Sperm Yıkama Teknikleri Nedir?

Kısırlığa neden olan faktörler nedeniyle birçok kişi doğal yöntemlerle bebek sahibi olamamaktadır. Böyle durumlarda doğurganlık tedavileri uygulamalarıyla birlikte, ek prosedürler de geliştirerek olumlu sonuç alma oranı yükseltilmektedir. Sperm yıkama işlemi de, aşılama veya tüp bebek tedavisi öncesinde gerekli olan sperm preparatının bir formudur ve tedavilerin başarıya ulaşma ihtimalini arttırmak için geliştirilmiştir.
İçindekiler
Sperm yıkama işlemi nedir?
Sperm yıkama ilk kez 1992 yılında İtalya’nın Milano şehrinde, Augusto Enrico Semprini ve meslektaşları tarafından geliştirilen, spermleri yıkamaya yardımcı olmak amacıyla tüp bebek tedavi merkezlerinde kullanılan bir terimdir.
Sperm yıkama, cansız olan veya yavaş hareket eden spermlerin yanı sıra döllemeyi engelleyen diğer kimyasalları da temizleme işlemidir. Ayrıca döllenmeyi engelleyebilecek beyaz kan hücreleri, mukus ve prostaglandinler de temizlenir. Prostaglandinler, hamilelik sırasında kasılmalara ve kramplara neden olabildiği için engellenmelidir. Yıkama işleminden geçen spermler, aşılama (spermi doğrudan rahime yerleştiren bir kısırlık tedavisi) veya tüp bebek tedavisiyle birlikte kullanılmalıdır.
Tedavi hakkında detaylı bilgi için bu sayfaya göz atabilirsiniz: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/tup-bebek-ivf-nedir-nasil-yapilir/
Sperm yıkama neden yapılır?
Sperm yıkama işlemi, yardımcı üreme teknolojilerinden yararlanacak olan hastalar için önemlidir. Doğal yöntemle gebelik oluşmadan önce vajina ve rahim ağzı otomatik olarak sperm yıkayıcı olarak işlev görür. Böylece rahimde kramp oluşmasına neden olabilecek prostaglandin içeren seminal sıvılar giderilir. Sperm yıkamanın ardından, izole edilmiş hareketli spermler vajina ve rahim ağzı atlanılarak doğrudan rahime yerleştirilir ve spermleri yumurtaların döllendiği fallop tüplerine yakın hale getirir.
Sperm yıkama prosedürü;
- Açıklanamayan infertilite,
- Şiddetli erkek infertilitesi,
- Endometriozis,
- Anti-sperm antikorlar gibi kısırlık nedenlerinin tedavisinde kullanılabilmektedir.
Sperm yıkama HIV taşıyıcı olan erkeklerde, virüsün bebeğe bulaşma riskini azaltılması ve bebeğin korunması açısından da gereklidir.
Döllenme için sadece en sağlıklı ve aktif spermin kullanılmasını sağlar ve böylece gebelik şansı artar.
Sperm yıkama bir risk azaltma yöntemidir. Diğer infertilite tedavi yöntemleri ile kombine edildiğinde oldukça yararlı olması beklenir.
Sperm yıkama teknikleri nelerdir?
-
Basit Sperm Yıkama:
Basit sperm yıkama tekniği, aşılama için spermi yıkamanın ve hazırlamanın en basit yoludur. Sperm numunesi bir test tüpünde, özel bir antibiyotik ve protein takviyesi çözeltisi ile seyreltilir. Daha sonra, çok yüksek hızlarda dönen bir makine santrifüjüne yerleştirilir.
Sperm karışımı döndükçe, sperm hücreleri test tüpünün dibine düşer ve yoğun, yüksek oranda aktif bir sperm kitlesi üretilir. Bu sperm daha sonra test tüpünden çıkarılabilir ve aşılamada kullanılabilir. Basit sperm yıkama yaklaşık 20 ila 40 dakika arasında sürmektedir.
-
Swim-Up (Yüzdürme):
Sperm örneği bir test tüpüne yerleştirilir. Bazı durumlarda bu örnek, önceden yıkanmış ve santrifüjlenmiştir.
Bir kültür ortamı, sperm numunesinin üzerine dikkatlice yerleştirilir. Kültür ortamı, sperm için oldukça uygundur ve sağlıklı spermler ona yüzecektir. Yavaş ve hareketsiz spermler, çoğu döküntü ile birlikte geride kalır. Spermler test tüpünde yaklaşık 1-2 saat duracaktır. Son olarak, kullanım için tutulan kısım yıkanabilir ve tekrar santrifüje tabi tutulabilir.
Alternatif olarak, kültür ortamı her bir tüp içine yerleştirilebilir. Sperm örneği ve kültür ortamı arasında daha temiz bir yüzey elde etmek amacıyla, sperm örneği ortamın altında tabakalanabilir. Ek olarak, spermlerin geri kazanımı, tüplerin sayısının arttırılması ve her tüpte spermin hacminin azaltılması ile optimize edilebilir.
Oligozoospermik (düşük sperm sayımı olan) erkeklerin yanı sıra, zayıf harekete sahip spermleri olan erkekler için bu teknik için uygun değildir. Hareket yeteneği az olan spermlerin kültür sıvısına yüzmesi zordur.
-
Gradient (Çöktürme):
Bu sperm yıkama tekniği en popüler yıkama yöntemlerinden biridir. Bunun nedeni; gradient yöntemin ölü sperm hücreleri, beyaz kan hücreleri ve diğer atık ürünleri spermden ayırmasıdır.
Bir test tüpü, farklı yoğunluklardaki çoklu sıvı katmanları ile doldurulur. Sperm numunesi daha sonra sıvı üst tabakasına yerleştirilir ve test tüpü santrifüjde döndürülür. Döndükten sonra aktif, sağlıklı spermler, test tüpündeki sıvının en alt tabakasına doğru yol alırken; cansız spermler ise en üstteki iki katmanda kalır.
Aktif spermi test tüpünden çıkarmak için bu katmanlar boşaltılar. Spermler, daha sonra aşılama prosedüründe kullanılır. Tüm işlemler yaklaşık olarak 60 dakika sürer.
Sperm yıkama işlemi için nasıl hazırlanılır?
Sperm yıkama işleminden önce hastanın fiziksel durumu, tıbbi öyküsü, kan testleri ve ultrason testleri sonuçları değerlendirmeye alınır. Sperm alınmadan önce iki gün boyunca cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Yıkama yapılacak sperm numunesi mastürbasyon ile steril bir kaba toplanır. Semen örneğini toplanırken kimyasal içerikli kayganlaştırıcılar ve spermisitler kullanılmamalıdır. Herhangi bir ilaç kullanılıyorsa bu durum önceden hekime bildirilmelidir.
Sperm yıkama işlemi başarılı mıdır?
Yüzdürme tekniği ve Gradient santrifüjlemesi, spermleri ayırmada farklı verimliliğe sahiptir. Yüzme ile izole edilen spermler temiz ve hareketlidir, ancak oksijen radikalleri (ROS) ve daha yüksek DNA bütünlüğü ile zarar görür. Gradient santrifüjlemesi ile izole edilen spermler, ROS tarafından zarar görmez, ancak DNA bütünlüğü düşüktür.
Sperm yıkama ile elde edilen aşılama sonrası gebelik oranı karşılaştırıldığında, ileri sperm hazırlama yöntemleri (yüzdürme ve gradient santrifüjlemesi) daha yüksek gebelik oranları sunmaktadır. Bu veriler, sperm yıkama işleminde tercih edilen doğru yöntemin, aşılamada yumurtalık uyarımından sonra gebeliğin oluşma ihtimalini arttırdığını göstermektedir.
Peki neymiş bu aşılama tekniği? Birlikte bakalım: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/asilama-tedavisi-nedir-fiyatlari-nelerdir/
Yorumlar