Anti HBS Nedir, Testi Nasıl Yapılır?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Anti HBS Nedir, Testi Nasıl Yapılır?

Anti HBS Nedir, Testi Nasıl Yapılır?

Anti HBS, Hepatit B enfeksiyonunu izlemek adına uygulanan bir testtir. Anti HBS testi sayesinde virüsün vücuttan atılma durumu görülebilir. Ayrıca test hastanın ilerleyen yaşamındaki bağışıklık durumu görülebilir.  Genellikle karaciğer nakli geçiren hastalarda rahatsızlığın tekrarlanmaması adına bu test uygulanır. HBS ayrıca immünglobulin tedavisi sırasından da yoğun olarak kullanılan bir testtir.

Bir hastanın hepatit-B olma şüphesi olması durumunda bu teste başvurulabilir. Ayrıca anti hbs testi ile birlikte Hepatit B aşısı  yaptıran kişilerde bağışıklığın ortaya çıkıp çıkmadığı da takip edilebilir. Kişide aşının başarılı olup olmadığı ve hastanın daha evvel bu hastalığı geçirme durumu görülebilir.

Hepatit B virüsü hastalarda kan yoluyla kolayca vücuda buluşabilir.  Genellikle de grip enfeksiyonlarına benzeyen semptomlarla ortaya çıkmaktadır.  Ayrıca bazı hastaların vücutlarında Hepatit B virüsü hiçbir belirti göstermektedir.  Bu virüs cinsel ilişki, kontrolsüz kan nakli, steril olmayan tıbbi ürün kullanımı, annede hepatit b varlığı, özel eşyaların paylaşılması gibi durumlarla vücuda geçebilir.

Anti HBS kişinin Hepatit B virüsüne karşı enfeksiyonun tamamen temizlendiğini ortaya koyar. Vücutta üretilen ve savunma mekanizması oluşturan antikorlar anti HBS olarak adlandırılmaktadır.

Anti hbs testi nasıl yapılır?

Anti hbs testi Hepatit B şüphesi olan ya da bu hastalığı hastanın atlatıp atlatmadığına bakmak için yapılır. Hepatit B kan yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu için anti hbs testi kan numunesi alarak yapılmaktadır.

Alınan kan örneği laboratuvara gönderilerek incelenir. Anti hbs sonuçlarına göre pozitif ya da negatif olarak değerlendirme yapılır.  Hastanın sonuçları aşı geçmişi,  hepatit riski, belirtiler ve diğer hepatit testleri sonuçlarıyla birlikte değerlendirilir. Test sonuçlarına göre hastanın Hepatit B aşısını yeniden olması  da gerekebilir.

Anti hbs kaç olmalı?

anti hbs nedir

Anti hbs seviyesi aşı yaptıran ve aşı yaptırmayan kişilerde farklılık gösterecektir.  Kişide aşı yaptırılmadığında anti hbs testinde 5 MLU/ml civarında bir sonuç sonucun negatif olduğunu gösterir. Aşı yaptıran kişilerde ise anti hbs testi sonuçları 12 MLU/ML çıktığında sonuç pozitif olacaktır.

Kişilerde test sonuçları bazı durumlarda değişken çıkabilir.  Hastada 100 ya da 1000 gibi rakamlar da görülebilir. Test sonuçları değere göre pozitif ve negatif olarak değerlendirilir.

Anti hbs pozitif ne anlama geliyor?

Anti hbs testi sonucu pozitif olan kişiler Hepatit B virüsüne karşı bağışıklık kazanmış olarak değerlendirilir.  Yani testte pozitif değer çıkması kişinin Hepatit B virüsüne karşı ömür boyu korunduğunu gösterir.

HBS değeri 5 MLU/ML üzerinde olursa pozitif demektir.  Aşılamadan sonra 5-12 MLU/ML arasındaki değerler aşının tutmadığını ortaya koymaktadır. 12 MLU/ML üzerindeki değerler hastada aşının tuttuğunu ve hastanın tam bağışıklık kazandığını göstermektedir. Hepatit B aşısı sonrası hastanın bağışıklık kazanıp kazanmadığını anlamak için mutlaka anti hbs testi yapılmalı ve pozitif sonuç alınmalıdır.

Anti hbs negatif ne anlama geliyor?

Anti hbs testinde sonuç 5 MLU/Ml değerinden daha düşükse testin negatif olduğu değerlendirilir. Bu durumda hastanın Hepatit B virüsüne karşı dirençli yapıda olmadığı anlaşılır. Hastada bu virüse karşı direnç olmama durumu Hepatit B aşısı yaptırmamış bireylerde ortaya çıkabilir.  Bu durum çok normaldir.

Negatif Anti HBS sonucu hastada hepatit b enfeksiyonu bulunmadığı anlamı taşımaz.  Akut, kronik hepatit b hastaları ya da taşıyıcılarda sonuç negatif olabilir. Hepatit B aşısı olan hastalarda HBS testi sonuçları negatif çıktıysa aşının bağışıklık sağlamadığı anlaşılır. Bu durumda birey hemen yeni bir Hepatit B aşısı olmalıdır.

Anti hbs testi kimlere yapılır?

Anti hbs testi rutin bir uygulama olarak görülmemelidir. Bu test Hepatit B virüsüne karşı aşılanan ve aşının başarılı olduğu kişilere düzenli olarak yapılmaz.  Zaten pozitif sonuç aşı olan bireyin Hepatit B karşısında ömür boyu korunacağını gösterir.

Anti HBS testi şu durumlarda önerilmektedir;

  • Kronik hemodiyaliz tanısı bulunan
  • Hepatit B yüzey antijeni pozitif olan annelerin çocukları
  • Hepatit B yüzey antijeni pozitif olan bireylerde cinsel ilişki yaşadığı kişiler
  • HIV enfeksiyonu bulunanlar
  • Kemoterapi tedavisi gören ve bağışıklık sistemi zayıflayan kişiler
  • Hematopoetik kök hücre nakli alıcısı olan kişiler
  • Kan ya da vücut sıvılarıyla sürekli temasta olan sağlık çalışanları için yapılması önerilen bir testtir.

Hamilelikte anti hbs neden yüksek çıkar?

Hepatit B enfeksiyonu görülen anne adayları doğum sırasında bu hastalığı bebeğe de geçirebilir. Bebek de enfeksiyon taşıyorsa ve tedavi yapılmazsa kronik Hepatit B rahatsızlığına bağlı olarak büyük sorunlar yaşayabilir. Gebelik döneminde anne adayları Hepatit B virüsüne karşı testleri yapılmalı ve doğum sırasında gerekli önlemler alınmalıdır.

Hamilelikte anti HBS testi pozitif çıkarsa Hepatit B e-antijeni testi de yapılması önerilir. Bu test sonucu da pozitif çıkarsa Hepatit B viral yük kan testi yapılır.  Testlerde yüksek derecede viral oluşumlar saptanırsa doğum sırasında bebeğin enfekte olmaması adına antiviral ilaçlar kullanılması istenebilir.

Anti hbs güvenilir sonuçlar verir mi?

Anti hbs, Hepatit B aşısı olan ya da Hepatit B şüphesi olan hastalara yönelik uygulanan bir testtir. Bu testin sonuçları son derece güvenilirdir. Hepatit varlığına yönelik yapılması durumunda diğer testlerle birlikte değerlendirildiği için güvenilir sonuçlar verecektir. Pozitif olması hastanın Hepatit B virüsüne karşı dirençli olduğunu, negatif olması ise hastanın virüse karşı bağışıklığının yetersiz olduğunu kesin olarak ortaya koymaktadır.

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

Mürüde Çakartaş Dağdelen 24 Nisan 1977’de Kıbrıs Yeşilyurt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız