir ve sağlık sorununu ortadan kaldırarak adet döngüsünün normale dönmesi hedeflenir. Hastanın yaş ve sağlık durumu gibi unsurlarda tedavi sürecinde etkidir. Kesilmeyen adette en popüler ve ortak tedaviler arasında ilaç tedavisi bulunuyor. Bu süreçte kanama miktarının azalması ya da tamamen sona ermesi sağlanır.

İlaç tedavisi bir işe yaramadıysa rahim içine yerleştirilen spiral de tedavi seçeneği olabilir. Rahim içine yerleştirilen bu spiral hormonludur. Rahim içinde progesteron hormonu salgılar ve rahim içinde yer alan döşemenin daha yavaş büyümesini saplar. Bu sayede kanama büyük oranda azalır. Ancak bu tedavide birkaç ay boyunca düzensiz adet kanaması şikayetleri olabilir.

Kesilmeyen adet tedavisi için popüler uygulamalar arasında traneksamik asit de bulunuyor. Bu tedavi etkisi %50-60 civarındadır ve kan pıhtılaşmasını arttırarak tedavi sağlar. Ayrıca bu tedavinin güzel yanı kadınların tedavi süreci ile birlikte gebelik planlarını da devam ettirebilmesidir.

Bazı oluşumlarda cerrahi tedavi de söz konusu olabilir. Cerrahi tedavi ile altta yatan neden ortadan kalkar ve kısa süre içinde adet döngüsü normale dönerek kesilmeyen adet kanaması sona erer.

Kesilmeyen adet kanaması tedavi edilmezse ne olur?

Kadınlarda adet dönemi içinde ortalama 80 ml değerine kadar gelen kan kaybı normal olarak kabul edilir. Bu miktar daha fazla olabilir ve özellikle kanama süresi uzadıkça kaybedilen kan da farklı olur. Adet kesilmediğinde ve bu durum tedavi edilmediğinde vücut zarar görür.  İlk ay geçici bir değerlendirme olacaktır. Birkaç ay boyunca sürerse ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir

Kesilmeyen adet kanaması aynı zamanda yaşam konforunu da ciddi anlamda düşürür. Aynı zamanda kesilmeyen adet kanaması yaşayan kadınlarda psikolojik sorunlar da ortaya çıkar. Bu nedenle altta yatan neden hemen belirlenmeli ve önü alınamayacak sağlık sorunları yaşanmadan hemen tedavi gerçekleştirilmelidir.

Yorum Yapın

Email adresiniz yayınlanmayacak.