Tüp Bebekte HCG Değerleri Kaç Olmalıdır?
Tüp Bebekte HCG Değerleri Kaç Olmalıdır?
Normal gebelik için de tüp bebek sonrası gebelik belirlenebilmesi için kanda gebelik testi yapılır. Bu testte Beta HCG hormonu, yani toplum arasında hamilelik hormonu olarak bilinen hormonun gebelik şüphesi olan kişilerden alınan kanda bulunan değerlerine bakılarak ölçüm yapılması ile sonuç alınmasıdır.
Gebeliğin mevcut olup olmadığı gebelik şüphesi olan kişiden ya da tüp bebek tedavisinde embriyo transferi yapıldıktan 12 gün sonra hastadan alınan kan değerlerinde bakılan beta HCG değeri ile tespit edilmektedir. Beta HCG testi, bebeğin anne karnında rahim içinde bulunduğu plasentadaki hücrelerden salgılanan hormonun kanda yükselmesi ölçümüdür. Bu durum tüp bebek tedavisinde embriyonun ana rahmine tutunması ile başlar. Beta HCG hormonu, tam olarak gebelik için gerekli olan progesteron hormonunun devamlı olarak üretilmesi ile görevlidir. Progesteron hormonunun görevi ise gebelik süresince düşük olmasına engel olmaktır.
Detaylı bilgi için: Progesteron Hormonu Nedir?
Gebelik hormonları ilk ve en kesin şekilde kanda ortaya çıktığı için kanda gebelik testi sonuçları en doğru bilgiyi verir. Kanda Beta HCG ölçümü ile alınan HCG değeri, gebeliğin başladığı andan itibaren kontrollü olarak doğru oranda hep yükseliş gösterir. Hafta hafta olarak bu değer yükselerek değişir. Normal gebelik ya da tüp bebek tedavisinde embriyonun tutunması ile başlayan hamilelikte de durum aynıdır.
Kanda gebeliğin kesin olması için Beta HCG değeri en az kaç olmalıdır?
Gebelik ihtimali olmayan bir kadının kanındaki Beta HCG değeri 0 – 10 mIU/ml arasında olacaktır. Gebelikten şüphelenen kişilerde ya da tüp bebek tedavisinde gebelik kesinleşmesi için kanda Beta HCG değerinin kesinlikle en az 5, hatta 10 mIU/ml değeri üzerinde olması gerekir. Gebeliğin ilk döneminde bu değer iki günde bir artış gösterir ve her ölçülen değer bir önceki değerin iki katı şeklinde artarak devam eder.
İlginizi çekebilir: Tüp bebek Nedir, Nasıl Yapılır?
Eğer kan tahlilinde elde edilen her HCG değeri, bir öncekinin iki katı gibi artış göstermiyorsa, o zaman gebelikte bir sorun var demektir. Bu durum daha çok dış gebeliği işaret eden bir sorun olabilir. Çünkü dış gebelikte de ilk ölçümlerde kanda Beta HCG değeri hep yüksek çıkar. Fakat daha sonra yapılan ölçümlerde artma devam etmez. Bu aşamada ister normal gebelik, ister tüp bebek tedavisi olsun hasta ultrason görüntülemeye alınmalıdır. Ultrason çekilmeden ve gebelik kesesi doktor tarafından kesin olarak görülmeden gebelik olup olmadığı konusunda acele etmemek gerekir. Çünkü bazı durumlarda Beta HCG değeri beklenen seviyede olup, her iki günde bir yapılan yeni ölçümde de değerin iki katı kadar yükselse bile, ultrasonda gebelik kesesi oluşmamış durumlar da yaşanmaktadır. O zaman hem kanda Beta HCG değeri, hem de ultrason görüntülerinde gebelik kesesinin görülebilmesi koşullarının oluştuğu durumlarda gebeliğin varlığı kesinleşmiş demektir. Bir sonraki aşama ise bebeğin kalp atışları olacaktır.
Kanda gebelik tahlilinde Beta HCG ne zaman yükselir?
Beta HCG, kandaki gebelik hormonudur. Kadının yumurtası erkeğin spermi ile bir araya gelip, döllenme gerçekleştikten sonra takip eden 8. günden itibaren Beta HCG hormonu değeri kanda hızlı şekilde yükselmeye başlar ve bu değer her gün iki katına çıkarak artmaya devam eder. Gebeliğin sonraki günlerinde ise bu hızlı yükseliş azalır ve değerler daha normal şekilde ilerler. Tüp bebek tedavisinde de embriyo yerleştirilmesinin ardından 12. günde kanda gebelik testi yapılır ve değerler aynı normal gebelikte olduğu gibi değerlendirilir.
Beta HCG nedir, ne değildir?
- Beta HCG hormon değeri ölçümü yapılarak gebelik olup olmadığı anlaşılabilir. Gebeliğin tam olarak kaç haftalık olduğu ile ilgili kesin bilgi ise ultrason görüntüleme ile doktorunuz tarafından verilir.
- Sadece kanda Beta HCG hormon değerine bakılarak hamilelik ile ilgili kesin bir detay bilgi verilemez.
- Beta HCG değerinin 5 mIU/ml ve üzerinde olması gebelik açısından ilk tanı olarak değerlendirilebilir, kesin tanı ultrason muayenesi ile konabilmektedir.
Kanda gebelik testi sonucu ne zaman belli olur? Kanda Gebelik Testi ne zaman yapılmalıdır?
Kanda gebelik testinde Beta HCG hormonunda yükselme olup olmadığının tespit edilebilmesi için, o ay beklenen adet gününün gecikmiş olması daha net bir bilgi alınması için önemlidir, bazen adet gününden bir-iki gün önce de tahlilde çıkma olasılığı vardır ama asıl netlik gecikmeden sonra ortaya çıkmaktadır. Daha kesin sonuç elde edilmesi için genellikle adet dönemi gecikmesi yaşandıktan birkaç gün sonra kanda gebelik testi yaptırılması gerekir. Yumurtlama günlerinde ve ilişkiye girilen günlerde kanda hamileliğin tespit edilmesi mümkün değildir, çünkü bu kadar erken dönemde döllenme gerçekleşmiş olamaz. Tüp bebek tedavisinde de embriyo tutunmuş olamaz. Gebelik tanısı değerleri için belirli bir süre geçmesi gerekir. Kanda gebelik testlerinin aç - tok karnına yapılması da farketmez.
Tüp bebekte embriyo transferi yapıldıktan sonra Beta HCG kanda gebelik testi yapılması ne zaman önerilir?
Tüp bebek tedavisinde embriyo transfer edilmesinde en az 12 gün sonra kanda gebelik testinde Beta HCG değerine bakılarak gebeliğin oluşup oluşmadığı, yani embriyonun rahme tutunup tutunmadığı araştırılır. Eğer gebelik olduğu alınan değerlerden görülürse, belli aralıklarla test tekrar edilebilir. Ardından yapılacak ultrason görüntüleme ile de gebelik için kesin sonuç verilir.
Gebelik haftasına göre tüp bebekte görülmesi muhtemel olan yaklaşık Beta HCG değerleri
- 3 haftalık olan gebeliklerde: 5 – 50 mIU/ml arasında,
- 4 haftalık olan gebeliklerde: 5 – 425 mIU/ml arasında,
- 5 haftalık olan gebeliklerde: 20 – 7.300 mIU/ml arasında,
- 6 haftalık olan gebeliklerde: 1.080 – 56.000 mIU/ml arasında,
- 7 – 12 haftalık olan gebeliklerde: 7.650 – 290.000 mIU/ml arasında,
- 13 – 16 haftalık olan gebeliklerde: 13.300 – 250.000 mIU/ml arasında,
- 17 – 24 haftalık olan gebeliklerde: 4.000 – 165.000 mIU/ml arasında olmalıdır.
Yukarıda aşama aşama belirtilen değerler gebelik süresi için yaklaşık çıkan değerlerdir, daha kesin sonuçlar ultrason muayenesi ile uzman doktor tarafından belirlenebilir. Öncelik kanda gebelik testi ile birlikte her zaman 6 ila 10. haftada yapılacak ultrason görüntüleme ve bebeğin kalp sesi alınması ile olacaktır. Gebelik kesesinin görülmesi de çok önemlidir.
Kanda Beta HCG değerinin düşmesi ne demektir?
Doğumdan sonra bebeğin ve plasentanın ayrılması ile anne kanında B-HCG hormonu doğal olarak giderek azalmaya başlar. Progesteron düşmeye başlar. Aynı durum eğer düşük yaşanıyorsa, ya da embriyo tutunamamışsa da meydana gelir. Anne kanında HCG hormonunun tamamen sıfırlanması süresi ise her kadında farklılıklar gösterir, bu durum ortalama 20-40 gün arasında sürecektir.
Gebeliğin ilk haftalarında Beta HCG değerinin yükselen şekilde artmaya devam etmesi yerine, düşüş göstermesi beklenen gebeliğin sağlıksız bir gebelik olduğu, dış gebelik olabileceği veya düşükle sonuçlandığı konusunda ciddi şüpheler yaratır. Bu durumda kesinlikle ileri tetkik gerekir. Mutlaka ultrason görüntüleme ile durum kesinleştirilmelidir. Doktor müdahalesi gerekebilir.