Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?

Hamilelik, spermle yumurtanın birleşmesi ve embriyo oluşturması sonucunda oluşan biyolojik süreçlerden biridir. Bu nedenle, bebek sahibi olmak isteyen kadınların sağlıklı bir yumurtlama sisteminin bulunması gerekmektedir. Özellikle hamilelik sürecine hazırlanan ve başarı şansını arttırmak isteyen kadınlar, yumurtlama dönemlerini yakından takip etmelidirler. Yumurtlama dönemi kaç gün sürer veya yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir gibi soruların yanıtları, anne adayları için merak konusudur.
İçindekiler
Yumurtlama nedir?
Yumurtlama, bir kadının yumurtalıklarından birinin yumurtasının salınma halidir. Yumurta serbest bırakıldıktan sonra, bir sperm hücresi tarafından döllenmenin meydana gelebileceği fallop tüpüne doğru ilerleyecektir.
Yumurtlama günü bir kadının adet döngüsünün ortasında, diğer dönemin başlamasına yaklaşık iki hafta önce ortaya çıkmaktadır. Ancak sürecin zamanlaması her kadın için değişkenlik gösterebilir, hatta aynı kadın için bile aydan aya farklılaşabilir. Bir kadın hamile kalmaya çalışıyorsa, yumurtlama döneminin ne zaman olacağını bilmelidir. Çünkü yumurtlama günü, bir kadının en doğurgan olduğu vakittir.
Yumurtlama nasıl gerçekleşir?
Anne karnındaki bir dişi fetüsün yumurtalıklarında, oosit adı verilen 1-2 milyon olgunlaşmamış yumurta bulunmaktadır. Bu yumurta sayısı ergenlik döneminde yaklaşık 300.000’e geriler. Kalan yumurtaların yaklaşık 300 ila 400’ü ise bir kadının üreme ömrü boyunca yumurtlayacağı yumurta miktarıdır.
Her ay adet döngüsü ile bir kadının vücudu potansiyel hamilelik için hazırlanır. Döngü, östrojen ve progesteronun yanı sıra folikül uyarıcı hormon ve luteinize edici hormon gibi hormonlarla düzenlenir. Hormonlar, adet döngüsünün tüm aşamalarında kilit bir rol oynar ve yumurtaların olgunlaşmasına, serbest bırakılmasına izin verir.
Olgun bir yumurta bir kadının yumurtalıklarını bırakıp fallop tüpüne girdiğinde, bir sperm hücresi yumurtayı dölleyebilir. Sperm, bir kadının üreme sistemi içinde cinsel ilişkiden 3 ila 5 gün sonrasına dek yaşayabilir. Hamileliğin gerçekleşmesi için, bir sperm hücresi yumurtlamadan 12 ila 24 saat sonra yumurta hücresini döllemek zorundadır. Döllenmiş yumurta daha sonra rahim iç duvarına yerleşir ve embriyoya dönüşür.
Yumurtlama sırasında, rahim iç duvarı da döllenmiş yumurtaya hazır olmak için kalınlaşır. Ancak yumurta döllenmemişse yaklaşık iki hafta sonra dökülür ve böylece adet akışının başlaması sağlanır. Buna rağmen, bir kadının düzenli olarak adet olması yumurtladığının bir kanıtı değildir.
Yumurtlama dönemi kaç gün sürer?
Bir yumurta hücresinin yumurtalıktan çıktıktan sonra canlı kalma süresi yaklaşık olarak 12 ile 24 saat arasında değişmektedir. Bu süre zarfında bir sperm tarafından döllenmezse canlılığını kaybeder, adet kanaması esnasında endometriyal doku ile birlikte dökülür. Yumurtlama, kısıtlı bir süre zarfında gerçekleşir ve hamile kalmaya çalışan kadınların yumurtalama gününden birkaç gün öncesinde düzenli olarak cinsel ilişkide bulunmaları önerilir.
Kadınların doğurganlık bakımından en verimli olduğu süre doğurganlık penceresi olarak adlandırılır. Yumurtlama gününden 3 gün öncesi ve yumurtlama gününden 3 gün sonrası bu süreyi kapsamaktadır. Cinsel ilişki esnasında vajinaya aktarılan spermler, herhangi bir olumsuz etken olmadığı sürece 72 saate dek canlılığını sürdürebilmektedir. Sperm, fallop tüplerinde yumurtlamanın gerçekleşmesi için bekleyebilmektedir. Bu nedenle doğurganlık penceresini kapsayan günlerde korunmasız cinsel ilişkide bulunmak hamilelik şansını arttırmaktadır.
Öğrenelim: Hamilelik Döneminde Cinsel İlişki Pozisyonları
Adetten kaç gün sonra yumurtlama olur?
Yumurtlama, karmaşık bir hormonal olaydır. Yumurtlamanın tipik olarak adet döngüsünün 15. gününde gerçekleştiği söylenir Ancak bu süre herkes için aynı değildir. Doğurganlık çağındaki birçok kadının adet döngüsü 21 ila 32 gün arasında sürer ve yumurtlama genellikle o döngünün 10 ila 19. günleri arasında gerçekleşir. Bu süre aynı zamanda bir sonraki adet kanamasının başlangıcına 12-16 gün kalan zaman zarfını kapsamaktadır. Yumurtlama gününün belirlenebilmesi için, öncelikle iki adet dönemi arasındaki gün sayısının belirlenmesi gerekir.
Adet döngüsü 22 gün olan kadınlarda yumurtlama 8.günde gerçekleşirken, 36 günlük bir döngüye sahip olan kadınların yumurtlama günü ise 22.gündür.
Bazı kadınlar için yumurtlama dönemi düzensizdir, bazı kadınlarda ise hiç gerçekleşmemektedir. Menopoz, doğum kontrol hapları, polikistik over sendromu, erken over yetmezliği, bazı ilaçlar, kemoterapi, antidepresanlar, stres, yaşam koşulları, aşırı kilo, aşırı zayıflık gibi birçok etken adet düzenini ve yumurtlamayı etkileyebilir. Düzensiz adet döngülerine sahip olan kadınların, bu duruma neden olabilecek tıbbi faktörlerin gözden geçirilmesi için doktor kontrolüne başvurması gerekmektedir.
İlginizi Çekebilir: Adet Düzensizliği Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir?
Yumurtlama öncesi ve sırasında oluşan hormonal dalgalanmalar tüm vücudu etkileyebilir. Ancak hiçbir belirtinin oluşmaması yumurtlamanın gerçekleşmediği anlamına gelmemektedir. Çoğu kadında yumurtlama dönemi hiçbir belirti yaşanmadan gerçekleşir. Tüm belirtilerin şiddeti, bireysel olarak da değişkenlik gösterebilir.
Yumurtlama döneminde sıkça görülen belirtiler şöyledir:
- Servikal mukus değişiklikleri: Yumurtlama dönemine yaklaştıkça vücut daha fazla östrojen üretir. Östrojen, servikal mukus düzeyini üst seviyeye çıkarır ve böylece sperm, yumurtlama sırasında salınan yumurtaya daha kolay ulaşabilir. Servikal mukus miktarı ve bu sıvının nasıl göründüğü bireysel olarak değişmektedir. Yumurtlamayı test etmek için vajina içerisine temiz bir parmak yerleştirip, sıvının bir kısmı çıkarılıp incelenebilir. Servikal mukusun yapışkan, esnek, ıslak ve kaygan olması doğurganlık döneminde olduğunun bir kanıtıdır.
- Koku alma duyusunda artış: Bazı kadınlar için normal adet döngüsünün ikinci yarısında daha hassas bir koku alma hissinin oluşması yumurtlama belirtisi olabilmektedir.
- Göğüs ağrısı veya hassasiyet: Göğüs ve meme ucu hassasiyeti, yumurtlama dönemi esnasında salınan hormonların etkisiyle oluşmaktadır.
- Hafif pelvik veya alt karın ağrısı: Bazı kadınlar, yumurtlama döneminde meydana gelen biyolojik süreçleri hissedebilmektedir. Tipik olarak alt karın bölgesinde genellikle tek taraflı bir ağrı, birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürebilir. Ayrıca hafif vajinal kanama, akıntı, mide bulantısı gibi semptomlar da ağrıya eşlik edebilir. Yumurtlama ağrıları konusunda endişe verici bir durum değildir. Ancak yumurtlama ağrısı kalıcı veya şiddetli ise, endometriozis ya da bir yumurtalık kisti gibi problemlerin var olma ihtimaline karşı doktor muayenesinden geçilmelidir.
- Kahverengi akıntı veya lekelenme: Yumurtlama sırasında kahverengi akıntı veya lekelenme oluşması normaldir. Bu yumurtlama belirtisi gelişmekte olan oositi çevreleyen ve koruyan folikülün, artık olgun bir yumurtaya dönüşmesi neticesinde yok olmasıyla birlikte oluşabilir. Lekelenme devamlı olarak var olmadıkça herhangi bir endişeye neden olmayacaktır. Devamlı lekelenme durumunda herhangi bir enfeksiyon ve ektopik hamilelik olasılığını kontrol etmek için muayene gerekebilir. Bu içerik ilginizi çekebilir: Gebelikte Kahverengi Akıntı
- Libido değişiklikleri: Bazı kadınlar yumurtlama sırasında cinsel dürtülerinin arttığını fark eder.
- Rahim ağzında oluşan değişiklikler: Yumurtlama sırasında rahim ağzı yükselebilir, daha yumuşak ve daha açık hale gelebilir. Yumurtlama belirtileri için rahim ağzı parmak yöntemiyle kontrol edilebilir. Düzenli adet döngüsü olan birçok kadında, yumurtlamadan hemen önce rahim ağzı daha yumuşak olurken; yumurtlamanın olmadığı dönemde sertleştiği fark edilebilir.
- Vücut sıcaklığında artış: Yumurtlamanın ardından vücut sıcaklığı belirgin şekilde artar. Ancak bazal vücut ısısını termometre olmadan tespit etmek mümkün değildir. Adet döngüsü boyunca her gün vücut sıcaklığının ölçümlenip not alınması, yumurtlama günü hakkında fikir verebilir.
- Ovulasyon kiti kullanma: Ovulasyon belirleme kitleri, idrarda tespit edilebilecek luteinize hormon (LH) seviyesini ölçmek için kullanılır. Gebelik testi ile benzer olarak kullanılan bu kitler, pozitif bir sonuca işaret ediyorsa yumurtlama gününün yaklaştığını gösterir. Testin doğruluğunu belirlemek için 12 arayla yeni bir test yapılması tavsiye edilir.
Daha detaylı bilgi için: Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?
Yorumlar