Tüp Bebek Tutma Belirtileri Nelerdir?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Tüp Bebek Tutma Belirtileri Nelerdir?

Tüp Bebek Tutma Belirtileri Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde son aşamaya dek ilerlemek ve bir embriyo transferi gerçekleştirmek, hem maddi hem de manevi birçok çaba gerektirir. Bu nedenle, tüp bebek tedavisi sonrasında başarılı olmak için  oluşan baskı çok fazladır.

Gebelik testi, embriyo transferinden 2 hafta sonra yapılır ve bu süreç içerisinde çiftleri endişeli günler beklemektedir. Gebelik sonucunu alana dek sürekli olarak hamileliğe dair belirtilerin varlığı gözlemlenir. Adet gecikmesi, lekelenme, sabah bulantıları, yorgunluk gibi birçok belirti hamileliği işaret etse de; sonucun kesin bir göstergesi kabul edilmemektedir.

Tüp bebek tutma belirtileri, her kadında farklı seyredebilir ve belirtilerin şiddeti değişebilir.

Siz hala bu içeriğimizi okumadınız mı: Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek transfer sonrası tutunma kaç günde gerçekleşir?

Embriyo veya embriyolar nakledildikten sonra, hamileliğin oluşması için yerleşmeyi ve belirli hormon seviyelerinin yükselişini beklemek gerekir.

Embriyo transferi sonrasında meydana gelen olaylar şöyle sıralanır:

  • 1. gün: Blastosist kabuktan çıkmaya başlar, buna yumurtadan çıkma da denir. Bu süreç boyunca hücreler bölünmeye devam edecektir.
  • 2. gün: Blastosist yumurtadan çıkmaya devam eder ve kendini rahim iç duvarına bağlamaya başlar. Bu aşama, sürecin inanılmaz derecede önemli bir parçasıdır.
  • 3. gün: Blastosist, rahimin içine daha derin bir şekilde bağlanır ve implantasyon başlar. Bu süre zarfında biraz kanama veya lekelenme yaşanması normaldir.
  • gün: Blastosist, rahimde daha derine iner ve endometriyal kan kaynağına bağlanır. Bazı insanlar bu aşamada daha fazla kanama yaşarlar. Fakat kanama ya da lekelenme eksikliği de başarılı olmadığı anlamına gelmez.
  • 4. gün: İmplantasyon tam olarak kabul edilir ve embriyo gelişir. Daha sonra plasentaya dönüşecek hücreler üretilir.
  • 5. gün: Plasenta hücreleri, hamilelik testlerinde alınan hormon olan hCG (insan koryonik gonadotropin) salgılar. Hormon, rahim iç duvarını astarını zenginleştirmek ve büyüyen embriyoyu desteklemek için ilk üç aylık dönemde progesteron salınımını tetikler.
  • 6. gün: Embriyo, daha fazla gelişmiştir ve plasentanın gelişmeye devam etmesiyle birlikte kan akışında daha fazla hCG hormonu bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir: Tüp Bebekte HCG Değerleri Kaç Olmalıdır?

tüp bebek tutma belirtileri nelerdir

Peki, Tüp bebek tutma belirtileri nelerdir?

  • Adet gecikmesi:

En güvenilir gebelik belirtisi, adet gecikmesidir.  Tüp bebek tedavisi uygulananlar kadınlar, embriyo transferinden yaklaşık 2 hafta sonra adet dönemine girerler.

  • Mide bulantısı:

hCG gebelik hormonunun yüksek düzeylerine bağlı olarak çok sık görülen bir gebelik belirtisidir. Ancak, embriyo transferi sonrasında hCG hormonları yeteri kadar yükselene kadar görülme ihtimali yoktur.

  • Göğüslerde şişlik ve hassasiyet:

Progesteron hormonu göğüslerde şişkinliğe neden olan ilk etkendir. Embriyo transferleri sonrasında başarılı bir gebelik mevcutsa progesteron düzeylerini de hızla yükselecektir. Tedavi süresince alınan hormon takviyeleri de bu belirtiyi meydana getirebilir.

Detaylı bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsin: Progesteron Hormonu Nedir?

  • Yorgunluk:

Tüp bebek ve embriyo transferi aşamaları; stres, anksiyete, yorgunluk gibi sorunları da beraberinde getirir.  Hamileliğin ilk aşamalarında da aşırı yorgun hissedilmesi yaygındır. Bu durum, progesteron seviyelerindeki artışa bağlı olarak gelişmektedir.

  • İmplantasyon kanaması veya lekelenme:

Embriyo, rahmin iç duvarına tutunduğunda dokulara ve kan damarlarına zarar verebilir. Bunun sonucunda hafif kanama veya lekelenme şeklinde akıntı meydana gelir. Zaman zaman ağrı ve kramp hissi de kanamaya eşlik edebilir.

Tüp bebekte hamilelik belirtileri ne zaman başlar?

Embriyonun nakil işleminden sonra eğer bir implantasyon gerçekleşmişse, 7.günden itibaren vücuttaki hCG hormonu artmaya başlayacaktır. Hamilelik hormonu olarak bilinen hCG hormonu ve progesteron seviyeleri yükseldiğinde, hamilelik belirtileri de başlayabilir. İmplantasyon kanaması haricinde diğer belirtilerin başlaması, genellikle gebelik testi sonucunun pozitif çıkmasından sonra gerçekleşmektedir. Çoğul gebeliklerde hormon seviyeleri daha hızlı yükseleceği için, belirtiler daha erken zamanlarda başlayabilir.

Gebelik sonucunu beklerken stres yönetimi nasıl yapılır?

Tedavin başarıyla sonuçlanıp sonuçlanmadığını öğrenmek için beklenilen iki haftalık süre çok stresli geçebilir. Hamilelik belirtilerinden birkaçı görülse dahi, hiçbir belirti kesinlik ifade etmemektedir. Bu süre zarfında endişe, korku, umut gibi birçok duygu aynı anda hissedilebilir ve duygu karmaşaları görülebilir. Stresi azaltmak, gebelik oranını arttırmaktadır ve bunun için başarılı bir stres yönetimi uygulanmalıdır.

Stres yönetimi için faydalı olabilecek bazı ipuçları mevcuttur:

  • Endişeli hissedildiğinde nefes alış verişi derin ve yavaş olmalıdır. Bu nefes hareketi sakinleştirmeye yardımcı olabilir.
  • Sonuç için beklenilen günlerde mümkün olduğu kadar keyif alınan aktivitelerle vakit geçirilmelidir. Böylece zihin, olumsuz düşüncelerden uzaklaştırılabilir ve endişeli hissetmeyi engelleyebilir. Beklemeyle geçen iki hafta en sevilen kitabı okumak, yeni hobiler edinmek, arkadaşlarla vakit geçirmek veya bir süredir yapılması planlanan aktiviteleri gerçekleştirmek için mükemmel bir zaman olabilir.
  • Tedavi döngüsü ve ilerleyişi hakkında çok fazla kişinin haberdar edilmemesi fayladır. Bunun nedeni, tedavinin başarılı olmaması durumunda diğer insanları bilgilendirme sürecinin zorlayıcı olacağıdır.
  • Eş desteği, tüp bebek tedavisindeki en önemli etkendir. Eşinize, duygularınızı ve düşüncelerinizi sık sık açıklamanız yararlıdır. Ayrıca tedavinin olumsuz sonuçlanması halindeki planı da gerçekçi bir biçimde yapmalı, tercihlerinize birlikte karar vermelisiniz.
  • Olumsuz bir sonuç alınsa dahi, her zaman için farklı tedavi seçeneklerinin sunulabileceği ve tekrar deneme şansının da mümkün olduğu unutulmalıdır.

Gebelik testi sonucunu beklerken nelere dikkat edilmelidir?

  • Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrasında fiziksel aktivitelerin orta seviyelerde kalması idealdir. Kalp atış hızını veya vücut ısısını çok fazla artıran egzersizlerden kaçınılmalıdır.
  • Özellikle gebeliğin erken dönemlerinde MSG katkı maddesi içeren yiyeceklerden ve yapay tatlandırıcılardan uzak durulmalıdır.
  • Ağır vajinal kanama, ateş, karın veya pelvik bölgesinde şiddetli ağrılar varsa mutlaka doktora danışılmalıdır.

Bu içeriğimize de mutlaka bakmalısınız: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/embriyo-transferi/

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

Mürüde Çakartaş Dağdelen 24 Nisan 1977’de Kıbrıs Yeşilyurt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız