Taşıyıcı Annelik
Taşıyıcı Annelik
Kısırlık, tüm dünyada birçok çifti etkileyen ciddi problemlerin başında gelmektedir. Kısırlık türleri de, kendi içerisinde tedavi edilebilen ve edilemeyenler olarak ayrılmaktadır. İlaçlar, cerrahi operasyonlar veya aşılama, tüp bebek gibi yardımcı üreme teknikleri ile çiftler ebeveynlik arzusuna ulaşabilmektedir. Ancak bazı durumlarda hamile kalmak yalnızca zor değil, imkansız hale dönüşebilmektedir. Böyle bir durumda, taşıyıcı annelik olarak nitelendirilen prosedür tercih edilebilir.
Taşıyıcı annelik nedir?
Bir kadının kendi biyolojik imkanlarıyla gebe kalamadığı veya gebeliği sürdüremeyecek durumda olunması halinde, çiftin üreme hücrelerinden elde edilen embriyonun başka bir kadına nakledilmesidir. Embriyonun nakledildiği kadın, taşıyıcı anne olarak nitelendirilir.
Taşıyıcı annelik türleri nelerdir?
Taşıyıcı annelik, iki farklı türde bulunabilmektedir.
- Geleneksel yöntem:
Geleneksel taşıyıcı annelikte, taşıyıcı anne bebeğin biyolojik babasının spermiyle yapay olarak döllenir. Bu durumda sperm rahminin içine, embriyonun rahimde gelişebileceği şekilde prosedürel olarak yerleştirilir. Geleneksel sürekliliği olan taşıyıcı anne, aynı zamanda çocuğun biyolojik annesidir.
- Gestasyonel yöntem:
Doğal olarak gebe kalmayı başaramamış veya gebeliği sürdüremeyecek olan birçok kadın, biyolojik bir anne olmayı arzu ettikleri için, gestasyonel yöntemi tercih etmektedir. Bu yöntemde, çocuğun biyolojik annesi olmak isteyen kadından toplanan yumurtalar, eşinin spermi ile tüp bebek döngüsü esnasında döllendirilir. Oluşan embriyolar, taşıyıcı annenin rahimine yerleştirilecektir. Taşıyıcı anne, doğum anına dek bebeği rahminde taşıyacaktır.
Bebeğin biyolojik anne ve babası olan çift tarafından oluşturulan embriyoları almak için, taşıyıcı annenin birtakım hazırlıklar yapması gerekebilir.
Büyük olasılıkla hap, fitil veya enjeksiyon şeklinde östrojen ve progesteron alınması istenir. Menstrüasyon döngüsünü, biyolojik anne ile senkronize etmek için ertesi gün hapı da kullanılması gerekebilir. Döngünün ilerlemesini izlemek için düzenli kan tetkikleri ve ultrason görüntülemeleri yapılabilir. Embriyo transferi aşamasında vajinaya küçük bir kataterin yerleştirilerek rahime kadar ilerletilir. Embriyolar, katater boyunca ve öngörülen implantasyon için rahim içerisine yerleştirilecektir.
Taşıyıcı annelik kimler için uygundur?
Geleneksel yöntem ile gerçekleşen taşıyıcı annelik; yumurtlama işlevi olmayan, rahim ile ilgili tıbbi problemler yaşayan, bir histerektomi operasyonu sonucunda rahimi alınmış olan kadınlar için uygundur. Gestasyonel yöntem ise; yumurtlama işlevi olan fakat bir hamileliği devam ettirme yetisi bulunmayan kadınlar tarafından tercih edilebilir. Ciddi kalp hastalığı gibi hamileliği imkansız veya riskli kılan şartlar bu tür nedenler arasında sayılabilir.
Taşıyıcı anne nasıl seçilir?
Bir kliniğe taşıyıcı olmak için başvuran bir aday, birçok test ve uygulamadan başarıyla geçmelidir. Her sağlık merkezinin bireysel kuralları olsa da, birçok etken ortaktır.
Taşıyıcı anne olmak isteyen bir kadında bulunması gereken bazı kriterler şöyledir:
- 35 yaşından büyük olmamalıdır.
- Psikolojik olarak sağlıklı olmalıdır.
- Suç geçmişi bulunmamalıdır.
- Fiziksel jinekolojik muayeneden başarıyla geçmelidir.
- Rahminde polip veya skar dokusu gibi hasarlar bulunmamalı, rahim astarı hamileliğe uygun olmalıdır.
- Enjeksiyon ve ilaç kullanımında hiçbir engel olmamalıdır.
Taşıyıcı annelikte hamilelik nasıl ilerler?
Taşıyıcı annelik, fiziksel ve psikolojik anlamda normal bir gebelikten daha farklıdır. Ayrıca suni döllenme veya tüp bebek yöntemiyle oluşturulması nedeniyle daha fazla gözlem gerekebilir. Hamilelik esnasında düzenli olarak kontroller yapılmalı ve prenatal testler uygulanmalıdır.
Bu hamilelik boyunca, biyolojik anne baba ve taşıyıcı anne arasında devamlı olarak iletişim kurulmalıdır. Fetüsün gelişimi, taşıyıcı annenin genel sağlık durumu, destek ve ihtiyaçlar sürekli olarak takip edilmelidir. Taşıyıcı anne ve çift, her anlamda birbirine destek olmalı; gerekirse bebek gelişimi ile ilgili etkinliklere katılmalıdır.
Taşıyıcı annelik sonucunda gerçekleşen doğum, üç kişi için de çok özel bir zamandır. Ruh sağlığı uzmanı ve doğum uzmanı ile birlikte karşılıklı olarak ihtiyaçları karşılamaya yönelik, ortak bir doğum planı oluşturulmalıdır.