Kimyasal Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Yumurta ve sperm döllendikten sonra oluşan embriyonun rahime yerleşmesi sonucunda gebelik oluşur. Ancak, her gebelikte tüm süreçler tamamlanamadığında bir bebeğin dünyaya gelme olanağı bulunmamaktadır. Kimyasal gebelik de doğum yerine düşük ile sonlanan bir gebelik türüdür.
İçindekiler
Kimyasal gebelik nedir?
Kimyasal gebelik, gebeliğin 5. haftasından önce gerçekleşen spontane düşük veya çok erken düşüklere verilen tıbbi bir tanımdır. Biyokimyasal hamilelik olarak da bilinen bu durum, yumurtlamadan sonra embriyonun rahime yerleştiği ve gebeliğin test ile doğrulandığı normal seyrinde başlayan bir hamileliktir. Bununla birlikte, rahimde hamileliğe dair herhangi bir belirti görülmeden önce düşük yaşanır. Hamileliği doğrulamanın tek kanıtı, gebelik testinin pozitif sonuçlanmasını sağlayan kimyasal reaksiyondur. Genellikle, beklenen adet tarihinden yaklaşık bir hafta sonra gerçekleşir.
Kimyasal gebelik sırasında, vücut başlangıçta pozitif bir gebelik testi ile sonuçlanacak kadar üreme hormonu hCG’yi üretir. Fakat erken aşamada olan hamilelik ultrason taramasında tespit edilemez ve sonuçta implantasyon başarısız olduğunda hCG seviyeleri düşer.
Düşük ile sonuçlanan gebeliklerin yaklaşık %70’i kimyasal gebelik sonucunda oluşur. Daha önce kimyasal gebelik yaşayamayan çoğu kadınlar, semptomların geç bir dönemde ortaya çıkması nedeniyle bu durumu öğrenememektedir. Kimyasal gebeliğin kadın üzerinde herhangi bir fiziksel zararı bulunmamaktadır; fakat ebeveyn olmayı amaçlayan bireylerde psikolojik problemlere yol açabilir.
İlginizi çekebilir: hCG değerleri kaç olmalıdır?
Kimyasal gebelik neden olur?
Kimyasal gebelik kaybının belirlenebilir bir nedeni yoktur. Çoğu kimyasal gebelik, gebelikteki kromozomal anormalliklerden kaynaklanmaktadır. Normal embriyolar, 23 adet yumurtadan ve 23 adet spermden olmak üzere 46 kromozom içerir. Embriyonun az veya çok fazla kromozomu olması, düşük ya da başarısız implantasyonla sonuçlanabilir. Tüm gebelik kayıplarının yaklaşık %75’i kromozomal anormallikler nedeniyle gerçekleşir.
Kimyasal gebelik kaybının diğer nedenleri şunlardır:
- Rahim dışında implantasyon,
- Kan pıhtılaşma bozuklukları,
- Rahimin iç duvarının yetersizliği,
- Uterin fibroidler,
- Hormonal dengesizlikler,
- Tiroit fonksiyon bozukluğu,
- Spesifik proteinlere karşı serum antikorları ile otoimmün bozukluklar,
- Rahimin anormal şekli,
- Progesteron eksikliği,
- Luteal faz defekti,
- Kötü yumurta kalitesi,
- Bağışıklık sorunları,
- Klamidya veya sifiliz gibi enfeksiyonlar,
- Sperm faktörleri,
- Düşük vücut kitle indeksi,
- Çevresel toksinlere maruz kalma.
Kimyasal gebelik belirtileri nelerdir?
Kimyasal gebelikte adet gecikmesi haricinde genellikle herhangi bir belirti görülmemektedir. Bu nedenle, kimyasal gebelik geçiren birçok kadın bu durum farkında olmayabilir. Meydana gelebilecek belirtilerin türü ve yoğunluğu her kadında farklıdır. Yaygın görülen kimyasal gebelik belirtileri şöyledir:
- Pozitif gebelik testinden sonra uygulanan diğer testin negatif sonuçlanması,
- Adet tarihinden bir hafta önce hafif lekelenme,
- Adet sancısına benzer karın krampları,
- Pozitif teste rağmen vajinal kanama,
- Kan testinde görülen düşük hCG seviyeleri.
Kimyasal gebelik ne zaman sonlanır?
Kimyasal gebelikler, gebeliğin 5.haftasından önce sonlanır. Bu dönemde sonlanan hamileliklerde yalnızca birkaç saat kanama ve kramp yaşanabilir. Kimyasal gebelikler genellikle kusma, baş ağrısı, yorgunluk ve ruh hali değişimleri gibi hamilelikle ilgili belirti ve semptomları tetikleyecek kadar uzun sürmez.
Kimyasal gebelik tedavisi nasıl olur?
Kimyasal gebelikler, çoğu durumda tıbbi müdahale veya tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, adet döngüsünün normalden daha ağır veya daha ağrılı olduğu fark edilebilir, bazı küçük kan pıhtıları görülebilir.
Düşük sırasında veya sonrasında en önemli tedavi, enfeksiyonla birlikte kanamayı önlemektir. Gebeliğin erken dönemlerinde vücut, tüm fetal hücreyi tek başına dışarı atabilir ve tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulmaz. Tüm fetal hücre atılamamışsa, enfeksiyonu ve aşırı kanamayı önlemek için kürtaj yapılabilir.
Kimyasal gebelik yaşamamak için neler yapılabilir?
Kimyasal gebelikler, kromozomlardaki anormallikler nedeniyle meydana geldiği için, bu durumu önlemek için yapılabilecek spesifik bir etken yoktur. Ancak; sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesi, hamileliğe elverişli bir vücut oluşturmak için önemlidir.
Sağlıklı bir hamilelik için dikkat edilmesi gereken başlıca unsurlar şunlardır:
- Orta tempoda düzenli egzersiz yapılmalı,
- Sağlıklı yiyecekler tüketilmeli,
- Stres seviyesi en aza indirilmeli,
- Vücut ağırlığın izlenilmeli ve sağlıklı sınırlar içinde tutulmalı,
- Vitamin ve mineral bakımında zengin besinler tüketilmeli,
- Her gün folik asit takviyesi alınmalı,
- Sigara ve alkolden kaçınılmalı,
- Doktor tavsiyesi dışında olan herhangi bir ilaç alınmamalı,
- Kan şekeri kontrol edilmeli,
- X-ışınları, radyasyon ve bulaşıcı hastalıklar gibi çevresel tehlikelere maruz kalmaktan kaçınılmalı,
- Kafeini miktarı sınırlandırılmalı.
Kimyasal gebelik yaşayanlar ne zaman hamile kalabilir?
Tıbbi olarak kimyasal gebelik, hamileliğin hiç oluşmadığı normal bir adet döngüsü olarak düşünülür. Bu nedenle bir sonraki adet döngüsü ve yumurtlama dönemi, her zamanki periyoda bağlı olarak gelişir. Erken dönemde gerçekleşen düşüklerin avantajı, çoğu durumda fiziksel olarak tekrar hamile kalmaya hazır olunabilmesidir. Vajinal kanamanın sonlanmasından sonra oluşan yumurtlama döneminde sağlıklı bir gebelik oluşabilir.
Kimyasal gebelik sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Kimyasal gebelik sonrası tekrar gebelik planlaması yapan kadınlar, öncelikle herhangi bir risk faktörünün olup olmadığının saptanması için bir uzmana danışmalıdır. Teşhise ve koşullara bağlı olarak, başarılı bir hamilelik için yardımcı olunacaktır. Çoklu düşükler yaşayan kadınlar için, kapsamlı kromozom taraması ile birlikte tüp bebek tedavisi önerilebilir. Böylece embriyolar taranabilir, seçilebilir, doğru sayıda kromozom içeren embriyoların transferi gerçekleştirilerek düşük yapma şansı önemli ölçüde azaltılabilir.
Tekrarlayan kimyasal gebeliği önlemek için genel bir tedavi biçimi yoktur. Hamilelik kaybına çeşitli problemler neden olabilir ve çözüm yöntemi bireysel faktörlere göre belirlenir. İhtiyaca göre bir vitamin terapi programı oluşturabilir, hormon seviyelerine yardımcı olmak için progesteron takviyesi kullanılabilir veya enfeksiyon varsa antibiyotik kullanımına başlanılabilir.
Yorumlar