Sperm Chip (Fertile Plus)
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Sperm Chip (Fertile Plus)

Sperm Chip (Fertile Plus)

Tüp Bebek Tedavisinde Mikro Çip Uygulaması:

ABD’de Stanford Üniversitesi’nde görevli bir Türk doktorumuz; tıp, biyolojik bilimler ve mühendislik bölümlerinin yanısıra ‘mikroçip’ yöntemini de bulmuş ve erkekler için umut kaynağı oluşturmuştur.

Mikroçip uygulaması; yumurtayı dölleyecek spermlerin seçimi aşamasında DNA hasarını tespit ederek  döllenmeye uygun sağlıklı ve kaliteli spermlerin seçilmesinde etkili olan bir uygulamadır. Bu uygulama ile sağlıklı/sağlıksız, kaliteli/kalitesiz olan spermler birbirinden ayrıştırılmaktadır. ICSI yöntemi ile ayrıştırılmış sağlıklı ve kaliteli spermler anne adayının yumurtaları ile döllendirilmekte ve böylece anne adaylarımızın hamile kalma şansı artırılmaktadır.

Micro  chip yöntemi ile seçilen kaliteli ve sağlıklı DNA’ya sahip spermler ile döllenen yumurtalardan oluşan embriyoların rahme tutunma başarı şansı bir nebze daha artmaktadır.Kısırlık, temel anlamda üç ana faktörden kaynaklanmaktadır. Bunlar; yumurta hücreleri, spermler ve kadın üreme sistemine ait olan rahim veya yumurtalık sorunlarıdır. Aynı zamanda bağışıklık sistemi problemleri, bulaşıcı hastalıklar veya çevresel koşullar gibi başka faktörler de vardır. Ancak bu problemlerin görülme oranı temel faktörlere oranla nispeten düşüktür. Bebek sahibi olamayan çiftlerde erkekten kaynaklanan kısırlık sebepleri, kadınlarda görülenler kadar yaygındır. Yapılan araştırmalar, erkek infertilitesi ile kadın infertilitesi vakalarının benzer rakamlarda olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, tüp bebek tedavisi alanında yapılan çalışmalar mikro çip uygulaması ile birlikte sperm chip ve fertile plus gibi uygulamaların gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Tüp Bebek Tedavisinde Mikro Çip Uygulaması

Tüp bebek tedavisinde mikro çip uygulaması nedir?

Başarılı bir tüp bebek tedavisindeki en önemli unsur, kaliteli yumurta hücreleri ile kaliteli sperm hücrelerini elde edebilmektedir. Böylece sağlıklı embriyolar oluşturulabilir ve gebelik şansı yüksek oranda artırılabilir. Klasik tüp bebek yönteminde erkekten alınan spermler yumurta hücreleri ile aynı ortamda bulundurularak veya mikroenjeksiyon uygulamasında her bir yumurta hücresine spermin aktarılmasıyla döllenme sağlanmaktadır. Ancak spermden istenilen verim alınamaması durumunda, döllenme yeteneği en yüksek olan sperm hücrelerinin seçilmesi gerekebilir. Bu durumda mikro çip olarak adlandırılan bir yöntemden yararlanılabilir.

Mikro çip uygulaması; semen örneği içerisinden en kaliteli spermlerin seçilmesine olanak sağlayan bir çalışmadır. Sperm sayısının az olması, spermde DNA hasarlarının bulunması, morfolojik özelliklerinin yeterli olmaması durumunda dahi sağlıklı embriyoların oluşma ihtimalini artırmaktadır.

Erkekte sperm sayısı ne kadar olmalı? Bu içeriğe göz atmanda fayda var: Erkekte Sperm Sayısı Kaç Olmalı?

Mikroçip Yöntemi Hangi Koşullarda Tercih Edilmektedir?

Mikroçip, genellikle erkekteki sperm sayısının az olduğu veya erkekten kaynaklı ‘kısırlık’ durumu söz konusu olduğu zaman önerilmektedir.TESE / TESA gibi yöntemlerle testisten sperm elde edilen vakalarda ise uygulanmasını önermemekteyiz. Azospermi (yani hiç spermi bulunmayan kişilere) uygulanamamaktadır.Mikroçip yönteminin uygulanmaya başlaması ile, tüp bebek başarı oranlarında yüksek artış olduğu izlenilmiştir. Mikro chip yöntemi  merkezimizde son teknolojik işlemler ile uygulaması yapılmaktadır.

Buraya da göz atalım: Mikro TESE (TESA -TESE) Nedir, Nasıl Yapılır?

Tüp bebekte sperm chip nedir?

Sağlıksız spermlerin diğerlerinden ayrılabilmesi için geliştirilen sperm chip, mikro kanallar kullanılarak geliştirilen küçük bir aygıttır. Bu mikro kanallar, spermlere doğal ortam sağlamak adına kültür sıvısı ile birlikte kullanılmaktadır. Çip içerisinde bulunan spermlerden yalnızca yeterli hareketliliğe ve şekle sahip olan hücreler diğer uca erişebilmektedir. Sperm chip tekniğindeki en büyük avantaj herhangi bir dış etken veya kimyasal madde kullanılmadan gerçekleştirilmesidir. Böylece tıpkı doğal süreçte olduğu gibi bir akış sağlanmakta ve bu da sperm üzerinde herhangi bir stres faktörü yaratmamaktadır. Bu teknik, özellikle zayıf sperm motilitesi ve morfolojisine sahip olan erkekler üzerinde etkin bir sonuç vermektedir.  Ayrıca, spermde bulunan genetik kusurların embriyoya aktarılmasına engel olabilmek adına da yararlıdır.

sperm chip

Tüp bebekte fertile plus nedir?

Fertile plus, tüp bebekte kullanılan mikro çip uygulamalarından biridir.  Laboratuvar ortamında santrifüj veya karıştırma gibi sperme zarar verecek herhangi bir teknik kullanmadan, kaliteli spermleri diğer spermlerden ayırmak için kullanılmaktadır. İşlem sonucunda morfolojik, genetik ve fizyolojik özelliklerinin döllenme için yeterli düzeyde olduğu spermlere ulaşılmaktadır. Fertile plus, kadın üreme sistemine benzer bir şekilde dizayn edilmiştir. Giriş bölgesine bırakılan sperm hücrelerinden yalnızca iyi olan çıkış bölgesine ulaşabilmektedir. Biyouyumlu malzemeden üretilen fertile plus, tek kullanım için tasarlanmasından dolayı steril ve güvenilirdir. Fertile plus ile elde edilen sağlıklı spermlerin, diğer sperm hücrelerine göre 2 kat daha fazla canlılık oranına, 1,5 kat daha fazla hızlılığa ve 2 kat daha fazla motiliteye sahip olduğu tespit edilmiştir.

Sperm chip ve fertile plus uygulamaları nasıl kullanılır?

Tüp bebek tedavisi aşamaları başlatılmadan önce hem kadın hem de erkekler için yapılması gereken birçok tetkik bulunmaktadır. Semen analizi sonucunda erkeğin sperminin sağlıklı bir embriyo oluşturabilecek niteliklere sahip olmadığı tespit edildiğinde, doğurganlık uzmanı tarafından sperm chip veya fertile plus tekniklerin uygulanması tavsiye edilebilir. Embriyologlar tarafından gerçekleştirilen bu teknikler sonucunda, klasik tüp bebek uygulamalarına oranla başarı yüzdesi daha fazla olacaktır.

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

Mürüde Çakartaş Dağdelen 24 Nisan 1977’de Kıbrıs Yeşilyurt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız