Hamileyken İlişkiye Girilir mi?

Gebelik döneminde anne adaylarında fizyolojik ve psikolojik açıdan birçok değişim ortaya çıkar. Bu nedenle de anne adayları her anlamda kendini farklı hislere kaptırır. Özellikle gebelik döneminde bazı kadınlar bebeklerin cinsel ilişki noktasında zarar göreceğini düşünür. Bu bağlamda birçok kişi cinsel ilişki konusunda olumsuz bir tavır takınır. Ülkemizde birçok çift hamileyken cinsel ilişkiye girilir mi konusunda bir cevap bulmak istiyor.
Çiftlerin gebelik sürecinde cinsel ilişkiye girmesine bir engel yoktur. Hamilelikte son 4 haftaya kadar çiftler cinsel yaşamlarını devam ettirebilir. Ancak gebelik süreci anne adayları için çok yönlü ve farklı bir süreç olmaktadır. Bu dönemde fiziksel birçok değişim ile birlikte psikolojik çok sayıda değişim de ortaya çıkar. Gebelikte cinsellik ve cinsel istek her zaman söz konusu olabilir.
Genellikle kadınlarda gebelik ortaya çıktığı andan itibaren hamilelik içgüdüsü ortaya çıkar. Bu dönemde gebelik normal devam ediyorsa ve bir problem yoksa hamileyken cinsel ilişkiye sorunsuz bir şekilde girilebilir. Tabii bazı durumlarda tehlike arz etmesi de söz konusu olabilir.
İçindekiler
Hamilelikte ne zaman cinsel ilişkiye girilmez?
Hamilelikte son 4 haftaya kadar cinsel ilişki konusunda bir kısıtlama olmasa da bazı durumlarda gebelik boyunca cinsel ilişki tehlikeli ve yasak olur. Öncelikle geçmiş dönemde tekrarlayan düşük deneyimi olan ya da erken doğum yapan anne adaylarında cinsel ilişkide kısıtlama olabilir. Özellikle bu kadınlarda gebeliğin kesin bir şekilde ortaya çıkması ve devam etmesi için ilk 2-3 ay boyunca cinsel ilişki yasak olur.
Gebeliğin bir döneminde düşük ya da erken doğum tehlikesi olan her anne adayı için cinsel ilişki yasaktır. Aynı zamanda vajinal kanama direkt düşük tehdidi oluşturduğu için vajinal kanama anında da cinsel ilişki yasak olur. Tehlike ortadan kalkana kadar yani doktor izin verene kadar cinsel ilişkiye girilmemesi çok önemlidir. Aksi halde bebek ve anne adayının sağlığı tehlikeye girebilir.
Anne adayı ya da baba adayında genital enfeksiyon problemi olması durumunda da cinsel ilişki yasaklanır. Bu süreçte enfeksiyon tedavisi bitene kadar cinsel ilişki için beklemek gerekir. Bunun yanında riskli hamileliklerde de cinsel ilişkiye arar verilmelidir. Çocuğun doğum kanalına önde gelmesi yani plasenta previa isimli durumda da kanama riski olacağı için ilişki yasaklanır.
Hamilelikte cinsel ilişki yasaklanır mı?
Hamilelikte cinsel ilişki çiftlerin gerçekleştirebileceği bir eylemdir. Birçok çift için güvenli ve sorun oluşturmayacak bir durumdur. Yani normal seyrinde giden bir gebelikte cinsel ilişki asla yasaklanmaz. Ancak anne adayının erken doğum riski, plasenta yerleşmesi sebepli kanama şikayetleri, plasenta kaynaklı problemler ve tekrarlayan düşük öyküsü cinsel ilişkiyi yasaklı hale getirebilir. Bu durumlar dışında cinsel ilişki hiçbir şekilde problem oluşturmaz.
Cinsel ilişki yaşanırken bebek hiçbir şekilde rahatsızlık hissetmez. Gebelik sürecinde karın ve rahmin kas duvarları bebeği koruma görevini yerine getirir. Ek olarak amniyon sıvısı da bebeği dış etkilere karşı koruma altında tutar. Bu durumda cinsel ilişki için bir engel yoktur.
Ancak gebelik süreci boyunca anne adayının hormonlarında değişimler ortaya çıkar ve annelik duygusu da ağır basmaya başlar. Bu nedenle cinsel istekte bir azalma olur ve ayrıca partnerde de babalık duygusu ile bu durum yaşanabilir. Eşler bu süreçte bir uzman ile görüşerek sağlıklı bir şekilde cinsel yaşamlarına devam edebilirler.
Hamileyken ilişki bebeğe zarar verir mi?
Hamilelik döneminde cinsel ilişki gebelikte bir problem yoksa ve bir komplikasyon ortaya çıkmadıysa hiçbir şekilde bebeğe bir zararı olmaz. Bu süreçte bebek ve gebelik süreci olumsuz etkilenmez. Yani cinsel ilişki yaşanması ya da anne adayının orgazm olması bu durumda düşük veya erken doğum gibi riskler barındırmaz. Düşük vakaları ilk dönemlerde çocuktaki kromozomal bozukluklara bağlı olarak yaşanır.
Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde anne adayı orgazm olursa rahim duvarında kasılma şikayetleri olabilir ancak bu durum doğuma neden değildir. Cinsel ilişki yaşayan anne adayları dinlenerek orgazma bağlı kasılmaların geçmesini bekleyebilir. Yine de son haftalarda doktorlar çiftlere cinsel yaşama biraz ara vermelerini önerir. Gebelikte son dört haftadan itibaren cinsel yaşama ara verilmelidir.
Anne adayı ya da babada cinsel yolla geçecek bir hastalık veya enfeksiyon olması durumunda ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle de prezervatif gibi korunma yöntemleri ile cinsel ilişkiye girilmesi önerilir. Bu vakalarda uzmanlar cinsel ilişkiye tedavi olana kadar ara verilmesini önermektedir.
Hamileliyken ilişki erken doğum riski oluşturur mu?
Hamileyken cinsel ilişkiye girilir mi sorusunun cevabını evet olarak yanıtladık. Ancak bazı çiftler özellikle belirli bir dönemden sonra cinsel ilişkiye girmenin erken doğum riski taşıdığını düşünüyor. Ancak hamileyken cinsel ilişki hiçbir şekilde erken doğum riski taşımaz. Erken doğum için amniyon sıvısında azalma ya da rahim ağzında azalma durumları risk faktörü olur. Bu durumlar dışında gebelikte cinsel ilişki erken doğum olasılığına bilimsel olarak yol açmaz.
Tüm bunlar yanında unutulmamalıdır ki cinsel ilişkiye girilmesi için gebeliğin sorunsuz olarak devam etmesi gerekiyor. Aynı zamanda burada doktorun da değerlendirme yapması gerekiyor. Erken doğum riski olan anne adaylarının zaten cinsel ilişkiye girmesi doktor tarafından yasaklanacaktır. Doktor izni olması halinde cinsel ilişki bir engel değildir.
Yorumlar