Tüp Bebekte Sperm Sayısı Yeterli Değilse Ne Yapılır?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Tüp Bebekte Sperm Sayısı Yeterli Değilse Ne Yapılır?

Tüp Bebekte Sperm Sayısı Yeterli Değilse Ne Yapılır?

Kısırlık vakalarının birçoğu erkeklerde meydana gelen problemlerden kaynaklanmaktadır. Erkek faktörü kısırlığı, genellikle yapılan semen analizinde yeterli sayıda spermin bulunmamasıyla teşhis edilir. Bir erkeğin testisleri tarafından milyonlarca sperm üretilir ve yalnızca en iyi niteliklere sahip olan bir sperm yumurtayı dölleyebilmektedir. Bu koşulun yerine getirilememesi halinde, tüp bebek tedavisi ile birlikte diğer yardımcı üreme teknikleri kullanılarak bireylere ebeveyn olma şansı verilebilir.

Sperm sayısı azlığı tüp bebek tedavisini etkiler mi?

Düşük sperm sayısı, oligospermi olarak adlandırılan bir kısırlık problemidir. Erkek kısırlığının önemli bir nedeni olsa da, düşük sperm sayısı olan erkekler sperm üretebilir ve spermin genel kalitesi hamilelik için yeterli olabilir. Ancak, sperm sayısı ile birlikte sperm motilitesi ve sperm morfolojisi de göz önünde bulundurulmalıdır. Az sayıda spermin hareketli olmaması veya anormal bir morfolojiye sahip olması halinde, sperm yumurtaya nüfuz edemediği için gebelik oluşamayacaktır.

Oligospermi problemi bulunan erkeklerin partnerlerinin doğal yöntemlerle hamile kalma olasılığı düşüktür. Türüne ve şiddetine bağlı olarak tedavi edilebilen oligospermi vakalarında yardımcı üreme teknikleri ile gebelik oluşturulabilir.

Tüp bebek için sperm sayısı en az kaç olmalı?

Erkeklerde, ejakülasyon sonrasında yaklaşık 250 milyon sperm salınır. Gebeliğin oluşması için bir sperm hücresinin vajina, rahim ağzı ve fallop tüpüne doğru yüzmesi; salınmış bir yumurta hücresine ulaşması gerekir.  Milyonlarca spermden yüzlercesi fallop tüplerine ulaşabilme yeteneğine sahip olabilir. Spermler, yumurtaya ulaşabilmeye yardımcı olan bir enzim salgılar ve her şey kusursuz bir şekilde gerçekleşirse bir sperm yumurtayı dölleyecektir. Döllenmiş yumurta, fallop tüpünü aşağıya doğru hareket ettirerek rahime doğru hareket eder. Böylece embriyo rahime yerleşir ve hamilelik başlar.

Semen analizi, erkeğin doğurganlık problemlerini değerlendirilirken göz önünde bulundurulması gereken ilk tetkiktir. Ejakülasyondaki toplam sperm sayısı, spermin yüzde kaçının hareket ettiği,  normal bir şekle sahip olup olmadıklarını incelemek için erkeğin sperm örneği test edilmelidir.

Bir erkeğin sperm sayısı günden güne değişebilir. Testisler, sperm üretmekle görevli olsa da birçok etken sperm sayısını azaltabilir. Bu nedenle semen analizinden önce dengeli beslenmek, sperm üretimini bozabilen ilaçlar kullanmamak, testisleri aşırı sıcağa maruz bırakmamak ve iki gün boyunca cinsel aktivitede bulunmamak gerekir. Test sonuçlarının sperm sayısının düşük olduğunu göstermesi durumunda, sonuçtan emin olmak için testin tekrarlaması istenebilir.

Normal bir sperm sayısı, her bir ejakülasyonda 40 ile 300 milyon aralığındadır. Erkeklerin çoğunda bu rakamda günlük olarak değişimler yaşansa da, sonuç sınırlı bir aralıkta kalır. Eğer bir sperm sayısı 15 milyondan düşükse, hamileliğin gerçekleşmesi için yeterli spermin bulunmadığı söylenebilir. Bu durum genellikle hamileliğin oluşmasını engellemese dahi, hamilelik şansını arttırmak için destek gerekir.

Detaylarıyla anlattık: Sperm Sayısı Kaç Olmalı?

Tüp bebek tedavisinde sperm sayısı yeterli değilse ne yapılır?

tüp bebek tedavisinde sperm sayısı yeterli değilse ne yapılır?

Hafif dereceli oligospermi durumunda doğal gebelik mümkün olabilir, fakat gebeliğin oluşma süresi daha uzundur. Çok hafif dereceli vakalarda aşılama olarak bilinen teknikle hamilelik sağlanabilir.

  • Aşılama:

Sperm sayısının düşük olduğu çiftler için uygun seçeneklerinden biridir. Genellikle çok hafif oligospermi durumunda önerilmektedir. Bu yöntemde, döllenme sürecine yardımcı olmak için belli sayıda sperm gerektirmektedir. Kadının herhangi bir kısırlık sorunu bulunmaması koşuluyla genellikle iyi sonuçlara sahip basit, uygun maliyetli bir tekniktir. Aşılama yönteminde erkekten alınan semen örneği gerekir, yıkanır ve aktif olmayan spermler çıkarılır. Sperm hücreleri doğrudan rahim içine yerleştirilen bir kateter ile rahime ulaştırılır. Yöntemin amacı, daha fazla sperm ile yumurtayı bir araya getirmektir.

İhtiyacınız olacak: Aşılama Tedavisi Nedir, Fiyatları Nelerdir?

Orta dereceli oligospermi vakalarında klasik tüp bebek yöntemi tercih edilebilir.

  • Tüp bebek tedavisi:

Spermlerin ve yumurtaların bir petri kabında döllenmek üzere üretildiği yardımcı üreme teknolojisidir. Yumurtalar döllendiğinde kadının rahmine embriyo şeklinde transfer edilir. Orta dereceli oligospermi vakalarında veya aşılama tedavisinin başarısız olduğu durumlarda uygulanabilir.

Ağır oligospermi problemlerinde doğal yöntemlerle gebeliğin oluşması olanaklı değildir. Tüp bebek tedavisiyle birlikte uygulanan mikroenjeksiyon,  cerrahi sperm ekstraksiyonu ya da donör spermlerin kullanılmasıyla gebelik elde edilebilir.

Tüp bebek (IVF) Nedir, Nasıl Yapılır?

  • Mikroenjeksiyon:

Tüp bebek tedavisi ile birlikte gerçekleştirilen yardımcı üreme teknolojisidir. Erkekten alınan yüksek kaliteli tek bir sperm, yumurtalarının sitoplazmasına doğrudan enjekte edilir. Bu teknik, şiddetli oligospermi, kriptozospermi veya azospermi gibi düşük sperm sayısı ile ilişkili birçok durumda etkilidir. Mikroenjeksiyon, klasik tüp bebek tedavisinde farklıdır. Spermin bir petri kabındaki yumurtaları kendi kendine döllenmesine izin vermek yerine, tipik olarak daha yüksek bir döllenme oranına sahip olan yumurtalara doğrudan sperm enjekte edilir. Bu teknikle başarılı bir embriyo oluşturma oranı yaklaşık %75-80 aralığındadır.

Mikroenjeksiyon Nedir?

  • Cerrahi sperm ekstraksiyonu (TESA, Mikro TESE):

Genellikle ejakülatta hiç sperm bulunamadığında (azospermi) ya da çok şiddetli oligospermi durumunda uygulanan bir tekniktir. Böylece spermler, testislerden veya epididimden sperm aspirasyonu ile doğrudan çıkarılabilir. Elde edilen sperm, mikroenjeksiyon yöntemiyle birlikte döllenme için kullanılabilir.

Mikro TESE Nedir, Nasıl Yapılır?

  • Sperm donasyonu:

Kadının yumurta hücresini dölleyebilecek miktarda yeterli spermin hiçbir yöntemle elde edilememesi halinde, donör erkeklerden alınan spermler tercih edilebilir. Sperm donasyonu; aşılama, klasik tüp bebek tedavisi ve mikroenjeksiyon teknikleri kullanılarak gebelik oluşturulabilir. Genellikle daha önceden toplanan ve dondurulan sperm numuneleri ile gerçekleştirilen bu işlemde, istenilen kriterlere uygun bir donör seçilebilir. Oluşturulan embriyo, yumurtaların alındığı kadının ve donörün genetik özelliklerini taşıyacaktır.

Sperm Donasyonu Nedir, Neden Yapılır?

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

Mürüde Çakartaş Dağdelen 24 Nisan 1977’de Kıbrıs Yeşilyurt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız