İkili Tarama Testi Sonuçları Kaç Olmalı?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

İkili Tarama Testi Sonuçları Kaç Olmalı?

İkili Tarama Testi Sonuçları Kaç Olmalı?

Hamilelik esnasında, bebeğin sağlık durumu hakkında bilgi almak adına birçok tetkik geliştirilmiştir. İkili tarama testi de bunlardan biridir. İkili tarama testi sonuçları ile birlikte, fetüste olması muhtemel ciddi problemlerin teşhisi yapılabilmektedir.

İkili tarama testi nedir?

İkili test veya ilk trimester taraması olarak da bilinen bu test, gebeliğin 11 ile 14.haftaları arasında uygulanmaktadır. Fetüsün, Down sendromu (Trizomi 21) veya Edwards sendromu (Trizomi 18) hastalıklarının taşıma riskini değerlendirmek için yapılan, kan numunesi ve ultrason görüntülemesinin birleşimidir. İkili tarama testi esnasında incelenen ilk unsur PAPP-A değeridir. Gebelikle ilişkili plazma proteini olan PAPP-A, plasenta tarafından üretilmektedir. Normal bir hamilelik sırasında bu proteinin seviyesi, doğum yapana kadar sürekli artış göstermektedir. İkili test esnasında değerlendirilen diğer bir unsur, insan koryonik gonadotropin (hCG) hormodur. Hamilelik sırasında büyük miktarda plasenta tarafından üretilen bir bu hormon, ilk 8-10 hafta boyunca kanda yükselir, daha sonra hamileliğin geri kalanı için daha düşük bir seviyede azalır ve stabilize olur.Değerlendirilmesi gereken son ölçüm ise ultrason görüntülemesidir. Bu aşamada omurga ile ceninin ense bölgesi ile cilt arasındaki sıvı toplanmasını ölçer. Fetüsün düzgün hizalanması ve dikkatli bir ölçüm yapılması gerektirmektedir. İkili tarama testinin avantajları; fetüste olması muhtemel bir problemi erken dönemde tespit etmek, tedavi yöntemi geliştirmek ve anne adayının hazırlıklı davranabilmesine olanak vermektir.

İkili tarama testi nasıl yapılır?

Test öncesinde herhangi bir hazırlık yapılması gerekmemektedir. Damardan alınan kan numunesinden sonra ultrason işlemine geçilir. Ultrason görüntülemesi transvajinal veya abdominal olarak yapılabilir. Görüntülemenin daha net olabilmesi için bazı durumlarda mesanenin dolu olması istenebilir. Son olarak gebenin kişisel bilgileri dahil olmak üzere birkaç gerekli bilgi alınır ve test sonuçlarıyla ilişkilendirilir.

İkili tarama testi sonuçları kaç olmalı?

İkili tarama testi sonuçları, mutlaka uzman hekim ile birlikte yorumlanmalıdır. PAPP-A, hCG ve ultrasondan elde edilen sonuçları kullanan bir matematiksel hesaplama, fetüste herhangi bir kromozomal defektin sayısal riskini belirlemek için kullanılır. Bu risk, yerleşik bir kesim ile karşılaştırılmıştır. Risk, kesme değerinden daha yüksekse pozitif olarak kabul edilir ve kromozomal anormalliği olan bir bebek sahibi olma riski artabilir.Fetüsün, kromozomal defekt taşıdığı gebeliklerde, PAPP-A seviyesinin düşüklük, hCG seviyesinde önemli ölçüde artış ve ense kalınlığının normalden daha büyük olduğu gözlemlenmiştir. Çoğul gebeliklerde, Down sendromu veya Edwards sendromu riskinin hesaplanması karmaşıktır. Bunun nedeni çoğul gebeliklerde PAPP-A ve serbest beta hCG miktarının daha hızlı artmasıdır. Ayrıca ense kalınlığı ölçümünün her fetüse ayrı ayrı uygulanması, bazı durumlarda oldukça zor olacaktır. Tarama, tüm fetal anormallik vakalarını tespit edememektedir.

İkili tarama testi riskli çıkanlar ne yapmalı?

İkili tarama testi Down sendromlu bir fetüsü %85, Edwards sendromu olanların ise %75’ini doğru bir şekilde tanımlayabilmektedir. Ancak bu testin, normal gebeliklerde yaklaşık %5 ila %10 oranında yanıltıcı bir pozitif sonuç verebileceği de bilinmektedir. Bu nedenle ikili tarama testi sonuçları pozitif ise, bir tanıyı belirlemek ve doğrulamak için daha kesin testler gereklidir. Koryon villus örneklemesi (CVS) veya ikinci trimesterde yapılan amniyosentez prosedürleri tanısal test kabul edilmektedir. Bu iki prosedürle tarama testlerinden daha doğru sonuçlar elde edilse de, nadir olarak gebeliğin düşükle sonuçlanması veya fetüste yaralanma riski bulunmaktadır.

İkili test sonucu kaç günde çıkar?

İkili test sonuçları genellikle birkaç gün sonucunda belirlenebilir. Gün aralığı, testin uygulandığı merkeze ve laboratuvarın yoğunluk durumuna göre değişkenlik gösterecektir.

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

Mürüde Çakartaş Dağdelen 24 Nisan 1977’de Kıbrıs Yeşilyurt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun oldu.

Yorumlar

  • Elif eksioglu

    Kolay gelsin hocam PAPP_A 264.0
    Bhcg ise 142852 doktorum riskli olduğunu söyledi sizce nasıl?

    • Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

      Merhaba Elif hanım, doktorunuza katılıyorum.

Bir yorum yazınız