Prezentasyon Ne Demek?

Normal doğumun gerçekleşebilmesi için birtakım etkenlerin mevcut olması önemlidir. Bunlardan biri de, bebeğin rahim içerisindeki konumudur. Gebeliğin son haftalarında, bebeğin hangi pozisyonda konumlandığı kontrol edilir ve doğum şekli buna göre belirlenir. Prezentasyon terimi ile ifade edilen bebeğin duruş pozisyonu, farklı biçimlerde olabilmektedir.
İçindekiler
Prezentasyon ne demek?
Prezentasyon, bebeğin rahim içinde yerleşme şeklini belirtir. Bebeğin, rahim ağzına en yakın olan bölümü, prezentasyon şeklini ifade etmektedir.
Çoğu bebek rahim içinde baş aşağı şekildedir ve yüz kısmı annenin omurgasına doğrudur. Bununla birlikte çeşitli varyasyonlar mümkündür. Prezentasyonun kontrolü, doğum anında başta sezaryen olmak üzere herhangi bir müdahaleye gerek olup olmayacağını belirlemeye yardımcı olur.
Bebeğin yatış şekli, fetüsün uzun ekseni ile anne arasındaki ilişkiyi ifade eder. Gebeliğin durumuna göre boyuna, enine veya eğik olabilir. Pozisyon; bebeğin kafasının doğum kanalından çıkma esnasındaki konumudur. Prezentasyon ise rahim ağzına ilk giren kısımdır.
Fetüsün prezentasyon şekilleri nelerdir?
Fetüsün, rahim ağzına en yakın olan organına göre prezentasyon şekilleri belirlenmiştir. Sefalik, oksiput posterior, makat, yüz, alın, birleşik ve omuz prezentasyonları en sık görülen durumlardır.
Prezentasyon sefalik nedir?
Sefalik prezentasyon, fetüsün uzunlamasına bir yatış konumunda ve pelvise ilk giren kısmında baş olduğu bir durumdur. Sefalik prezentasyonun sık görülen şekli, oksiput olarak adlandırılan başın arka kısmının önde gelen halidir. Diğer tüm prezentasyonlar anormal kabul edilir ve doğal yollarla doğumun gerçekleşebilmesi zordur.
Fetüsün sefalik prezantasyon hareketi üçüncü trimesterde ortaya çıkar. Çoğu bebek, gebeliğin 32. ve 36. haftasında bu pozisyona yerleşir. Fetüsün başı, pelvik boşluğuna iner. Böylece sadece küçük bir kısmı karın içerisinden hissedilebilir. Perine ve rahim ağzı daha fazla düzleşir ve kafa vajinal olarak hissedilebilir. Başın pelvise inmesi, üst karın üzerindeki baskıyı azaltır ve nefes alma kolaylığı sağlar. Bununla birlikte, mesane kapasitesini ciddi şekilde azaltır; pelvik taban ve rektum üzerindeki baskıyı arttırır. Birçok gebe bu aşamada fetüsün her an düşebileceği şeklinde bir hisse kapılabilir.
İlginizi çekebilir: Doğum Şekli Nasıl Belirlenir?
Malprezentasyon nedir?
Bebeğin, sefalik haricinde herhangi bir prezentasyonda bulunması anormal bir durumdur ve anormal prezentasyonlar malprezentasyon olarak tanımlanır. Meydana gelen tüm doğumların yaklaşık %5’inde malprezentasyon problemi mevcuttur.
Anormal prezentasyon şekilleri şunlardır:
- Oksiput posterior: Fetüsün kafası rahim ağzına en yakın olan organdır. Fakat yüz kısmı annenin karnına doğru dönük vaziyettedir. En yaygın görülen malprezentasyon şekli budur. Fetüsün yüzü karın kısmına baktığında, doğum anında boyun bükülmek yerine genellikle düzleştir ve kafa doğum kanalından geçmek için daha fazla alana ihtiyaç duyar. Oksiput posterior prezentasyonunda normal doğum esnasında vakum, forseps gibi yardımcı gereçler gereklidir. Tüm bunlar yeterli olmadığında sezaryen doğum tercih edilmelidir.
- Yüz prezentasyonu: Normal seyrinde devam eden bir doğumda, bebeklerin çeneleri göğse doğru yapışık haldedir. Yüz prezentasyonunda ise çene sıkışmadığı için boyun doğru olmayan bir pozisyondadır. Bu durum kafanın doğum kanalından geçmesini zorlaştırabilir ve doğum sürecini tehlikeye sokabilir. Forseps veya vakum kullanımı yeterli olmadığı takdirde acil sezaryen gereklidir. Normal doğumun gerçekleşebilmesi halinde bebekte ventilasyon sorunları görülebileceği için, sağlık personeli tarafından doğumdan hemen sonra entübasyon yapılmalıdır.
- Alın prezentasyonu: Fetüsün alnı, doğuma kanalına giren ilk kısımdır. Doğum komplikasyonlarına ve doğum sonrası yaralanmalara neden olabilecek birçok anormal pozisyondan biridir. Alın prezentasyonunda fetüsün çenesi vücudun göğüs kısmından ayrıdır. Bu durumda vajinal doğum zor veya imkansız olabilir. Bunun nedeni, kafanın çapının pelvise güvenli bir şekilde sığmayacak kadar büyük olabilmesidir.
- Birleşik prezentasyon: Tüm prezentasyon şekillerinde öncelikle tek bir vücut doğum kanalından dışarı çıkmaktadır. Fakat birleşik prezentasyonda birden fazla organ doğum kanalından çıkar. En sık görülen şekli, bebeğin başıyla birlikte bir kolun daha bulunmasıdır. Bileşik prezentasyon teşhis edilirse, doğum için en güvenli yöntem sezaryendir. Bebeğin bu şekilde doğması, doğum kanalında sıkışma riskini ve birçok komplikasyonu da beraberinde getirir.
- Omuz prezentasyonu: Bebeğin kolunun, omuzunun veya gövdesinin doğum kanalına ilk olarak girmesidir. Fazla amniyotik sıvının olması, çoğul gebelikler, plasenta prevalansı gibi birçok etken omuz prezentasyonuna neden olabilir. Böyle bir durumda normal doğum asla gerçekleşmemeli ve sezaryen uygulanmalıdır.
Malprezentasyon nedenleri nelerdir?
Anormal prezentasyonlara neden olabilecek etkenler şöyledir:
- Amniyotik sıvının anormal şekilde artması veya azalması,
- Rahim tümörleri,
- Pelvisin anormal şekli,
- Rahim duvarlarındaki kas tabakasının gevşekliği,
- Çoklu gebelikler,
- Plasenta previa,
- Erken doğum,
- Fetüsün konjenital anormalliği.
Prezentasyon makat ne demek?
Makat prezentasyonu gebelik boyunca normaldir. Ancak, gebeliğin 37.haftasında bebeğin sefalik prezentasyonda olması beklenir. Makat prezentasyonu, bebeğin kalçasının veya bacaklarının doğum kanalına gelecek şekilde konumlanmasıyla meydana gelir. En sık görülen ikinci malprezentasyon şeklidir ve oldukça tehlikelidir. Bu şekilde bir vajinal doğum yapıldığında bebekte göbek kordonu sıkışması, kafa travması, omurilik kırığı, ölüm ve doğumla ilgili diğer ciddi problemlerin riski çok yüksektir.
3 farklı makat prezentasyon biçimi vardır:
- Ayak geliş: Bir veya iki ayağın doğum kanalına girmesidir. Kalçalar, ayaklardan daha yüksek bir konumdadır.
- Saf makat geliş: Bebeğin kalçası, doğum kanalına ilk gören bölümdür. Bacaklar kalçada esner ve ayaklar kulakların yanındadır.
- Tam makat geliş: Bu pozisyonda bebeğin kalçaları ve dizleri bükülür. Böylece bebeğin ayakları, kalçaların yanında çapraz oturacak şekilde durur.
Makat pozisyonu teşhisi konduğunda, bebeği dışarıdan müdahale ederek döndürmek için bazı yöntemler uygulanabilir. Başarılı olunamadığı takdirde mutlaka sezaryen doğum tercih edilmelidir.
Malprezentasyon riskleri nelerdir?
Anormal prezentasyona sahip bir bebeğin normal doğum ile dünyaya getirilmesi her zaman için birtakım riskleri de beraberinde getirecektir. En sık görülen komplikasyonlar şöyledir:
- Bebeğin doğum kanalında sıkışması,
- Göbek kordonunun vajina ve rahim ağzı arasında sıkışması,
- Plasentanın erken ayrılması,
- Bebeğin kolların veya bacakların kırılması,
- Sinir hasarları,
- İç organlarda travma,
- Omurilik hasarı,
- Beyin kanaması,
- Rahimde yırtılma,
- Doğum esnasında şiddetli ağrı,
- Doğum sonu şiddetli kanama,
- Anne veya bebeğin ölümü.
Yorumlar