Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?

Yumurta dondurma, kadınlardan elde edilen sağlıklı yumurta hücrelerinin ilerleyen dönemde çocuk sahibi olma planı sebebiyle dondurularak saklanması sürecidir. Kadınlarda yaş ilerlemesine bağlı olarak yumurta üretimi azalır. Belirli bir yaştan sonra kadınlarda hamile kalma olasılığı zorlaşmaktadır. Bu yüzden erken yaşlarda yumurta dondurma işlemi ile ilerleyen dönemlerde çocuk sahibi olmayı düşünebilirsiniz.
Yumurta dondurma işleminde kadından ultrasonografi kullanılarak yumurta toplanır. Daha sonra elde edilen sağlıklı yumurtalar dondurularak -196 derecede bulunan sıvı azot tankı içinde saklanır. Erken dönemlerde kanser tanısı koyulan kişilerde kemoterapi ve radyoterapi tedavileri üreme yeteneğinin kaybedilmesine yol açabilir. Bu yüzden kanser tedavisi öncesi yumurta dondurma işlemi yoğun olarak tercih edilmektedir.
Son yıllarda genellikle kariyer planları üzerine odaklanan ve çocuk sahibi olma planlarını ilerleyen dönemlere bırakan kadınlar üretkenliğini koruyabilmek adına yumurta dondurma işlemine başvurmaktadır. İlerleyen yaşlarda üreme yeteneğini korumak isteyenlerde yumurta dondurma işlemi uygulanabilir. Bu işlem sonrasında dondurulan yumurta hücreleri üretkenliklerini kaybetmeden uzun yıllar boyunca özel tanklarda saklanabilir.
İçindekiler
Yumurta dondurma nasıl yapılır?
Yumurta dondurma işleminde tüp bebek prosedüründeki hormon tedavisine benzeyen bir süreç söz konusudur. Öncelikle kadının adet dönemi ile birlikte tedavi süreci başlar. Bu süreçte hormon iğneleri yardımıyla elde edilecek oksit sayısının artması sağlanır.
Hormon iğneleri aynı tüp bebek tedavisinde olduğu gibi uygulanır. Yumurta dondurma işleminde yumurtaların yeterli olgunluğa ulaşmasından sonra anestezi uygulanarak vajinal yolla yumurta toplama yapılır.
Bu işlemde embriyoloji laboratuvarlarında özel mikroskoplarla belirlenen oositler özel solüsyonlar içine konur. Daha sonra özel aletlere yerleştirilirler. Toplama işleminden 2-3 saat sonra etrafta bulunan hücreler temizlenir. Ardından yumurtalar kalite ve olgunluk açısından değerlendirilir. Bu süreçte hamilelik için uygun kalite ve olgunlukta bulunan yumurta hücreleri dondurulur. Dondurulan yumurtalar -196 derece bulunan sıvı azot tankı içinde saklanır.
Yumurta dondurma yöntemleri nelerdir?
Yumurta dondurma işlemi için iki farklı yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemler şu şekildedir;
-
Yavaş yumurta dondurma:
Bu teknik kullanılırken yumurtalar hazır hale getirildikten sonra bir alet içine yerleştirilir. Sağlıklı yumurta hücrelerinin ısıların yavaş yavaş düşürülür. Daha sonra ise istenen sıcaklığa getirilen yumurtalar -196 derecede bulunan sıvı azot tankına aktarılmaktadır.
-
Hızlı yumurta dondurma:
En modern yumurta dondurma yöntemidir. Bu yöntem vitrifikasyon olarak da bilinmektedir. Bu işlemde bir alet kullanılmaz. Yumurtalar belirli yoğunluklarda bulunan solüsyonlarda geçirilir. Daha sonra mikroskop altında özel taşıyıcılarla -196 derecede bulunan sıvı azot tankına aktarılır.
Hastanın durumuna göre uygun yumurta dondurma yöntemi seçilir. İki yöntemde de yumurtaların çözüldükten sonra sağlıklı kalma oranı birbirine yakındır.
Yumurta dondurma sırasında hangi testler yapılır?
Yumurta dondurma işlemi öncesinde elde edilen yumurtalar detaylı olarak analiz edilir. Analiz sırasında yumurtanın kalitesine bakılır. Yumurta hücresinin döllenmeye uygun olması gerekir. Ayrıca yumurtanın olgunluk seviyesi de incelenmektedir.
Kadına yumurta dondurma işleminde Hepatit B, Hepatit C, HIV gibi hastalıklara yönelik kan testi de yapılmaktadır. Bu incelemelerin yapılmasındaki temel amaç ilerleyen dönemde çocuğa bir rahatsızlık geçme olasılığına bakmaktır. Değerlendirme sonucunda uygun olan kadınlarda belirlenen özelliklere sahip yumurtaların dondurulması için işlem yapılır.
Dondurulan yumurtalar nasıl çözülür?
Yumurta dondurma işlemi sırasında bir hata yapılırsa yumurta canlılığını yitirebilir. Dondurulan yumurtalar uzun süre sağlıklı şekilde saklanabilir. Kadınlar ilerleyen dönemde çocuk sahibi olmaya karar verdikten sonra yumurtalar çözülür ve tüp bebek tedavisinde kullanılır.
Dondurulan yumurtanın çözülmesi sırasında dikkatli hareket etmek gerekir. Bu süreçte çözme işlemi yavaş yavaş yapılmaktadır. Ani sıcaklık değişimleri olursa yumurtalar zarar görebilir. Yumurtaların zarar görmesi durumunda gebelik için kullanılamazlar.
Yumurta çözme işlemi sonrasında çözülen yumurtalar bir dizi işlemden geçirilir. Daha sonra yumurta laboratuvar ortamında elde edilen spermlerle döllenir. Yumurta çözme işlemi deneyimli bir ekip tarafından yapılırsa başarılı gebelik ortaya çıkma oranı daha da artacaktır.
Yumurta dondurma başarı oranı nedir?
Yumurta dondurma işlemi doğurganlık yeteneğini korumak isteyen ve kanser tedavisi sebebiyle üreme fonksiyonları zarar görme olasılığı olan kadınların en sık başvurduğu tedavi yöntemleri arasındadır. Yumurta dondurma işlemi ile ilerleyen dönemlerde doğurganlığını koruyabilme olasılığı yüksektir.
Gebelik tedavisinde yumurta dondurma son derece etkili ve başarılı bir yöntemdir. Dondurulmuş yumurtalar ile taze yumurtalar arasında gebelik ortaya çıkma olasılığı birbirine yakındır. Yani bir kadının genç yaştaki yumurtalarıyla gebelik yeteneği ile aynı yumurtanın dondurulmasına bağlı olan gebelik yeteneği arasında bir fark yoktur.
Yumurta dondurma işlemi deneyimli bir doktor ve nitelikli bir sağlık kuruluşunda yapıldığında başarı oranı daha fazla olacaktır.
Yumurta dondurma avantajları nelerdir?
Yumurta dondurma işleminin en önemli avantajı kadınlara ilerleyen yaşlarda dahi anne olabilme şansı tanımasıdır. Yumurta dondurma prosedürü adet dönemi başladığında ortalama 10 gün kadar bir ilaç tedavisi uygulanmasıyla başlamaktadır.
Kadının durumuna göre doz ayarı yapılır. Bu ilaçlar karın üzerinden yapılan küçük iğneler yardımıyla vücuda verilir. Yumurtalar belirli bir büyüklüğe geldiğinde yumurtalar çatlatma iğnesi yapıldıktan 36 saat sonra toplanmaktadır. Yumurta toplama işlemi sonrası -196 derecede özel tanklarda yumurtalar saklanır.
Yumurtalar uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde saklanabilir. Saklama süresi bir yıldan uzun olacaksa yumurta donduran hasta imzalı bir dilekçe ile bu işleme onay vermelidir. Saklama süresi ülkelerin kanunlarına göre farklı olmaktadır. Dondurulan yumurtalar sağlıklı bir şekilde 10-15 yıl kadar saklanabilir.
Yorumlar