Zayıf Yumurtalık Rezervi Nedir, Kadınlarda Yumurta Rezervi Kaç Olmalı?

Bir gebeliğin oluşması için sağlık sperm ve yumurta hücrelerine ihtiyaç vardır. Zayıf yumurtalık rezervi, yumurta sayısında fizyolojik azalmalar olduğunda oluşur ve hamilelik şansı sağlamak için yetersizliğe yol açan bir durumdur. Ancak, yumurtalık rezervi azalmış olsa da sağlıklı yumurta hücrelerinin mevcut olması halinde, tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olunabilmektedir.
İçindekiler
Zayıf yumurtalık rezervi nedir?
Kadınların yumurtalık rezervleri henüz anne rahmi içerisinde gelişmeye başlar. Fetüs, 16 ile 20. haftalar arasında 6-7 milyon yumurtaya sahiptir. Bu sayı, doğumda 1-2 milyona düşer ve ergenlik döneminde yumurta sayısı 250.000 ile 500.000 rakamlarına dek gerilemektedir. Menopoz döneminin başlangıcında ise yumurtalık sayısı yaklaşık 1000 civarındadır.
Yumurtalık rezervi, bir kadının yumurtalık sayısına ve kalitesine bağlı olarak iki yumurtalıkta kalan üreme potansiyelini ifade eder. Zayıf yumurtalık rezervi, yumurtalıklarda kalan yumurta sayısının düşük olması veya kalitesinden dolayı normal üreme potansiyelinin kaybı olarak tanımlanmaktadır.
Yumurtalıklarda üç farklı yumurta türü vardır. Bunlar; olgunlaşmamış yumurtalar, olgunlaşmak veya yumurtlamaya hazırlanmak için seçilen yumurtalar ve ölü yumurtalardır. Yumurtalar, olgunlaşana kadar onları destekleyen ve besleyen foliküllerle çevrilidir. Her ay bu yumurtalardan biri yumurtlar, geri kalanı atrezi yoluyla yumurtalığın içine emilir. Seçilen yumurtaların sayısı, rezervdeki olgunlaşmamış yumurtaların sayısına bağlı olarak değişebilir.
Zayıf yumurtalık rezervi neden olur?
Azalan yumurtalık rezervinin ana nedenleri şunlardır:
- Sigara ve alkol bağımlılığı,
- Fragile X, Turner sendromu veya diğer X kromozom anomalileri,
- Yumurtalık torsiyonu,
- Kemoterapi veya radyoterapi gibi agresif tedaviler,
- Endometriozis,
- İmmünolojik koşullar,
- Yüksek vücut kitle indeksi nedeniyle oluşan over kistleri,
- Bazı yumurtalık ameliyatları,
- İdiyopatik.
Kadınlarda yumurta rezervi kaç olmalı?
Yumurta sayısını ölçmenin iki farklı yöntemi vardır. Bunlar; antral folikül sayımı ve AMH (anti-müllerian hormonu) testidir.
Antral folikül sayımı sırasında, uzman tarafında görünür folikülleri saymak için ultrason kullanır. Her folikül, potansiyel olarak olgunlaşabilecek veya yumurtlayabilecek olgunlaşmamış bir yumurta içerir. Bu test, sadece toplam yumurta sayımı değil aynı zamanda bir döngüde kadının dondurulabileceği yumurta sayısı hakkında fikir verir. Antral folikül sayımı için en ideal zaman, adet döngüsünün başlangıcıdır. Sonuç olarak 4 ile 10 arası antral folikül varlığı, normal yumurtalık rezervinin bir işaretidir,
AMH ise, foliküllerin içindeki özel hücreler tarafından üretilen bir protein hormonudur. Kandaki AMH seviyesi, yumurtalıkların içindeki toplam kök sayısını ve dolayısıyla bir toplam yumurta sayısının tahmin edilmesine yardımcı olabilir. AMH seviyeleri, bir döngü boyunca temel olarak sabit kaldığı için kan testi herhangi bir zamanda yapılabilir. Doğurganlık oranı yüksek bir kadın için normal AMH seviyesi 1.0 ile 4.0 ng / ml arasında değişir. Ancak yaşa bağlı olarak, birçok kadın için bu sonuç daha yüksek veya daha düşük olacaktır.
Yumurta rezervi az olup hamile kalanlar için tedavi yöntemleri nelerdir?
Hiçbir tedavi yöntemi, zayıf yumurtalık rezervini tam anlamıyla önleyememektedir. Bununla birlikte, hamile kalmak isteyen yumurta rezervi düşük kadınlar için yardımcı üreme teknolojileri seçenekleri mevcuttur.
Zayıf yumurtalık rezervi olan kadınlarda doğurganlığın korunması önemli bir etkendir. Doğurganlığın korunması, yumurtaları yumurtalıklardan alıp daha sonra kullanmak üzere dondurmayı içerir.
Hamilelik için, yumurtlama endüksiyonu biçimi olan yumurtalık superovülasyonu da kullanılabilir. Bu tedavide, kadınlarda birden fazla yumurtlamayı teşvik etmek için enjekte edilebilir hormonları kullanılır. Yumurtalar, daha sonra kriyoprezervasyon veya tüp bebek döngüsünde kullanılmak üzere toplanır.
Buraya bakalım: Kaç Yaşına Kadar Hamile Kalabilirim?
Yumurta rezervi az olup tüp bebekle hamile kalanlar mevcut mudur?
Zayıf yumurtalık rezervi olan ve gebe kalmak isteyen çoğu kadın için en iyi yöntem tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek, en hızlı ve en güvenilir tedavi seçeneğidir. Düşük yumurtalık rezervi için tüp bebek tedavisi protokolü, normal yumurtalık rezervine sahip kadınlardan farklı tedavi planları ile oluşturulmalıdır. Yumurtaların daha sağlıklı bir olgunlaşma sürecinden geçmesini sağlamak ve androjen bakımından zengin hale getirmek için tüp bebek döngüsü başlamadan önce desteklenmeli, gebelik şansı arttırılmalıdır.
Bu sayfamızı ziyaret etmenizde fayda var: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/tup-bebek-ivf-nedir-nasil-yapilir/
Zayıf yumurtalık rezervi için tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır?
Daha az yumurta, embriyo transferi için seçilecek daha az embriyo anlamına gelir. Bunun için, bazı tüp bebek tedavisi protokolleri kullanılır ve böylece zayıf yumurtalık rezervi olan kadınlarda reaksiyonlar arttırılır.
Tüp bebek tedavisi başarısını arttırmak için kullanılabilecek protokoller şöyledir:
- Yüksek gonadotropin dozu: Standart gonadotropin dozlarına tepki veremeyen zayıf yumurtalık rezervine sahip kadınlar için en uygun seçenek, gonadotropinlerin günlük ve tam dozunu yükseltmek olacaktır. Bununla birlikte, düşük yumurtalık rezervli kadınlar için tüp bebek protokollerinde daha yüksek gonadotropin dozajları kullanmasına rağmen bilimsel çalışmalar bu işlemin çoğu zaman yeterli olmadığı göstermiştir.
- Rekombinant FSH (r FSH) uygulaması: Çok sayıda bilimsel çalışma, rFSH’nin istenilen sayılarda gelişmiş oosit elde edilmesine yardımcı olduğunu göstermektedir.
- FSH’nin luteal başlangıcı: Geçmişte zayıf bir over yanıtı olan kadınlarda foliküler alımın iyileştirilmesi için gecikmiş luteal aşamada FSH kullanımı önerilmektedir. Gecikmiş foliküler aşamada güçlü, küçük antral foliküllerin bulunduğu ve ayrıca premenstrüel FSH artışının etkisi altında ek büyümelerinin meydana geldiği görülmüştür.
- LH kullanımı: LH dozları, özellikle bazı embriyoların transfer için bulunduğu durumlarda oositlerin kalitesi üzerinde olumlu bir sonuca neden olacaktır.
- Büyüme hormonunun yardımcı kullanımı (GH): Gonadotropinlerin kullanımı için alternatif bir fikir, büyüme hormonu (GH) veya büyüme hormonu salgılayan hormon (GH-RH) ile desteklenmesidir.
- GnRHa’nın luteal başlangıcı: Düşük yumurtalık rezervi olan kadınları için, orta luteal aşamasında başlayan ve daha sonra adetler sırasında ortaya çıkan düşük Gn RH agonistleri kullanılmaktadır. Böylece, Gn RH agonistlerinin yumurtalık reseptörleri üzerindeki etkisi azalır ve yumurtalık reaksiyonu iyileştirilir.
- Androjen takviyeleri: İnsülin benzeri büyüme faktörü ve gonadotropin etkisinin arttırılması, daha önce düşük reaksiyona sahip olan hastalarda yumurtalık uyarımından önce uygulanan bir protokoldür ve olumlu sonuçlara yol açmaktadır.
Yorumlar