Vajinal Tampon Nasıl Kullanılır?

Adet döngüleri, ergenlik çağından itibaren tüm kadınların yaşadığı doğal bir süreçtir. Üreme sisteminin sağlıklı olduğunun işaretlerindendir. Adet kanamaları, yumurtlama gününde salınan ancak döllenemeyen yumurta hücrelerinin ve rahim iç duvarının vücuttan atılmasıyla oluşur. Kanamanın günlük yaşamı zorlaştırmaması ve hijyenik bir ortam sağlanması için ped, tampon, menstrual kap gibi ürünler kullanılır. Hangi ürünün tercih edileceği kişisel ihtiyaçlara göre değişmektedir. Vajina içerisine yerleştirilmesi gerektiği için, tampon kullanımından önce tampon nasıl kullanılır sorusunun yanıtı hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
İçindekiler
Tampon nedir?
Tampon; vajinanın içine yerleştirilen ve adet kanamasını emen silindir şeklinde pamuktan yapılmış sıhhi bir üründür. Bazı tamponlar, tamponun vajinaya yerleştirilmesine yardımcı olan bir aplikatörle birlikte üretilir. Tamponların ucunda bulunan ip ise, çıkarılmasını kolaylaştırmak için bulunur.
Tamponlar vajina içerisinde kaybolamaz veya vücudunun başka bir yerine geçemez. Vajinadaki kaslar tamponu yerinde tutar ve çıkarılana dek aynı yerde kalırlar. Doğru yerleştirildiği sürece tamponun varlığı hissedilmez. Günlük yaşamda, spor aktivitelerinde, havuzda veya denizde tampon kullanılabilir.
Vajinal tampon nasıl kullanılır?
Tamponlar, uzun yıllardır var olan hijyenik ürünlerdir ancak çoğu kadın onları kullanmaktan endişe duymaktadır. Özellikle ilk kez kullanacak olan kişiler, talimatları dikkatli bir şekilde incelemelidir. Tüm tamponlar tamamen aynı değildir ve aplikatörün nasıl kullanılacağını bilmek önemlidir.
Tamponu yerleştirmeden önce vajina anatomisi hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. İdrarın çıktığı bölge tamponun yerleştirileceği yer değildir. Adet kanaması buradan gelmemektedir ve bu açıklık bir tamponu sığdırmak için çok küçüktür. Anüs ise, dışkıların vücuttan atıldığı bölgedir ve tampon kesinlikle buraya yerleştirilmemelidir. Vajinal açıklık, üretra ve anüsün ortasındadır ve tampon bu kısma yerleştirilir.
Vajina, hassas bir organdır ve enfeksiyonlara karşı korunmalıdır. Ellerde bulunan kir ve bakterileri bulaştırmamak için tampondan önce gerekli el hijyeni sağlanmalıdır. Bununla birlikte, vajinal tamponları kullanma aşamaları şöyle ilerlemektedir.
- Rahat bir pozisyonda oturulmalı veya ayakta durulmalıdır.
- Tampon, kullanıma hazır hale getirilmelidir. Silindir şeklindeki kısım vajina içerisine, ip bölümü ise dışarı gelecek şekilde parmaklar yardımıyla tutulmalıdır.
- Diğer elle labia olarak bilinen vajinal dudaklar yavaşça açılmalı, tamponun baş kısmı bölgeye yaklaştırılmalıdır.
- Tampon yavaşça bastırılarak vajina içine doğru hafifçe itilmeli, tamponun ortası parmakla bastırılmaya devam edilmelidir. Bir aplikatör kullanılıyorsa; tampon aplikatörün içindeyken vajinaya itilmeli, iç tüp orta veya işaret parmağı kullanılarak daha uzağa itilirken dış tüp yerinde tutulmalıdır. Böylece tampon tüpün önünden vajinaya itilecektir.
- Tamponun tamamen vajinada olduğu hissedildiğinde yerleşme tamamlanmıştır. Tamamen vajina içerisine girdikten sonra aplikatörün iç ve dış boruları yavaşça çıkarılmalıdır. Uç kısmındaki ipe çıkarılma sırasında ihtiyaç duyulacağı için daima görünür olduğundan emin olunmalıdır.
- Aplikatör varsa kullanımdan sonra çöpe atılmalı, eller yeniden yıkanarak hijyenik hale getirilmelidir.
Tampon nasıl çıkarılır?
Bir tampon, en fazla 8 saat boyunca vajinada bırakılmalıdır. Değiştirme sıklığı 8 saati geçmemesi koşuluyla, adet kanaması miktarının şiddetine göre değişebilir. Tamponların her tuvalet ihtiyacı esnasında değiştirilmesine gerek yoktur, tampon vajina içerisindeyken de idrara çıkılabilir.
Tamponu çıkarmaya hazır olunduğunda tekrar rahat bir pozisyona geçilmelidir. Kaslar gevşetilmeli, tamponun ipi tutularak yavaşça aşağı doğru çekilmelidir. Bütünüyle dışarı çıktığında bir peçete veya poşetle sarılmalı, mutlaka çöpe atılmalıdır.
Tamponun ipi koptu ise ne yapılmalı?
Tamponlar genellikle dayanıklıdır ve ipin kopma durumu nadiren yaşanır. Böyle bir durumun meydana gelmesi halinde endişe edilmemeli, tamponun kolaylıkla çıkarılabileceği bilinmelidir. Tamponun, vajina içerisinden başka bir organa iletilmesi olası değildir ve çıkarılması zor olan bir tampon bile yalnızca vajinal açıklığın derinlerindedir.
Tamponun ipi bulunamıyorsa öncelikle çömelme pozisyonuna geçilmeli, kaslar gevşetilmelidir. İşaret ve orta parmak vajina içerisine yerleştirilmeli, tampon hissedildiğinde parmağı vajinal duvara doğru hareket ettirip, tamponu sıkıştırıldıktan sonra dışarı çekilmelidir. Tampon bulunduğunda işaret parmakla bir kanca yapılabilir ve aşağı doğru hareket ettirilebilir. Bu esnada ıkınarak tamponun itilmesine yardımcı olunabilir.
Tampon çıkarılamaz veya bulunamazsa doktordan yardım alınması gerekebilir. Smear testinde olduğu gibi spekulum ile vajina açılır. Çoğu durumda tampon kolayca görülür ve çekilir. Vajina, herhangi bir yaralanma veya enfeksiyon belirtisi açısından incelenir. Enfeksiyon belirtileri varsa antibiyotik reçete edilir.
Denize girerken tampon nasıl kullanılır?
Tamponlar, denize veya havuza girerken kullanılabilecek en uygun hijyen ürünüdür. Suya girmeden önce vajinaya tampon yerleştirilmeli, çıkarma ipinin mayoya gizlendiğinden emin olunmalıdır. Sudan çıkıldığında kullanılmış tampon çıkarmalı ve tekrar girilecekse yeni bir tampon yerleştirilmelidir. Tampon vajina içerisinde olsa dahi, havuzdaki ve denizdeki suyu bir miktar emecektir. Bu nedenle tamponu hemen sonra değiştirmek çok önemlidir.
Tampon kullanımı zararlı mı?
“Tampon kullanımı zararlı mı” sorusu sıkça sorulan sorulardan biri. Tamponlar, uygun şekillerde kullanıldığında tamamen zararsızdır. Ancak, bir tampon vajina içerisinde çok uzun süre kaldığında toksik şok sendromu olarak bilinen tehlikeli bir enfeksiyona yol açabilir. Uzun süre çıkarılmamış tamponlar, vajinada farklı bakteri türlerinin üremesine neden olacaktır. Zararlı bakteriler toksin haline gelerek kişiyi risk altında bırakır. Bu nedenle tampon nasıl kullanılır talimatlarına düzenli bir şekilde uyulmalıdır.
Toksik şok sendromunun yaygın semptomları şöyledir:
- Kas ağrıları,
- Baş ağrısı,
- Gözlerde, ağızda ve boğazda kızarıklık,
- Ani yüksek ateş,
- Baş dönmesi,
- Bayılma,
- Kusma,
- Deride döküntü,
- İshal.
Yukarıdaki belirtilerin mevcut olması halinde zaman kaybetmeden mutlaka doktor kontrolüne gidilmeli, tıbbi yardım alınmalıdır.
Yorumlar