Hamilelik Döneminde Cinsel İlişki Pozisyonları

Hamilelik Döneminde Cinsel İlişki Pozisyonları

Hamilelik, birçok unutulmaz hatıranın yaşanacağı eşsiz bir süreç olsa da şüphe, korku ve belirsizliklerle doludur. Bir canlının dünyaya geleceği yaklaşık 40 haftalık süre boyunca ebeveynler daha temkinli adımlarla ilerler. Özellikle ilk bebeğini karşılamaya hazırlanan çiftlerde oldukça fazla merak unsuru oluşmaktadır. Cinsel ilişki, hamilelik boyunca en sık merak edilen konular arasındadır. Hamilelik döneminde cinsel ilişki pozisyonları arasından hangilerinin daha güvenilir olduğu, uzun yıllar boyunca süregelen bir tartışma konusudur.

Hamilelikte cinsel istek azalır mı?

Hamilelik, cinsel yaşamı büyük ölçüde etkileyebilir. Bunun nedeni kadının vücudunda devamlı oluşan hormon dalgalanmalarıdır. Cinsel istek, vücuttaki çeşitli değişiklikler nedeniyle hamilelik boyunca artabilir veya azalabilir. Pek çok kadın hormonal dalgalanmalardan ve cinsel görünüşünden dolayı daha düşük cinsel dürtülere sahip olsa da, libidoda artış yaşayan kadınlar da mevcuttur.

İlk üç aylık dönemde kadınlar mide bulantıları, ruh hali değişimleri, yorgunluk, göğüs hassasiyeti ve sık idrara çıkma gibi belirtilerden dolayı cinsel isteksizle karşı karşıya kalabilir.

İkinci trimesterde ise hamilelikle birlikte oluşan olumsuz belirtilerin birçoğu kaybolur. Böylece genellikle cinsel istekte artış görülür. Kadınların hamilelik sırasında kan hacminde oluşan artış da pelvik bölgede kan dolaşımının artmasına ve vajinanın büyümesine yol açabilir. Bu etken,  cinsel organlardaki hissi arttırarak daha kolay orgazm olunmasına yardımcı olacaktır.

Üçüncü trimesterde ise cinsel istekte meydana gelen düşüş tekrar görülebilir. Bunun temel nedeni, karın çevresi büyüdükçe birçok seks pozisyonunun rahatsızlık vermesidir.  Ayrıca yaklaşan doğum tarihi ve annelik konusundaki endişeler, cinsel ilişkiyi ikinci plana itebilir. Bu duygular tamamen normaldir ve kadınların son üç aylık dönemde seksten kaçınmaları oldukça normal kabul edilir.

Hamilelikte cinsel ilişki pozisyonu nasıl olmalı?

Hamile bir kadının cinsel ilişki esnasında güvenli ve rahat olması oldukça önemli bir detaydır. Yanlış pozisyonların uygulanması kadının cinsel ilişkiden rahatsızlık duymasına ve libidonun düşmesine neden olacaktır.

Hamilelikte uygulanabilecek güvenilir cinsel ilişki pozisyonları şunlardır:

  • Kadının üstte olması: Karın ve göğüs üzerinde hiçbir baskının olması hem kadın hem de bebek için oldukça güvenilir olan pozisyonlardandır. Penetrasyon hızını ve derinliğini kadının kontrol etmesine olanak veren bu pozisyon, aynı zamanda yüksek cinsel doyum ile bağlantılıdır.
  • Kaşık pozisyonu: Kadının, erkeğe sırtı dönük bir şekilde uzanmasıyla gerçekleşir. Karın bölgesinde baskı oluşmamasına olanak veren bu pozisyonda sığ penetrasyon gerçekleşir.
  • Kadının erkeğe arkasını dönmesi: Yatak veya kanepe üzerinde kadının kendini destekleyebilecek bir biçimde diz üstü pozisyonda olmasıdır. Karın bölgesinin boşlukta olması sebebiyle baskı hissedilmez. Penetrasyon, erkeğin kadına arkadan yaklaşmasıyla gerçekleşecektir.
  • Yatak kenarı: Kadının dizleri bükülmüş bir şekilde yatağın kenarında uzanması, erkeğin ise kadına dönük bir şekilde ayakta durması ile gerçekleşen pozisyondur.
  • Yan yana misyoner: Klasik misyoner pozisyonundan farklı olarak kadın ve erkeğin birbirine dönük şekilde uzandığı pozisyondur. Bu pozisyonda karın çevresinde baskı oluşturmamak, klasik misyoner pozisyonuna oranla daha kolaydır.

Hamilelikte cinsel ilişki güvenli midir?

Cinsel ilişki, sağlıklı ve normal bir hamilelik dönemi yaşayan her kadın için güvenlidir.  Hamilelik sırasında cinsel ilişkide bulunmak hem fiziksel hem de duygusal ilişkiler bakımından olumlu etkiye sahiptir.

Hamilelikte cinsel ilişkide bulunmanın faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Daha iyi orgazm: Pelvik bölgelere olan kan akışının artması, cinsel organlardaki duyuları arttırır. Bu etken, kadınların orgazma ulaşmasını da kolaylaştıracaktır.
  • Daha iyi uyku: Hamilelik sırasında cinsel ilişki kadını rahatlatır ve daha iyi uyumaya yardımcı olur.
  • Bağışıklığı artırır: Yapılan araştırmalar, cinsel ilişkinin soğuk algınlığı ve enfeksiyonlarla mücadele eden belirli antikorların seviyesini arttırdığını göstermiştir.
  • Ağrıyı azaltır: Cinsel ilişki esnasında meydana gelen orgazm, ağrı toleransını %70 arttırmaktadır. Bunun nedeni orgazm esnasında salgılanan oksitosin hormonudur.
  • Tansiyonu düşürür: Cinsel ilişki sonrasında tansiyon düşer. Bu etken, yüksek tansiyonun meydana getirdiği preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) riskini azaltacağı için faydalıdır.
  • Çiftler arasında samimiyeti artırır: Orgazm sırasında salınan oksitosin hormonuna aşk hormonu da denir. Böylece kişinin partnerine olan yakınlık ve bağlılık duyguları artmış olur.
  • Doğum sonrası gelişimi hızlandırır: Hamilelik sırasında orgazm olmak, pelvik tabanın doğum için hazırlanmasına yardımcı olur. Bu da doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırır.
  • Mutluluğu artırır: Orgazm olmak; zevk, duygusallık, acı ve rahatlama duygularıyla bağlantılı olan endorfin denilen kimyasalların salınmasına neden olur. Endorfin hem anne hem de bebeği mutlu eder ve rahatlatır.

Bununla birlikte, yüksek riskli hamileliği bulunan ve istisnai durumlar yaşayan gebelerin cinsel ilişkide bulunmadan önce mutlaka uzman görüşü alması gerekir. Bazı durumlarda cinsel ilişkiden uzak durmak hamileliğin devamlılığı ve bebeğin sağlığı için önemlidir.

Hamilelikte cinsel ilişki zararlı mıdır?

Hamileyken yaşanan cinsel ilişki esnasında herhangi bir sorun belirtisi varsa derhal durulmalı ve bir uzmana danışılmalıdır. Gebelikte kadınların cinsel ilişki sonrası lekelenme, artan fetal aktivite ve rahim kasılmaları oldukça sık görülen durumlardır ve genelde tehlikesizdir. Ağrı, ağır kanama, amniyotik sıvı sızması, şiddetli kramplar ise riskli olabilir.

Hamilelikte cinsel ilişki güvenilir olarak kabul edilse de, bazı durumlarda riskli sonuçlar meydana getirebilir. Hamilelikte cinsel ilişkiden kaçınılması gereken özel durumlar şöyle sıralanabilir:

  • Tekrarlayan düşükler: Mevcut hamilelikten önce düşük yapma geçmişi olan gebelerin cinsel ilişkiden uzak durması daha güvenlidir.
  • Vajinal kanama: Vajinal kanama veya lekelenme, düşük tehdidinin belirtileri olabilir ve hamilelik sırasında herhangi bir vajinal kanama varsa cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir.
  • Pelvik ağrı: Eğer cinsel ilişki esnasında veya sonrasında karın ağrısı ya da kramp oluşmuşsa bu durum hekime bildirilmeli ve hekim tarafından onay verilene dek cinsel ilişkiye ara verilmelidir.
  • Plasenta previa: Plasentanın fetüsten daha önde olması halinde cinsel ilişki risklidir.
  • Zayıf veya yetersiz serviks: Serviks olarak adlandırılan rahim ağzı, vajina ile rahim arasındaki bağlantıdır. Serviks, hamilelik durumunda yetersiz ise bu durum doğuma veya düşüklere neden olabileceği için cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Gebede veya partnerinde herhangi bir cinsel yolla bulaşan hastalık bulunan çiftlerin cinsel ilişkide bulunmaları sakıncalıdır.
  • Erken doğum riski: Geçmiş gebeliklerinde bebeğini erken doğumla dünyaya getiren kadınların cinsel ilişki konusunda temkinli olması gerekir. Erken doğuma neden olan faktörün varlığı halen mevcut ilse cinsel birleşmeden kaçınılmalıdır.
  • Çoğul gebelikler: Çoğul gebelikler diğer gebeliklere oranla her zaman için daha risklidir ve cinsel ilişki esnasında erken doğum tehlikesi bulunabilmektedir.
  • Amniyotik sıvının boşalması: Amniyotik sıvı, bebeği rahimde koruyan su katmanıdır. Doğum eylemi yaklaşınca amniyotik sıvı boşalacaktır. Sıvının olmaması bebeği enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakacağı için cinsel ilişkide bulunmamak gerekmektedir.

Hamilelikte cinsel ilişki kaçıncı aya kadar yapılabilir?

Cinsel ilişkide bulunmak, rahim ağzı ve rahim doğuma hazır olmadığı sürece doğumu başlatabilecek kadar etkili bir eylem değildir. Fakat bununla birlikte, son üç aylık dönemde doğumun başlamasını hızlandırabilecek bazı etkenler bulunmaktadır. İlişki sonrasında vajinaya aktarılan semen, rahim ağzını yumuşatabilen prostaglandinler içerir. Ayrıca orgazm, doğumu uyaran oksitosin hormonunun salınmasına neden olabilir.

Erken doğum tehlikesi bulunmayan, güvenilir pozisyonlarda cinsel ilişkide bulunan çiftler için cinsel ilişkide zaman kısıtlaması genellikle yapılmamaktadır. Ancak her hamilelik farklı seyirde ilerlediği için, cinsel ilişkiye hamileliğin son aylarında devam edilip edilmeyeceği uzmanlar tarafından değerlendirilmelidir.

Yorum Yapın

Email adresiniz yayınlanmayacak.