Tüp Bebek Tedavisinde C Vitamini
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Tüp Bebek Tedavisinde C Vitamini

Tüp Bebek Tedavisinde C Vitamini

Tüp bebek tedavisi, maddi ve manevi olarak zorlayıcı süreçlerden oluşan bir prosedürdür. Tedaviye başlayan tüm bireylerin tek amacı, pozitif bir gebelik sonucu elde etmektir. Fakat bebek sahibi olmak isteyen her çiftin olumlu sonuçlarla karşılaşma ihtimali bulunmamaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri de düzensiz bir yaşam tarzı ve dengesiz beslenme programlarıdır. Beslenme ve fiziksel sağlık, hem erkek hem kadınların üreme fonksiyonları üzerinde oldukça etkilidir.

Tüp bebek tedavisi esnasında başarı oranını arttırabilecek bir dizi önemli faktörden biri de C vitaminidir. Tüp bebek tedavisinde C vitamini etkisi, bilimsel olarak kanıtlanmış bir bilgidir.

C vitamini nedir, faydaları nelerdir?

Tıbbi olarak askorbik asit olarak da tanımlanan C vitamini, suda çözünen bir vitamindir. Diğer vitaminlere oranla daha popülerdir ve etkisi 1930’lu yıllardan itibaren bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Cilt, tendonlar, bağlar, kan damarları, kemikler ve kıkırdak dahil olmak üzere çeşitli dokular tarafından ihtiyaç duyulan bir protein türü olan kollajen üretiminde önemli bir rol oynar. Doku büyümesi ve onarımı sürecindeki rolü büyüktür. Ayrıca, vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olabilecek bir antioksidandır.

C vitamini vücut tarafından üretilemez ve depolanamaz. Bu nedenle gerekli olan vitamin miktarı günlük olarak alınmalıdır.

İlginizi çekebilir: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/tup-bebek-ivf-nedir-nasil-yapilir/

Tüp bebek tedavisinde C vitamini etkili midir?

Yapılan araştırmalara göre, C vitamini takviyesi tüp bebek tedavisi sonuçları üzerinde doğrudan ve olumlu bir etkiye sahiptir. Bazı yiyeceklerin kadınlarda yumurtlama işlevini iyileştirdiği, sperm kalitesini arttırdığı ve hamile kalma şansını arttırdığı tıbbi olarak kanıtlanmıştır.

Tüp bebek tedavisinin başarılı bir sonuca ulaşması için sağlıklı sperm ve yumurta hücreleri gerekmektedir. Bu hücreler döllendiğinde sağlam bir embriyo oluşturmalı, embriyo daha sonra rahim iç duvarına yerleşmelidir. Tüm bu aşamalar başarılı bir şekilde gerçekleştiğinde gebelik meydana gelir. Hamile kalma şansını arttıran faktörler bu sürece destek olacaktır. Tüp bebek tedavisinden yaklaşık 2 ay önce C vitamini bakımından zengin gıdalarla beslenmek, hamile kalma şansını kısa bir sürede artırabilir.

C vitamininin doğurganlık üzerindeki faydaları şöyledir:

  • Sperm sağlığını korur ve geliştirir:

Birçok fizyolojik etken ve yaşam tarzı faktörü spermlerin sağlığını olumsuz etkiler. Sperm gelişimi veya spermatogenez; hormonlar, yeterli miktarda enerji ve besin arasında işbirliği gerektiren karmaşık bir süreçtir. Zayıf bir beslenme programı düşük sperm sayısına, zayıf hareketliliğe ve anormal şekle neden olarak sperm sağlığını bozabilir. C vitamini takviyeleri spermlerin DNA hasarlarından korunmasına, sperm kalitesinin arttırılmasına ve kromozomal defektlerin azalmasına yardımcı olmaktadır.  Bunun temel nedeni, spermleri serbest radikallerden dolayı oksidatif hasardan koruyabilmesidir. Bilimsel çalışmalar, C vitamini eksikliği görülen erkeklerde düşük sperm sayısı ve zayıf sperm motilitesi gibi sorunların daha yaygın olduğunu göstermiştir. Yeteri kadar C vitamini, spermlerin hızlılığını da yüksek oranda etkileyebilmektedir.

DNA hasarı bulunan spermler nedeniyle tüp bebek tedavisinde başarısız olan çiftlerde de, C vitamini ile birlikte sperm sağlığında iyileşmeler görülmüştür. Her gün yeterli miktarda alınan C vitamini, yaklaşık 2 aylık bir dönemde spermlerdeki DNA hasarlarını onarabilmektedir.

Semen sıvısı, vücudun diğer sıvılarına oranla C vitaminin en yoğun olduğu yerdir. Bu düzeyde azalmanın meydana gelmesi, sperm sağlığı üzerinde zararlıdır. C vitamini alımının düşük olduğu erkeklerde semen sıvısındaki askorbik asit seviyesindeki azalmayla birlikte DNA’lara hasar veren hücrelerin oldukça yüksek oranda arttığı görülmüştür.

  • Yumurtlama sağlığını düzenler:

C vitamini olarak bilinen askorbik asit, adet döngüsü ve yumurtalık fonksiyonlarını da olumlu yönde düzenlemektedir. Askorbik asit seviyesinde, yumurtlamadan hemen önce dalgalanmalar görülür. Yapılan araştırmalara göre bu durumun nedeni C vitamininin yumurtlamayı kolaylaştırması ve progesteron, oksitosin gibi hormonlar için uyarıcı olmasıdır.

Bu içeriğimizi okumanızda fayda var: Progesteron Hormonu Nedir?

Yumurtalıklarda yüksek düzeyde askorbik asit seviyeleri mevcuttur. Foliküllerin büyümesi ve yumurtlamanın onarımı için gerekli olan kolajen sentezinden de askorbik asit sorumludur. Aynı zamanda folikül zarının ve duvarının gelişimini büyük ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle, düzenli bir adet döngüsüne sahip olmak ve yumurta sağlığını düzenlemek için C vitamini alımına önem verilmelidir.

  • Hamile kalma süresini hızlandırır:

C vitaminin bir diğer etkisi de hormon seviyelerini iyileştirmesidir. Böylece luteal faz defekti bulunan kadınlarda da doğurganlık oranı arttırılmaktadır. Düzenli olarak C vitamini alan kadınlarda progesteron seviyelerinde yükselme görülmüştür. Luteal faz defektinin azalması ve progesteron seviyesinin artması hamile kalma süresini hızlandıracaktır.

  • Gebelik dönemi risklerini azaltır:

Gebelik oluştuktan sonra da C vitamini alımı önemlidir. Yeteri düzeyde C vitamini alımını gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi riskini ve erken membran rüptürü olasılığını en alt seviyeye indirgemektedir. Ayrıca, doğum kusurlarının önlenmesinde de C vitamini alımının etkisi yüksektir.

C vitamini nasıl alınmalıdır?

c vitamini nasıl alınmalıdır?

Vücudun kolajen sentezlemesi, serbest radikallere karşı savaşması ve hücreleri yıkımdan koruması için C vitaminine ihtiyacı vardır. C vitamini suda çözünür olduğu için vücuttan kolayca atılabilir, eksikliği önlemek için her gün C vitamini bakımından zengin besinler tüketilmelidir.

C vitamini içeren besin maddeleri birçok etkene karşı duyarlıdır ve bu nedenle dikkatli tüketilmelidir. Pişirmek, kesmek ve havaya maruz bırakmak; sebze ve meyvelerin C vitamini oranını ciddi oranda düşürmektedir.

Brokoli, brüksel lahanası, kavun, karnabahar, greyfurt, kivi, mango, portakal, biber, ananas, domates, çilek, karpuz, yeşil yapraklı sebzeler gibi birçok gıda türü C vitamini bakımından zengindir. Fakat bu yiyecekler tüketilmeden önce, ısı ve havayla olan etkileşimi mümkün olduğu kadar engellenmelidir.

C vitamini birçok sebze ve meyveden elde edilebildiği için, erişimi kolay olan bir vitamin türüdür. Çoğu insanda C vitamini eksikliği görülmemektedir. Fakat hamilelik döneminde C vitamini ihtiyacı besinlerle yeteri kadar karşılanamıyorsa, hekim tarafından tavsiye edilen takviye ilaçlar kullanılabilir. Özellikle hamilelik döneminde reçete edilmemiş hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.

Tüp bebek tedavisinde doğurganlığı arttıran vitaminler nelerdir?

Doğurganlığı arttırmak ve sağlıklı bir gebelik süreci yaşamak için, tüp bebek tedavisi esnasında alınması gereken diğer vitaminler şöyledir:

  • Folik asit: Hamile kalma şansını arttırır ve bebeğin zihinsel ve fiziksel sağlığı üzerinde olumlu etkiler sağlar. Folik asit, sperm kalitesini ve miktarını da arttırmaktadır.
  • Koenzim Q10: Birçok gıdada bulunan doğal bir antioksidandır. Hücre büyümesi ve bakımı için vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretir.
  • Omega 3: Hormonları düzenler, yumurtlamayı teşvik eder ve kanın üreme organlarına akışını düzenler. Ayrıca, hamilelik döneminde fetal beyin sağlığı için önemlidir. Balık yağı omega 3 bakımından zengindir.
  • Demir: Düşük demir depoları yumurtlamayı engeller ve düşük yumurta sağlığına yol açar. Yeteri kadar demir alınımı olmaması gebeliği zorlaştırabilir.
  • Kalsiyum: Bebeğin kemiklerinin, kan damarlarının ve kalbinin gelişiminde hayati bir rol oynar.
  • D vitamini: Anne karnındaki bebeğin normal gelişim süreci için önemlidir.
  • B6 Vitamini: B6 vitamininin gebe kalma şansını artırdığı kanıtlanmıştır. Balık, yumurta, tavuk gibi et ürünleri B6 bakımından zengindir.
  • E vitamini: Doğurganlık sorunu olan erkeklerde düşük E vitamini düzeyleri görülür. E vitamini servikal mukusu arttırabilir ve spermin daha uzun süre hayatta kalmasını kolaylaştırabilir.

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

Mürüde Çakartaş Dağdelen 24 Nisan 1977’de Kıbrıs Yeşilyurt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız