Ultrason Terimleri Ne Anlama Gelir?
Ultrason Terimleri Ne Anlama Gelir?
Sonogram olarak da bilinen ultrason, iç organların görüntüsünü oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan bir tanı tekniğidir. Ultrason görüntülemesi, anne rahmindeki bebeğe potansiyel olarak tehlikeli X-ışınları kullanmadan bakmanın bir yoludur.
Yapılan ultrason incelemeleri sonrasında aileye verilen raporda, bebeğin görüntüsüyle birlikte birtakım kısaltmalar bulunur. Ultrason terimleri olarak bilinen bu kısaltmaların her biri, önemli bir ölçüm değerini ifade etmektedir. Ultrason terimlerinin ne anlama geldiği, özellikle ilk bebeklerini bekleyen aileler için merak konusudur.
Ultrason neden yapılır?
Ultrason, gebelik dönemindeki en önemli tetkiktir ve farklı nedenlerden dolayı hamilelik boyunca çeşitli zamanlarda yapılabilir:
- Hamilelik tarihini belirlemek,
- Fetüs sayısını belirlemek,
- Plasental yapıları belirlemek,
- Ektopik bir hamilelik veya düşük yapma tanısı koymak,
- Rahim ve diğer pelvik anatomiyi incelemek,
- Bazı durumlarda fetal anormallikleri tespit etmek,
- Amniyosentez gibi doğum öncesi testlere yardımcı olmak,
- Fetal anatomiyi anormallik varlığı açısından incelemek,
- Amniyotik sıvı miktarını kontrol etmek,
- Kan akış düzenlerini incelemek,
- Serviksin uzunluğunu ölçmek,
- Fetal büyümeyi izlemek,
- Fetüsün konumunu belirlemek için ultrason ile görüntüleme yapılabilir.
Ultrason nasıl yapılır?
Ultrason, en basit tıbbi prosedürlerden biridir. Hamilelik sırasında kullanılabilen iki tip ultrason vardır:
- Karın (abdominal) ultrasonu:
Bu tür ultrasonunda, karın bölgesine jel uygulanır ve görüntüyü oluşturmak için kullanılan ultrason probu, karındaki jel üzerinde kaydırılır. Erken hamilelik döneminde tam bir görüntü alabilmek için karın ultrasonlarında mesanenin dolu olması istenir.
- Transvajinal ultrason:
Transvajinal ultrasonda vajina içerisine küçük bir ultrason probu yerleştirilir ve görüntü oluşturmak için vajinanın arkasına dayanır. Bu tür ultrasonlar daha net bir görüntü üretir ve genellikle erken hamilelikte kullanılır.
Birkaç çeşit ultrason görüntüleme tekniği vardır. En yaygın olanı iki boyutlu olanlardır ve görüntünün bir yönünün düz resmini verir. Daha fazla bilgi gerekirse 3 boyutlu ultrason muayenesi yapılabilir. 3 boyutlu bir resim sağlayan bu teknik, özel bir makine ve özel bir uzman gerektirir. Böylece tanıda yardımcı olabilecek görüntülerde genişliğin, yüksekliğin ve derinliğin incelenmesi sağlanır.
En son teknoloji, 4 boyutlu olan ultrason cihazlarıdır ve bu cihazlar rahimdeki bebeği gerçek zamanlı olarak hareket halinde görülmesini sağlar.
Ultrason görüntüleriyle durağan fotoğraflar üretilebilir veya bulguları belgelemek için video kaydı yapılabilir.
Ultrason terimleri ne anlama gelir?
Tüm gebelik kontrollerinde fetüs üzerinde birçok parametre hesaplamaları yapılır. Gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlediği görmek amacıyla milimetrik değerlerde ölçümler gerçekleştirilir. Bu nedenle, ultrason görüntülemelerinde fetüs ile ilgili birçok bilgi belirtilir. Ancak bu bilgiler, tıbbi terimlerin kısaltmaları olan birtakım harflerle ifade edildiği için uzmanlık alanı dahilinde olmayan kişilerin yorumlayabilmesi zordur.
Sıkça karşılaşın ultrason terimleri şunlardır:
- AC: Fetüsün karın çevresinin ifade edilmesidir. Gebelik haftasını hesaplamada kullanılan terimlerdendir.
- AD: Fetüsün karın çapının ölçüm değeridir.
- AFI: Fetüsün içerisinde bulunduğu amniyotik sıvının miktarıdır.
- AO: Bebeğin kalbinden çıkan atardamar olan aort damarının ifadesidir.
- BPD: Biparietal çap (BPD), gebelik ultrasonu işlemleri sırasında alınan birçok ölçümden biridir. Gelişmekte olan bebeğin kafatasındaki çapın bir parietal kemikten diğerine olan ölçüsüdür. BPD, fetal ağırlık ve gebelik yaşını tahmin etmek için kullanılır.
- EDD: Eldeki bulgulara edinilmiş olan bebeğin tahmini doğum günüdür.
- EFW: Bebeğin tahmini ağırlığıdır.
- FL: Femur olarak da adlandırılan uyluk kemiğinin uzunluğudur ve bebeğin boy uzunluğu hakkında bulgu edinilebilir.
- GS: Gebeliğin yaklaşık 6.haftasında görülebilen gebelik kesesidir.
- HC: Bebeğin baş çevresinin milimetrik değeridir.
- HL: Humerus olarak adlandırılan dirsek ve omuz arasındaki kol kemiğinin uzunluk ölçümüdür. Down sendromu riskinin belirlenmesinde önemli bir birimdir.
- LMP: Bebeğin, annenin son adet tarihine göre hesaplanmış tahmini doğum tarihidir.
- NT: Bebeğin ense kalınlığının ölçümüdür. Down sendromu gibi problemlerin risk oranının değerlendirilmesinde önemli bir terimdir.
- OFD: Bebeğin baş bölümün ön ve arka çapının ölçüm değeridir.
- YS: Henüz plasenta gelişmeden var olan yolk kesesini ifade eder.
Ultrasonda GA ne demek?
Ultrasonda gestational age olarak bilinen GA terimi, annenin son adet tarihinden itibaren geçen gün sayısını belirtmektedir. Böylece hangi gebelik haftasında olunduğu belirtilebilir.
Ultrason terimlerinde bebeğin boyu nasıl belirlenir?
Baş – popo uzunluğu CRL kısaltmasıyla ifade edilir. Anne karnındaki bebekler, başının tepe kısmından poponun sonuna kadar milimetre cinsinden ölçülür. CRL, gebelik yaşının hesaplanmasında yararlı olabilir ve gebelik yaşıyla birlikte doktorlar potansiyel doğum tarihini tahmin edebilir. İlk ultrason görüntülemesi ne kadar erken yapılırsa, gebelik yaşı o kadar doğru olacaktır.
Ultrasonda kalp atışı terimi nasıl ifade edilir?
Anne karnındaki bebeğin kalp atış hızı FHR terimiyle belirtilir. Kalp atış hızı, bebeğin genel sağlık durumuyla ilgili birçok durumun önemli bir belirtisi olduğu için, düzenli olarak ölçümlenmelidir. FHR ölçümünün normal değer aralığı 120 ile 160 olarak bilinmektedir.
Ultrason riskleri var mıdır?
Fetal ultrasonun, ultrason probunun karın veya vajina üzerindeki oluşturduğu baskı ve rahatsızlık hissi haricinde hiçbir riski yoktur. İşlem sırasında radyasyon veya zararlı herhangi bir ışın kullanılmaz.
Transvajinal ultrasonda ise, ultrason probunun lateks alerjisi olan hastalarda reaksiyona neden olabilen plastik veya lateks ile kaplanmaması gerekebilir.
Ultrasonun faydaları nelerdir?
Ultrason görüntülemesi oldukça güvenilir bir prosedürdür fakat her sağlık görevlisi tarafından yapılması doğru değildir. Ultrason, farklı bir uzmanlı alanıdır ve eğitimsiz personeller tarafından yapıldığında ebeveynlere bebekleri hakkında yanlış bilgiler verilebilir veya mevcut olan anormal bir durum saptanamayabilir. Bulguları doğru yorumlayabilen uzmanlar tarafından uygulanmalıdır.
Ultrason, sürekli geliştirilen bir görüntüleme tekniğidir. Hamilelik ve fetüsün yönetilmesine yardımcı olmak için önemli bilgiler elde edilebilir. Bu duruma ek olarak ultrason, ebeveynlere bebeği doğumdan önce görebilme, erken ilişki kurabilme konusunda eşsiz bir fırsat sunar. Fetal ultrason ile sürekli olarak saklanabilecek fotoğraf ve video gibi değerli imkanlar da sağlanabilir.
Ultrason terimleri range nedir?
Rahimdeki bir bebeğin tam olarak ağırlığını ölçebilmek mümkün değildir fakat tahmini bir rakam belirtilebilir. Range terimi, belirlenen tahmini ağırlığın standart sapma değerini ifade etmektedir. Bebeğin ağırlığı, belirtilen range değeri miktarı kadar altında veya üzerinde olabilir.