Hamilelikte Karın Sertleşmesi

Hamilelik nedeniyle vücutta birçok değişim meydana gelir. Hamilelikte karın sertleşmesi özellikle ilk gebelik dönemini yaşayan kadınlarda endişeye neden olabilir. Rahim içerisinde büyüyen fetüs, anne adayının vücudunu genişletir. Böylelikle mide de belirli bir miktarda büyür ve karın sertleşir. Hamilelik sırasında oldukça normal kabul edilen bu durum bazı rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. Karnın sertlik durumu, annenin vücut tipi başta olmak üzere, çeşitli faktöre bağlı olarak gelişmektedir.
Hamilelikte karın gerginliği neden olur?
Hamilelikte hormonlarda meydana gelen değişikler kasları da direkt olarak etkilemektedir. Vücudun ağırlık merkezi değiştikçe eklemlerde, tendonlarda, dolaşım ve sindirim sisteminde bazı problemlerle karşılaşılır. Hamilelik durumundan en çok etkilenen bölgelerin başında ise karın gelmektedir. Karındaki sıkılık ve gerginlik hissi özellikle zayıf kadınlarda daha çok görülür. Hamileliğin erken döneminde bağların gerilmesi, karındaki gerginlik hissinden de sorumludur. Fetüs büyüdükçe daha fazla yer kaplamaya başlar ve rahim diğer organları iterek genişler.
Bu yazıda ilginizi çekebilir: Anne Karnında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
Hamilelikte karın sertleşmesi nedenleri nelerdir?
1. Rahimin genişlemesi: Hamilelik sırasında bebek, idrar kesesi ile rektum arasındaki pelvik boşluğun içine yerleşen rahimde büyür. İlk trimesterde, bebek büyüdükçe rahim de büyür ve böylece annenin göbek çevresi genişler. Bunun nedeni, rahimin büyümekte olan bebeği barındırmak için karın üzerinde gerilmesi ve baskı yapmasıdır. İlk trimesterden ikinci trimestere geçildiğinde rahim daha da genişler ve mide duvarları üzerinde baskı uygular. Bu süre zarfında, kas genişleme aktivitesinden dolayı karnın iki tarafında keskin ağrılar ile karşılaşabilir. Bu durum tamamen normal kabul edilir ve endişeye gerek yoktur.
2. Fetal iskeletin gelişmesi: Bebeğin kemikleri ilk aşamalarda kıkırdaktan ibarettir. Daha sonra anne vücudundan gerekli kalsiyumu alır ve sert iskelet yapısını oluşturur. Bu aşamada hamile kadınların karnı geçmiş gebelik haftalarına oranla daha sert olur. Ayrıca mide duvarları da mideyi sağlam ve yerinde tutmak için hamileliğin son aylarına doğru sertleşir.
3. Annenin vücut tipi: Sahip olunan vücut tipine bağlı olarak, karın bölgesindeki sertlik de farklı olabilmektedir. Zayıf ve ince bir vücuda sahip olan anne adayların, hamileliğin erken evrelerinden itibaren karnında sertlik olma ihtimali çok yüksektir. Kilolu kadınlarda ise bu sertlik genellikle üçüncü trimester itibariyle meydana gelir.
4. Çatlaklar: Çatlaklar hemen hemen her hamileliğin kaçınılmaz bir parçasıdır. Göbek genişledikçe, cilt daha fazla gerilir ve ardından karın sertleşmesine neden olabilecek gerilme izlerine neden olur. Çatlakların olumlu yönü ise iyileştirilebilir olmasıdır. Ciltteki kolajeni yeniden oluşturmaya yardımcı olan A vitamini içerikli kremler ile karına nazikçe masaj yapılarak çatlaklar giderilebilir.
5. Kabızlık: Kötü beslenme alışkanlıkları hamilelik sırasında birçok soruna neden olabilir. Doğru öğünlerde ve doğru yiyeceklerle beslenilmediğinde anne ve bebek için olumsuz sonuçlar meydana gelebilir. Yanlış beslenme alışkanlıklarının bir sonucu da kabızlıktır. Hızlı bir şekilde yiyecek tüketme alışkanlığı, bazı gıdaların çok fazla tüketilmesi gibi etkenler kabızlığa yol açabilir. Hamilelik sırasında oluşan kabızlık ve yanlış bağırsak hareketleri, karın şişkinliğine ve sertleşmesine sebep olacaktır. Sebze, meyve ve bol lifli gıdalar tüketmek kabızlıkla mücadelede etkindir. Günde yaklaşık 10 bardak su içmek bağırsakların düzenlenmesi için önemlidir.
6. Gazlı içecekler: Gazlı içecekler çok fazla gaz içerir ve tüketilmeleri halinde midede gaz birikmesine neden olur. Bunun sonucunda midede sertlik ve şişkinlik hissedilebilir. Gaz, vücuttan dışarı atıldığında genellikle rahatsızlık hafifler ve sertlik yavaşça yok olur.
7. Aşırı yemek: Anne karnındaki bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için daha çok yiyecek tüketilmesi gerektiği genel bir yargıdır. Fakat aşırı yemek yemek sağlık açısından iyi değildir. Hamilelik sırasında bebeğin beslenmesi için gereken ekstra miktar oldukça azdır. Çok yemek yemek yerine doğru besinleri içeren dengeli bir diyet yapmak, bir günde tüketilen öğün sayısını artırmak, daha küçük porsiyonlarla daha sık yemek gerekir. Tek seferde birçok gıda tüketmek karın sertliği ile beraber diğer mide rahatsızlıklarını da beraberinde getirir.
8. Düşük yapma: Gebeliğin düşük ile sonuçlanması istenmeyen bir durumdur. Ancak bazen sertleşmeyle birlikte ağrılı bir karın, düşük belirtisi olabilmektedir. Gebeliğin 20.haftasından önce meydana gelen karın sertleşmesi bu bakımdan tehlikelidir. Düşük ile sonlanan gebeliklerde en sık görülen diğer semptomlar karın ağrısı, alt sırt ağrısı ve vajinal kanamadır. Fetüste meydana gelen genetik bozukluklar, bazı enfeksiyon tipleri, diyabet ve tiroit gibi hastalıklar, servikal sorunlar gibi birçok faktörden dolayı düşük yaşanabilir.
9.Yuvarlak bağ ağrısı: Yuvarlak ligament ağrı, genellikle gebeliğin ikinci üç ayında görülür. Ayrıca bu durum, anne adaylarının hamilelik süresince en çok şikayet ettiği problemlerden biridir ve yaygın görülmektedir. Yuvarlak ligament ağrı, alt karın veya kasık bölgesinde oluşur. Karın bölgesi bebekle birlikte büyüdüğünde, etrafını saran ve göbek pozisyonunda kalmasını destekleyen çok sayıda bağ vardır. Yuvarlak ligament, rahmin ön kısmını kasıklara bağlayan bir bağdır. Karın büyüdükçe bu bağ, bazen ani hareketlerden dolayı gerilir ve keskin ağrılara neden olur. Yuvarlak ligament ağrıya genellikle midenin gerilmesi veya sertleşmesi de eşlik eder. Bu durum tamamen normaldir ve genellikle hızlı bir şekilde yok olur.
10.Kilo almak: Her kadının hamilelik sırasında kilo alması normaldir. Bunun bir kısmı vücudun başka bir hayatı barındırmak ve beslemek için meydana gelen doğal tepkisi olsa da, bir kısmı yiyecek alışkanlıkları ve yaşam tarzları nedeniyle oluşmaktadır. Mide, en hızlı şekilde yağlanan organdır. Fazla kilonun alınması karın sıkılığına ve sertleşmesine neden olarak; rahatsızlık ve ağrılara yol açacaktır.
11.Plasental problemler: Plasenta; birden fazla fonksiyon gerçekleştirerek bebeği rahim içerisinde besleyen bir organdır. Bu nedenle doğum sırasında, bebeğin çıkışı sonlandığında plasenta da rahim duvarından ayrılır ve vücuttan dışarı çıkar. Çok nadir durumlarda, plasenta doğumdan önce rahim duvarından ayrılabilir. Böyle bir durumda rahim ve göbek daha fazla sertleşir. Nadir görülen bu problem bebeğin sağlığı için tehlikelidir.
12.Bağırsak hareketleri: Rahim, idrar kesesi ile rektum arasındaki pelvik boşlukta bulunduğundan; boyutu büyüdükçe sadece mide duvarları üzerinde değil, aynı zamanda rektum üzerinde de baskı oluşturmaktadır. Bağırsak hareketlerini etkileyebilen bu durumda bağırsak ve mide sıkışarak karın bölgesinde sertliğe neden olur.
13.Braxton-Hicks kasılmaları: Braxton-Hicks kasılmaları, doğum esnasında oluşacak normal kasılmalara benzemektedir. Doğum sancısı kadar şiddetli ve acı verici değildir fakat özellikle ilk gebeliğini yaşayan kadınlar için endişe sebebidir. Braxton-Hicks kasılmaları sırasında, mide çok sıkı ve sert hale gelerek karın sertleşmesine yol açabilir.
Öğrenelim: Doğum Sancısı Nasıl Başlar ve Nasıl Anlaşılır?
14.Doğum: Hamileliğin son günlerinde karın bölgesinde meydana gelen ekstra sertleşme durumu muhtemel bir doğum işareti olabilmektedir. Doğum kasılmaları genellikle başlangıçta hafiftir, ancak zamanla yoğunluğu artacaktır. Ayrıca belirli aralıklarla meydana gelen sancıların süresi de düzenlidir. Başlangıçta, kasılmalar arasındaki zaman aralığı daha fazladır, ilerleyen zamanlarda bu aralık azalır ve sancı sıklığı artar.
15.Hamilelik komplikasyonları: Ektopik gebelik, preeklampsi gibi ciddi gebelik komplikasyonları hamilelikte karın sertleşmesine neden olabilecek nadir problemlerdendir. Bu tür problemlerde mutlaka tıbbi destek alınmalıdır.
Yorumlar