Klomen Nedir, Nasıl ve Neden Kullanılır?

Klomen, kadında yumurtalıkların uyarılarak daha fazla yumurtlamasını sağlayan bir ilaçtır. Özellikle kadınlarda kısırlık tedavisinde kullanılır. Olgun bir yumurtanın (yumurtlama) büyümesini ve salınmasını destekleyen hormon miktarında artışı teşvik etmek amacıyla çalışır. Ancak dikkat edilmesi gereken konu bu ilacın, yumurtalıkları artık düzgün şekilde yumurta yapamayan kadınlar için kullanılmaması gerektiğidir. Daha çok hipofiz bezinde yaşanan yumurtalığı uyarmama sorunları ya da erken yumurtalık yetmezliğinde tercih edilir. Tüp bebek tedavisi ya da aşılama gibi destekleyici üreme tedavilerinde de kullanılır.
İçindekiler
Klomen nasıl kullanılır?
Klomen, en etkili şekilde işlevini yerine getirmesi için doktorunuzun önerdiği yöntemle kullanılmalıdır. İlaçla ilgili doz planınızı doktorunuz belirleyecek ve sizin de dikkatlice takip etmenizi önerecektir. Düzenli kullanım ve saatinde içmeniz çok önemlidir.
İçeceğiniz dozunuz tıbbi durumunuza ve tedaviye verilen cevaba göre belirlenir. İlacınızı doktorunuz tarafından belirtilenden daha sık veya daha uzun süre kullanmayın. Bu ilaçla uzun süreli tedavi önerilmemektedir.
En iyi sonuçlar için vücut sıcaklığınızı kaydetmeniz, yumurtlama testleri yapmanız ve uygun bir şekilde cinsel ilişkide bulunmanız istenebilir. Herhangi bir sorunuz olursa çekinmeden doktorunuza sormalısınız.
Klomen neden kullanılır?
- Çocuk sahibi olma konusunda güçlük, infertilite
- Yumurtalık fonksiyonunun uyarılması
- Erken yumurtalık yetmezliği
- Hipofiz salgı bezinde sorun
- Polikistik over sendromu
- Tüp bebek tedavisi, aşılama
Klomen tüp bebek tedavisinde nasıl kulanılır?
Klomen doğal yollarla hamile kalamayan, yani kısırlık durumu olan kadınlarda tüp bebek tedavisinden önce iğne ile yumurtalarını çatlatma işleminde kullanılır. Bu yumurta çatlatma iğneleri, yumurtalıklardan salınan yumurtanın gelişerek çatlamasını sağlar ve yumurtayı sperm tarafından döllenmeye hazır hale getirir. Dünyada tüp bebek tedavisi öncesinde yumurta uyarımı için en sık kullanılan ilaç klomendir. Ancak bu ilaç kesinlikle doktor kontrolünde ve düzenli olarak kullanılmalıdır, bu şekilde başarılı sonuçlar elde etmek mümkün olmaktadır.
Detay için hemen tıkla: Tüp bebek (IVF) Nedir, Nasıl Yapılır?
Klomeni ilk kez kullanacak olan kadınlar, genellikle 50 ml tableti 5 gün boyunca düzenli olarak alır. Eğer bu ilacı kullanırken adet kanaması yaşanırsa, ilaç kullanımına ara verilir. Daha sonra kanama bittiği tarihten 6 gün sonra yeniden kullanmaya başlanır. Aslında klomen kullanılırken adet kanaması yaşanması durumu çok nadir olarak gözlenen bir durumdur. Fakat adet kanamaları düzenli olmayan kadınlarda, ilaç alınırken kanama yaşanabilir.
Adet döngüsü düzenli kadınlarda klomen tedavisine herhangi bir gün başlanabilir. İlaca başlanmasının ardından 5 gün sonra yumurta çatlarsa, ilacın dozunu arttırmaya gerek kalmaz. Fakat 5. gün olduğu halde, yumurta henüz çatlamamışsa ilacın dozu doktorun önerisi doğrultusunda artırılır ve gözlem altında tedaviye devam edilir. Klomen tedavisinde alınabilecek en yüksek doz 250 mg’dır. Genellikle klomen kullanmaya başladıktan sonra yaşanan süreçte kısa süre içinde yumurtlama gerçekleşir, yumurtlama gerçekleşinceye kadar tedaviye devam edilmesi gerekir.
Klomen vücutta nasıl çalışır?
Kadınların sağlıklı şekilde hamile kalmaları sağlıklı yumurtlamalarına bağlıdır.
Kadınların yumurtalıklarındaki yumurtlama, beyindeki hipofiz bezinden salgılanan ‘’Folikül Uyarıcı Hormon’’ ile gerçekleşir. Folikül Uyarıcı Hormon, kadının beynindeki hipofiz bezinden düzenli olarak salgılandığı zaman kadınlarda yumurtlama düzenli olur. Eğer bu hormon yeterince ve düzenli şekilde salgılanmıyorsa ya da hiç salgılanmıyorsa, östrojen hormonu da azalır. Folikül Uyarıcı Hormon kadın yumurtalıklarında yumurta oluşmasını uyaran temel bir hormondur. İşte klomen (klomifen sitrat), bu hormonun salgılanmasını sağlayarak yumurtlama fonksiyonunun oluşması için çalışır.
Klomen en fazla kaç ay kullanılır?
Kadının yumurtalıklarında yumurtlamanın meydana gelmesi için yapılan klomen tedavisi doktorun önerisi ile adetin 3. günü kullanılmaya başlanır. Bu tedavide günde 1 kez 50 mg. doz ile başlanır. Daha sonra kontrole göre bu doz doktorun önerisiyle 100- 150 mg’a kadar çıkabilir. İlaç 5 gün kullanıldıktan sonra vajinal ultrasonografi görüntüleme yapılır. Burada yumurtanın büyüklüğü ve gelişimi kontrol edilir. Yumurta gerekli olgunlaşmaya ulaştığında yumurta çatlaması için gerekli olan iğne verilir. Ardından çiftlere cinsel ilişkiye girmeleri önerilir.
Destekleyici üreme tedavileri olan aşılama ya da tüp bebek tedavisi öncesinde de yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan 36 saat sonra uygulama yapılır.
Buraya bakmanızda fayda var: Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir, Ne Zaman Yapılır?
Klomen ile kolay gebe kalınır mı?
Klomen sadece yumurtanın çatlaması ile döllenmeye uygun hale gelmesi için etkili olan bir ilaçtır. Klomen kullanarak yumurtasının çatlamasını sağlayan ve bu şekilde daha kolay gebe kalan kadınların sayısı da çok fazladır. Klomen içen kadınların yarısından fazlası bu şekilde gebelik elde etme şansına sahiptir. Ancak klomen kullanan kadınların hepsinin kolaylıkla gebe kalabilmesi maalesef mümkün değildir. Her kadının metabolizması, gebelik öncesi süreçte bünyesinin gelişimi, genetik ve metabolik sorunlar da değerlendirilmelidir. Klomenin faydalı olmadığı durumlarda doktorlar farklı incelemeler isteyebilir.
Klomen güvenli bir ilaç mıdır?
Yumurtlamanın meydana gelmesi için uyarım yapan klomen, 50 yıldır kullanılan bir ilaçtır. Gebeliğin daha kolay oluşabilmesi için destekleyici olan bu ilaç, konusunda çok başarılı sonuçlar almıştır. Ancak her ilaç, her bünyede farklı reaksiyonlar verebildiği için klomen kullanımında kişi bazında bazı olumsuz durumlar, yan etkiler de yaratabilir. Doktor kontrolünde içilmesi ve düzenli kontrol olunması bu nedenle önemlidir.
Klomeni kimler kullanmamalıdır?
- Hamile kadınlar,
- Vajinal kanaması olan kadınlar,
- Karaciğer rahatsızlığı yaşayan kadınlar,
- Meme kanseri bulgusu ya da lezyonu olanlar, ailesinde meme kanseri geçmişi olan kadınlar klomen kullanmamalıdır.
Klomen kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?
Klomen kullanırken farklı semptomlar yaşanabilir.
– Gözlerde bulanık görme: Doktorun da uyaracağı şekilde klomen kullanılan dönemde ve hatta tedavi bitiminden belirli bir süre sonra dahi makine, elektrikli cihaz, araç kullanılmaması gerekir. Bununla birlikte yine göz sağlığını olumsuz etkileyen uzun süreli bilgisayar ve telefon ekranı kullanımı, ışığın sabit olmadığı yerlerde çalışma konuları da görmede sorun yaratabilir. Klomenden kaynaklı yaşanan görme ile ilgili sorun uzun sürerse ya da günlük yaşamı olumsuz etkileyecek şiddette olursa doktoru hemen haberdar etmek gerekir.
– Yumurtalıkların aşırı uyarılması ile yumurtalıklarda rahatsızlık yaşanabilir. Yumurtalıkların aşırı uyarılması durumuna OHSS adı verilir. Bu özel durum kadınlarda ellerde ve ayaklarda şişme, nefes darlığı, kiloda artış, karında ağrı ve şişlik, mide bulantısı, kusma gibi belirtiler yaşanabilir. Yumurtalıkların aşırı derecede uyarılması ile çok fazla folikül üretilmesi sonucu yaşanan bu ağrılı ve sancılı durum tehlikeli olabilir. Bu nedenle bu yan etkilerin biri ya da birkaçı hissedildiği an vakit kaybetmeden doktora ya da acil servise başvurulmalıdır.
– Çoğul gebelik, çoğunlukla da ikiz gebelik olasılığını artıran klomen için doktor ile sürekli irtibat halinde olunmalıdır.
Klomen yan etkileri nelerdir?
Yumurtlama sorunu olan kadınlarda klomen, doktor kontrolünde alınması gereken ve dozunun da doktor tarafından belirlenmesi gereken özel bir ilaçtır. Doktorun önerdiği doz ve düzenin dışına çıkılmadığında, doz aşımı olmadığında çoğunlukla herhangi bir yan etki görülmez. Fakat ilacın uzun süreli ve yüksek doz alımlarında bazı yan etkiler görülebilir. Bu tür durumlarda yaşanan yan etkiler şunlar olabilir;
- Damar genişlemesi kaynaklı olan kızarmalar,
- Anormal rahim kanamaları,
- Karın bölgesinde şişkinlik hissi,
- Yumurtalıklarda aşırı uyarılma sonucu fazla folikül gelişimi,
- Memelerde normalin dışında dolgunluk ve gerginlik hissi,
- Görmede bulanıklık,
- Bulantı, kusma, uyku bozukluğu, gerginlik, baş dönmesi ve ürtiker
Yorumlar