Yumurtalama dönemi belirtileri nelerdir?

Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Düzenli yumurtlama, hamileliğin oluşmasındaki en önemli kriterlerdendir. Özellikle bebek sahibi olmak isteyen kadınların, yumurtlama dönemlerinin ne zaman gerçekleşeceğini bilmeleri gerekmektedir. Bunun nedeni, bir kadının en doğurgan olduğu günlerin yumurtlama ile paralel olmasıdır. Yumurtlama dönemi belirtileri, yumurta hücrelerinin döllenebilmek üzere salındığının bilinmesinde anahtar kavramdır.

Yumurtlama nedir?

Yumurtlama, yumurtalıklardan birinin yumurta bıraktığı her ay gerçekleşen bir sistemdir. Serbest bırakılan yumurta, bir sperm hücresinin dölleyebileceği veya dölleyemeyeceği fallop tüpünden geçer. Bu olgu, adet döngüsünün ana noktasıdır.

Yumurtlamadan sonra ne olacağı, bir sperm hücresinin yumurtayı dölleyebilmesine bağlıdır. Sperm hücresi yumurtayı döllerse, hücreler rahime doğru hareket eder ve gebelik başlar. Eğer sperm yumurtayı dölleyemezse parçalanır ve adet döngüsüyle birlikte vücuttan dışarı atılır.

Hamile kalmaya çalışanların veya istenmeyen gebelikleri önlemek isteyenlerin, yumurtlama hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmaları her iki konuda da kişiye yardımcı olabilir. Yumurtlama sırasında doğurganlık oranı yüksek olduğu için, bu süre zarfında korunmasız cinsel ilişkide bulunmak hamile kalma şansını artıracaktır. Ayrıca, adet döngüsünü yakından izlemek belirli tıbbi sorunların teşhisinde de faydalıdır.

Yumurtlama dönemi belirtileri ne zaman başlar?

Her kadın aynı yumurtlama periyoduna sahip değildir. Bunun nedeni adet döngülerinin uzunluğunun değişken olmasıdır. Genel olarak yumurtlama, adet döngüsünün ortasında meydana gelir. Ortalama 28 günlük tipik bir adet döngüsünde, yumurtlama 14. gün civarında meydana gelir. Her kadının yumurtlama dönemi, döngünün orta noktasından dört gün önce veya sonra oluşmaktadır ve yaklaşık 1 hafta sürmektedir. Yumurtlama dönemi belirtilerinin birçoğu ise, yumurtlamadan yaklaşık 3-4 gün önce başlar.

İlginizi çekebilir: Döllenme Nedir, Nasıl Oluşur?

Peki, yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir?

Yumurtlama dönem boyunca çeşitli belirtilerin yaşanması mümkündür. Her kadının yaşadığı belirti sayısı ve yoğunluk derecesi birbirinden farklıdır.

En yaygın yumurtlama belirtileri şöyledir:

  • Vajinal mukusun artması:

Yumurtlamadan hemen önce vajinal akıntı miktarı oldukça artar. Olağan akıntılardan farkı, daha ince kıvamlı ve şeffaf olmasıdır. Servikal mukusun görevi, spermin fallop tüpüne yüzmesini sağlayacak bir ortam oluşturmaktır. Yumurtlama sonrasında bu miktar azalacak, kıvamı kalınlaşacak ve akıntının görünümü bulanıklaşacaktır.

  • Rahim ağzı değişiklikleri:

Yumurtlama esnasında bazı fiziksel değişimler hissedilebilir. Yumurtlamadan önce rahim ağzının daha yumuşak, nemli ve açık hale gelir. Yumurtlamadan sonra ise sert ve kurudur. Rahim ağzı değişiklikleri, yumurtlama dönemine girilip girilmediği hakkında kesin bir cevap verebilir. Ancak, bu semptomun tespit edilmesi için parmak yardımıyla kontrol gereklidir.

  • Göğüs ağrısı veya hassasiyet:

Yumurtlama periyodu öncesinde ve esnasında salgılanan hormonlar, göğüslerde ağrı ve hassasiyete yol açabilir.

  • Pelvik ve karın ağrısı:

Bazı kadınlarda yumurtlama esnasında karın ve pelvik bölgesinde muhtemelen 24-48 saat kadar süren, keskin, kramplı, belirgin ağrılar görülebilir. Ağrı, yumurtlamadan hemen önce, yumurtlama sırasında veya sonrasında ortaya çıkabilir. Bunun nedeni, yumurtlamadan hemen önce büyüyen foliküllerin yumurtalık yüzeyini germesi olarak tanımlanabilir. Ayrıca, yumurtlama sırasında yırtılan yumurta folikülünden salınan kan ve diğer sıvıların abdominal astarı tahriş etmesinden de kaynaklanabilir. Yumurtlama ağrısı, art arda birkaç ay boyunca aynı tarafta oluşsa da ilerleyen zamanlarda diğer tarafta da hissedilebilir.

Pelvik ve karın ağrısı genellikle çok şiddetli değildir ancak bu belirtiyi şiddetli yaşayan kadınlar da mevcuttur. Mittelschmerz olarak da bilinen yumurtlama esnasında ortaya çıkan şiddetli kramplar uzun sürelidir ve çoğu zaman tıbbi yardım gerektirecek kadar ağır olabilir.

  • Vücut sıcaklığının yükselmesi:

Yumurtlama dönemindeki bir kadının bazal vücut sıcaklığı 0,4 ile 1 derece arasında yükselmektedir. Bu artış, yalnızca doğru bir termometre ile tespit edilebilir.

  • Lekelenme:

Yaygın olmasa da, yumurtlama sırasında lekelenme olarak da bilinen kahverengi akıntı görülmesi mümkündür. Bu durum, yumurtayı çevreleyen folikülün büyüyüp yırtılmasıyla oluşan küçük kanamalardır.

  • Libido değişiklikleri:

Yumurtlama sırasında, libido olarak bilinen cinsel istekte artış görülür. Yumurtlamaya neden olan östrojen, testosteron ve luteinize edici hormon gibi bazı hormonlardaki artış cinsel arzuyu tetikler. Stres ve diğer sorumluluklar gibi dışsal faktörler libido seviyesini etkileyebileceğinden her kadında meydana gelmemesi normaldir.

Yumurtlama dönemi belirtileri kaç gün sürer?

Yumurtlama döneminde meydana gelen belirtiler ve diğer değişiklikler bireysel olarak şekillenir. Genellikle birkaç gün boyunca hissedilen semptomlar, bazı kadınlarda yumurtlamanın etkin olduğu hafta boyunca görülebilmektedir.

Buraya mutlaka göz atın: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/yumurtlama-donemi-kac-gun-surer/

Erken yumurtlama belirtileri nelerdir?

Kısa adet dönemleri 21 gün veya daha az süren döngülerdir. Bu durum hormonal bir dengesizlik sonucu oluşabildiği gibi, hiçbir sağlık problemi olmadan da görülebilir. Kısa adet döngüleri olan kadınlarda yumurtlama, yaklaşık 10 gün önce gerçekleşir. Erken yumurtlama belirtileri, normal belirtiler ile aynıdır. Stres, hormonal kontrasepsiyonların kullanımları, hamilelik, emzirme gibi faktörler erken yumurtlamaya neden olabilir.

Yumurtlama bozuklukları neden olur?

Bazı tıbbi problemler ve çevresel etkenler yumurtlamanın gerçekleşmesini zorlaştırır. Geç yumurtlama tüm adet döngüsünü bozabilir. Yumurtlama dönemi belirtileri yaşanmıyorsa herhangi bir yumurtlama bozukluğundan söz edilebilir.

En yaygın yumurtlama bozuklukları şöyledir:

  • Polikistik over sendromu:

Kadınların vücutlarında erkeklik hormonu olarak bilinen androjen hormonun yüksek düzeyde salgılanmasıyla oluşan bir durumdur. Yüksek androjen seviyeleri, yumurtlamayı geciktirebilecek hatta bazı durumlarda tamamen durdurabilecek hormonal bir dengesizlik meydana getirir.

Detaylar için: Polikistik Over Sendromu Nedir?

  • Hipotalamik fonksiyon bozukluğu:

Nadir görülen bu hastalık, hipotalamik amenore ile sonuçlanan vücut yağ yüzdesi daha düşük olan kadınları etkiler.

  • Erken yumurtalık yetmezliği:

Yumurtalık fonksiyonunun 40 yaşından önce azalmasıdır. Oosit kaybı, yumurtalığın östrojen üretememesiyle birlikte ortaya çıkar.

Yorum Yapın

Email adresiniz yayınlanmayacak.