Embriyo Transferi Sonrası Gebelik Ne Zaman Belli Olur?

Tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olmaya çalışan çiftlerin, pozitif bir gebelik testine dek geçen süreçleri oldukça heyecanlı olabilir. Tedavi, çeşitli aşamalardan oluşur ve zaman gerektirir. Olumlu sonuca ulaşana kadar izlenilmesi gereken adımlar mevcuttur. Embriyo transferi sonrası gebeliğin ne zaman belli olacağı, tüm tüp bebek hastaları için merak konusudur.
İçindekiler
Embriyo transferi sonrasında neler olur?
Kadına verilen doğurganlık ilaçlarıyla başlayan tüp bebek döngüleri, embriyonun rahme transfer edilmesiyle sona erer. Tüp bebek aşamaları sonlansa da, embriyoların rahim içerisinde birkaç engeli aşması, yerleşmesi ve gelişmesi gerekir.
Blastosist adı verilen 5. gün embriyolarının transfer sonrasındaki gelişimleri şöyledir:
- gün: Embriyolar transfer edildikten sonra hücreler bölünmeye devam eder. Blastosist, kabuğundan çıkmaya başlar ve bu işleme kuluçka adı verilir.
- gün: Embriyonun kendini rahim iç duvarına yerleştirmeye başladığı gündür ve büyümeye devam eder.
- gün: Blastosist rahim zarına girer ve implantasyon başlar.
- gün: Blastosist rahimde daha derine yerleşmeye devam eder. Embriyo, endometriyal kan damarlarını işgal eder ve bu şekilde beslenir. Bu nedenle, hafif kanama ve lekelenme oluşabilir.
- gün: Embriyo hızla gelişir, implantasyon tamamlanmış sayılır.
- gün: Büyüyen embriyo, insan koryonik gonadotropinin (hCG) kan dolaşımına salınmasını tetikler. Daha sonra plasentayı oluşturacak özel hücreler olan sinsitiyotrofoblast tarafından üretilen bir hormondur.
- gün: Embriyo hızla gelişmeye devam ediyor. Plasenta şekillenmeye başladıkça, kan dolaşımına daha fazla hCG salmaya devam ediyor.
- gün: Embriyonik gelişim devam ettikçe ve plasenta işlev görmeye başlar. Böylece kana daha fazla hCG salınır.
- gün: hCG hormonu seviyeleri kan dolaşımında tespit edilecek kadar yüksektir. Yanlış sonuçlar alınmaması için belirli bir süre daha beklenilmesi tavsiye edilir.
Embriyo transferi sonrası gebelik ne zaman belli olur?
Tüp bebek tedavisinin son aşamasını tamamlayan tüm kadınların, gebelik testi sonucunu hemen öğrenmek istemeleri normaldir. Ancak, sonuç için yaklaşık 2 hafta beklenilmesi gerekir. Beklemenin nedeni biyolojik esaslara ve hamilelik testlerinin nasıl çalıştığına dayanır.
Hamilelik testi, vücuttaki beta hCG miktarını ölçümler. hCG, embriyonun trofektoderm hücreleri tarafından üretilen bir hormondur. Ancak embriyonun rahime yerleşmesinden sonra tespit edilebilir miktarlarda üretilir. Yerleşme, embriyo transferinden 3 – 8 gün sonra gerçekleştir ve bu durum hCG’nin kan dolaşımında tespit edilebileceği anlamına gelir.
Hamilelik ilerledikçe, vücut sistemindeki hCG miktarı artacaktır. Yumurtlamadan 10 gün sonra bir kadının hCG ölçümü yaklaşık 25 mIU’dur. Bu miktar yumurtlamadan 12 gün sonra 50 mIU’ya, iki katına çıkar. Yaklaşık iki hafta sonra ise 100 mIU’ya yükselebilir. Her kadının vücudu farklıdır ve hCG seviyeleri bireysel olarak değişiklik gösterebilir.
Embriyo transferi tam olarak nedir: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/embriyo-transferi/
Embriyo transferi sonrasında idrarla gebelik testi yapılabilir mi?
Evde uygulanabilen standart idrar testleri, tüp bebek tedavi sonrasında güvenilir sonuçlara ulaşmak için uygun değildir. Özellikle erken dönemde yapıldığında yanlış pozitif veya yanlış negatif sonuç alınabilir.
Tüp bebek tedavisi boyunca, gebeliğe yardımcı olmak için doğurganlık ilaçları ve hormon takviyeleri alınır. Yumurta alımından hemen önce, yüksek miktarda hormon enjekte edilir. Kombine edildiğinde, bu doğurganlık ilaçları vücuttaki hCG hormonunun varlığını artıracaktır.
İdrarla yapılan gebelik testleri, kadının hamile olup olmadığını belirlemek idrarda hCG varlığını arar. Doğurganlık tedavileri nedeniyle vücutta bulunan hCG düzeyi algılandığında yanlış pozitif sonuçlara yol açabilir. Aynı şekilde, hCG hormonu henüz evde yapılan bir hamilelik testi ile tespit edilebilen seviyelere yükselmemişse yanlış negatif sonuç verebilir. Bu nedenle, tüp bebek tedavisinden sonra duygusal problemlere yol açmamak için idrarla yapılan testler önerilmemektedir.
Embriyo transferi sonrası gebelik testi ne zaman yapılmalıdır?
Sağlık merkezlerinde yapılan kan testleri güvenilir, doğru ve hassastır. Fakat embriyo transferinden kısa süre sonra yapılması tavsiye edilmez. Bunun nedeni, yumurta toplama işleminden yaklaşık 36 saat önce yumurta çatlatma iğnesi olarak verilen hCG tetik atışı sonucunda vücutta bir miktar HCG bulunmasıdır. Çok erken yapılan testler her zaman pozitif sonucu göstereceği için 2 hafta beklenilmesi önerilir.
Sağlıklı bir hamilelikte, HCG seviyeleri belirli aralıklarla yükselir. Bu nedenle, 48-72 saat sonra kan testinin tekrarlaması gerekir. Sonucun düzenli miktarda artmış olması normal bir hamileliği işaret edecektir. Ayrıca, kanama mevcut olsa dahi kan testinin yapılması gerekir. Kanama, bazı durumlarda hamilelik sırasında da meydana gelebilir. Kanama ya da lekelenmenin olması hamile olunmadığı anlamına gelmemektedir.
Test sonuçlarının pozitif ve normal olması halinde ultrason takibi başlar. Ultrason; gebelik kesesini ve daha sonra bebeğin kalp atışlarını izleyerek hamileliği olumlu bir şekilde doğrulayabilir.
Embriyo transferi sonrası gebelik belirtileri ne zaman görülür?
Bazı kadınlar henüz bir gebelik testi yapılmasa dahi, hamileliğe dair belirtilerin meydana geldiğini belirtmektedir. Bununla birlikte, tüp bebek tedavisinde hamilelik belirtileri karmaşıktır ve genellikle yanıltıcıdır.
İmplantasyon nedeniyle veya tedavinin bir yan etkisi olarak hafif kanama veya lekelenmesi meydana gelebilir. Kramp, implantasyon sırasında ortaya çıkabilecek başka bir semptomdur. Yumurtalıkların etrafında sıvı birikmesinden kaynaklanan pelvik rahatsızlık hassasiyete, şişkinliğe ve kramplara neden olabilir. Mide bulantısı veya yorgunluk gibi diğer semptomlar ise hem hamilelik hem de geçirilen tüp bebek döngüsü ile ilişkili olabilir.
Meydana gelen değişiklikler erken hamileliğin bir işareti olabilir ancak hiçbir belirti yaşamayan kadınların da hamile olabileceği bilinmelidir.
Yorumlar