Kıbrıs’ta Tüp Bebek Yaptıranların Dikkat Etmesi Gerekenler

Kısırlığa neden olan faktörler nedeniyle bebek sahibi olmakta zorluk yaşayan birçok birey bulunmaktadır. Tüp bebek, döllenmenin vücut dışında gerçekleştiği bir tür fertilite tedavisidir. Çok çeşitli doğurganlık sorunları olan insanlar için uygundur ve başarı oranı yüksek tedavilerden biridir.
Tüp bebek tedavisi sürecine başlamadan önce bu süreci anlamak, beklentileri belirlemek ve önemli tercihlerde bulunmak gerekir. Tedavinin nerede gerçekleşeceğine karar verme aşaması ise atılacak ilk adım olacaktır. Kıbrıs, tüp bebek tedavisi yaptırmak isteyen çiftler arasında oldukça popüler bir yer edinmektedir. Uygulanan prosedürlerin çeşitliliği ve kalite standartları nedeniyle tercih oranı yüksek olan Kıbrıs tüp bebek merkezleri hakkında, tedavi öncesinde detaylı bilgi sahibi olmak gerekebilir.
İçindekiler
Kıbrıs’ta tüp bebek tedavisinin avantajları nelerdir?
Kıbrıs’ta bulunan tüp bebek merkezlerinin birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, tedavinin başarını oranını yükseltmek için geliştirilmiş olan ek prosedürlerdir. Klasik tüp bebek döngüleri ile kalıplaşmış bir tedavi planı her koşul için aynı şekilde uygulanmaktadır. Ancak, her bireyin kısırlık problemi ve problemin şiddeti farklı olduğu için ayrı şartlar altında değerlendirme yapmak gerekir. Kıbrıs’ta uygulanabilen preimplantasyon genetik tanı (PGT), dondurma işlemleri, mikro TESE / TESA, taşıyıcı annelik, mikroenjeksiyon (ICSI) ve donasyon işlemleri ile her türlü kısırlık sorunu çözüme ulaştırılabilmektedir.
Kıbrıs merkezlerinin diğer bir avantajı ise tedavi maliyetleridir. Tüp bebek tedavisi birçok incelikli aşamadan oluşur ve bu aşamalar esnasında doğurganlık ilaçlarının kullanımı, cerrahi prosedürler gerekebilir. Maliyetin yükselmesine büyük ölçüde katkı sağlayan gereklilikler, Kıbrıs’ta diğer lokasyonlara oranla daha düşük ücretlendirmeler ile uygulanabilmektedir. Ayrıca, başka ülkelerden gelen hastalar için konaklama ve ulaşım gibi konularda da sağlık merkezi tarafından destek verilmektedir.
Tüp bebek merkezlerinde birçok dile hakim olan personeller nedeniyle, her ulustan hastalara detaylı danışmanlık ve rehberlik hizmeti de verilebilir. Tedavi hakkında detaylı bilgilerinin alınabilmesi ve düzenli olarak hasta ile sağlık kurumu arasında iletişim kurulabilmesi, sürecin işleyişini daha sağlıklı hale getirecektir.
Kıbrıs tüp bebek merkezlerinde teknolojik donanımlara sahip laboratuvarlar, uzman personel kadrosu ve tecrübeli hekimler ile gerçekleştirilen tedaviler, üstün kalite anlayışına göre yönetilmektedir.
Kıbrıs’ta tüp bebek yaptıranların dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
Kıbrıs’ta tüp bebek yaptırmak isteyen bireyler, öncelikle seçmiş olduğu sağlık merkezi ile ön görüşme yapmalıdır. Tıbbi geçmiş, kısırlık nedeni, bireysel istekler göz önüne alınarak hangi koşullarda bebek sahibi olunabileceği hakkında planlamalar gerçekleştirilmelidir. Tüp bebek tedavisini gerektiren problemin incelenmesi için birtakım tetkiklerin uygulanması gerekebilir. Tüm programın şekillenmesiyle birlikte gerekli protokoller tamamlanmalı ve tedavinin ilk aşaması başlamalıdır. Tedavi sürecinde sağlık merkezinin çok sayıda ziyaret edilmesi, kontrollerin sağlanması nedeniyle konaklama ve ulaşım gibi detaylar çözümlenmelidir.
Kısırlığa yol açan problemin cerrahi bir işlem gerektirip gerektirmediği tedavi öncesinde belirlenmelidir. Cerrahi müdahale gerekiyorsa döngünün öncesinde gerçekleştirilmelidir.
Tüp bebek tedavisine başlayacak olan çiftlerin, fiziksel ve psikolojik olarak hazır olmaları gerekmektedir. Başarı oranının artmasını sağlamak amacıyla düzenli bir yaşam tarzı benimsenmeli, stresten ve olumsuz düşüncelerden uzak durulmalıdır. Özellikle yumurta gelişiminin desteklendiği aşamada hormonların sağlıklı seviyede kalabilmesi için uyku kalitesi önemlidir. Fazla kilolu veya aşırı zayıf bireyde ideal kilo aralığına ulaşılabilmesi adına beslenme uzmanı eşliğinde diyet listesi hazırlanabilir. Hekim tarafından önerilen, beslenme ile yeteri düzeye ulaşamayacak olan vitamin veya mineraller için verilen takviyeler düzenli olarak kullanılmalıdır. Yumurta ve sperm kalitesini arttırabilecekler besinlerden yararlanmak, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkları bırakmak gerekir. Hem hamilelik döneminde hem de öncesinde toksik maddelerden, kimyasallardan, zararlı çevresel etkilerden kaçınılmalıdır.
Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır?
Ortalama bir tüp bebek döngüsü 6 ile 8 hafta içerisinde tamamlanır. Adet döneminin ilk gününde başlar ve ek prosedürler haricinde 5 aşamadan oluşur.
-
Yumurtaların geliştirilmesi:
Yumurtalıkları daha fazla yumurta üretmeye teşvik etmek için FSH (folikül stimüle edici hormon) ve LH (luteinize edici hormon) içeren ilaçları 8-14 gün boyunca alınır. Kan testleri ve ultrason, süreci izlemek ve dozajı gerektiği gibi ayarlamak için kullanılır.
-
Yumurtaların toplanması:
Yumurta üreten foliküllerin sayısı ve boyutu ideal seviyeye ulaştığında yumurtaları olgunlaşmaya zorlayan bir enjeksiyon yapılır. Enjeksiyonun uygulanmasından 36 saat sonra yumurtalıklara erişmek için vajina duvarından ilerletilen iğne yardımıyla foliküller toplanır.
-
Spermin alınması:
Genellikle mastürbasyon yoluyla elde edilen spermler, döllenme işlemi için seçilir ve yıkanır.
-
Döllendirme:
Yumurtalar, spermlerle döllendirilmek üzere petri kabına yerleştirilir. Döllendirme yöntemleri arasında geleneksel döllendirme ve mikroenjeksiyon teknikleri bulunur. Mikroenjeksiyon, döllenme olasılığının düşük olduğu durumlarda kullanılır. Bu yöntemde, sperm doğrudan yumurtaya enjekte edilir. Döllenme meydana gelirse, bu yumurtalar embriyo olarak kabul edilir.
-
Embriyo transferi:
Döllenmeden sonraki diğer bir aşama embriyoyu geliştirmektir. İstenilen düzeye ulaşan embriyolar bir kateter yardımıyla rahime ulaştırılır. Embriyo kalitesine bağlı olarak çoğul ve riskli bir gebelikten kaçınmak adına, birden fazla embriyonun transfer edilmesi önerilmemektedir. Ağrısız ve basit bir işlem olan bu gelişme sonrasında implantasyon için beklenir.
Hamilelik testi yapmak için ideal zaman, transferden 2 hafta sonrasıdır. Bu süre zarfında normal yaşantıya devam edilebilir. Tüp bebek tedavisi mümkün olan en etkili doğurganlık tedavisi olmasına rağmen, olumlu sonuç alma ihtimalinin kesin olmadığını bilmek ve olumsuz bir sonuca da hazırlıklı olmak önemlidir.
Detaylı bilgi için: Embriyo Transferi Nedir?
Yorumlar