Yumurta Çatlatma İğnesi

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Kısırlık, birçok kadını etkileyen bir sağlık problemidir ve bireyin doğal yöntemlerle hamile kalmasını engellemektedir. Kadınlarda en sık rastlanan kısırlık problemlerinden biri, yeterli sayıda sağlıklı yumurtaların üretilememesidir. Verimli olmayan yumurta hücreleri sperm tarafından döllenemediği için gebelik oluşamamaktadır.

Yumurta sayısını ve kalitesini arttırmak için uygulanabilecek birtakım prosedürler mevcuttur. Yumurta çatlatma iğnesi de bu gibi durumlarda tercih edilen bir yöntemdir. Özellikle aşılama veya tüp bebek tedavisi gibi alternatif doğurganlık tekniklerinden önce kadınlardaki üreme sisteminin düzenlenmesi için önemli bir aşamadır.

Yumurta çatlatma iğnesi nedir?

İnsan koryonik gonadotropin olarak bilinen hCG, bir kadının yumurtalıklarındaki yumurta hücrelerinin normal gelişimini destekleyen ve yumurtlama sırasında yumurtanın salınmasını uyaran hormondur. Gebeliğin erken döneminde trofoblastlar, daha sonra plasenta tarafından uzmanlaşmış özel hücreler tarafından salgılanır. Kadınlarda yumurtlamaya neden olmak, erkeklerde ise sperm sayısını artırmak için kullanılan kısırlık tedavisinin bir evresidir.

Yumurta çatlatma iğnesi, doğurganlık tedavilerinde kullanılan hormonal bir enjeksiyondur. Birçok markası ve formu mevcuttur. Çatlatma iğnesi hCG hormonu içerir. Yumurtayı olgunlaştırmak ve serbest bırakmak için tetikleyici etkiye sahiptir.

Yumurta çatlatma iğnesi nasıl çalışır?

Yumurta hücreleri, folikül adı verilen küçük kesecikler içerisinde bulunur. Yumurtayı belirli bir boyuta dek saran folikül hücreleri, olması gerektiği seviyeye ulaştığında çatlar ve yumurta serbest bırakılır. Yumurta çatlatma iğnesi, yumurtaların salınabilmesi için hormon düzeylerini tetikleyerek çalışır. Salınan yumurtalar ve spermler karşılaştığında döllenme oluşur. Hamilelik süreci döllenmeden sonra meydana gelen sağlıklı embriyonun rahime yerleşmesiyle birlikte başlamaktadır.

Yumurta çatlatma iğnesi ne zaman yapılır?

Yumurta çatlatma iğnelerinin zamanlama talimatlarını tam olarak uygulamak oldukça önemlidir. Birkaç saatlik gecikme dahi, tedavi döngüsü ile ilgili sorunlara neden olabilir. Temel olarak çatlatma iğnesi, çoğu durumda tüp bebek tedavisi döngüsündeki yumurta toplama aşamasından 36 saat önce yapılması gerekir. Cinsel ilişki veya aşılama tedavisi ile gebelik planlaması yapılmış ise yumurtlama yaklaşık 36 saat sonra gerçekleşecektir. Bu nedenle enjeksiyonun yapıldığı gün ve bunu izleyen iki günlük süreç doğurganlık için kritik günlerdir. Zaman aralığında bazı değişiklikler olabilir ve gereken durumlarda hastalar uzmanlar tarafından yönlendirilir.

Yumurta çatlatma iğnesinin zamanlaması, foliküllerin gelişimine paraleldir. Enjeksiyon, çok sayıda folikül en uygun boyuta dek büyüdüğünde yapılır. Az gelişmiş veya gelişmemiş yumurtalar ile hamile kalma şansı daha düşüktür.

İlginizi çekebilir: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/tup-bebek-ivf-nedir-nasil-yapilir/

Yumurta çatlatma iğnesi nasıl yapılır?

Çatlatma enjeksiyonu, doğurganlık uzmanının önerdiği şekilde yapılmalıdır. Önerilen miktardan daha az veya daha yüksek dozda kullanılmamalıdır. Reçetede bulunan talimatlar dikkatli bir şekilde izlenmelidir.

hCG hormonu cilt altına veya kas içine enjeksiyon olarak verilir. Genellikle kişinin kendisi veya eşi tarafından uygulanır. Enjeksiyonun nasıl yapılacağı bilinmiyorsa yardım alınmalı veya sağlık kuruluşunda yaptırılmalıdır.

Bazı yumurta çatlatma iğnesi türleri,  karıştırılması ve şırıngaya çekilmesi gereken bir sıvı ve toz formunda bulunmaktadır. Bazı türler ise, önceden hazırlanmış tek dozluk şırıngalarda hazır olarak bulunur. İlaç renk değiştirmişse veya sıvının içinde herhangi bir parçacık varsa kullanılmamalıdır. Karışmamış hCG enjeksiyonları oda sıcaklığında saklanmalı; ışıktan, nemden ve sıcaktan uzak tutulmalıdır. hCG'yi karıştırdıktan sonra, enjeksiyon için hazır olana dek buzdolabında saklanmalıdır.

Yumurta çatlatma iğnesi vurulduktan sonra ağrı olur mu?

Yumurta çatlatma enjeksiyonunu uygulamanın iki yolu vardır. Bunlar; kas içi veya deri altıdır. Kas içerisine enjekte edilen ilaç aşı ile benzer derecede rahatsızlık verebilir ve kısa süreli morarmaya neden olabilir.

Deri altından yapılan enjeksiyonlarda ise bir veya iki gün boyunca kırmızı, iltihaplı ve kaşınmaya neden olan bir iz oluşabilir. Her iki durumda da enjeksiyondan hemen sonra oluşan ağrı ve rahatsızlık hissi oldukça azdır.

Yumurta çatlatma iğnesi ile hamile kalanlar için yan etkiler var mıdır?

Yumurta çatlatma iğnesi kullanan bazı kadınlar, özellikle ilk tedavi döngüsünden sonra over hiperstimülasyon sendromu (OHSS) olarak adlandırılan bir durum geliştirebilir. Riskli boyutları olan over hiperstimülasyon sendromunun aşağıda belirtilen semptomlarından herhangi birinin görülmesi halinde mutlaka tıbbi destek alınmalıdır:

  • Şiddetli pelvik ağrı,
  • Ellerin veya bacakların şişmesi,
  • Mide ağrısı ve şişkinlik,
  • Nefes darlığı,
  • Hızlı kilo alma,
  • İshal,
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • Normalden daha az idrara çıkma.

hCG'den kaynaklanan daha az ciddi yan etkiler ise şöyledir:

  • Baş ağrısı,
  • Huzursuzluk hissi,
  • Ödem,
  • Depresyon,
  • Yorgunluk,
  • Göğüs hassasiyeti veya şişliği,
  • Enjeksiyon bölgesinde ağrı, şişme veya tahriş.

Yumurta çatlatma iğnesi sonrası cinsel ilişki ne zaman olmalı?

Yumurta çatlatma iğnesi sonrasında korunmasız cinsel ilişki yoluyla gebelik planlanıyorsa, enjeksiyonun yapıldığı günden itibaren 2-3 gün boyunca düzenli cinsel ilişkide bulunulması tavsiye edilir. Düzenli olarak yumurtalıkların takibi yapılmalı ve over hiperstimülasyon sendromu riski varsa derhal ara verilmelidir.

Tüp bebek tedavisi veya aşılama gibi alternatif doğurganlık yöntemlerinde herhangi bir riskin oluşmaması için cinsel ilişki önerilmemektedir.

Yumurta çatlatma iğnesinden sonra gebelik testi ne zaman yapılmalı?

hCG, idrar ile yapılan gebelik testlerinde tespit edilen hormondur. hCG ilaç olarak alındığında, 2 hafta boyunca vücutta ve idrarda bulunabilir. Bu süre zarfında bir hamilelik testi uygulanırsa, hamilelik olmasa dahi testin pozitif sonuçlanma ihtimali yüksektir. Pozitif sonucun yumurta çatlatma iğnesi etkisiyle değil, hamilelikten kaynaklandığından emin olmak için uygulama tarihinden sonra en az iki hafta boyunca beklenmelidir.

Yorum Yapın

Email adresiniz yayınlanmayacak.