NST Ne Kadar Sürer ve Ne Zaman Yapılır?
NST Ne Kadar Sürer ve Ne Zaman Yapılır?
NST testi (Nonstress test) yani bilinen adıyla stres testi, bebeğin anne karnında iyi durumda olup olmadığından emin olmak için yapılan, bebeğin kalp atış hızına bakan alettir. Bebeğin kalp atış hızı aralığı, bebeğe bol oksijen ve besin iletilmesinin ne kadar düzgün çalıştığına dair ipuçları vermektedir. Hamilelik sırasında doktorunuz birçok farklı test gibi NST de isteyebilir.
NST testi ne zaman yapılır ve hangi durumlarda tercih edilir?
NST testi genellikle aşağıdaki durumlar için uygulanır:
Test, genellikle doğum zamanını geçtiyseniz ya da yüksek riskli bir gebelik yaşıyorsanız yapılır. Nonstres test yapılmasının bazı nedenleri şunlardır:
- İlaç, yüksek tansiyon ya da gebeliğinizi olumsuz etkileyebilecek başka tıbbi durumlarla tedavi edilen şeker hastalığınız varsa
- Gestasyonel hipertansiyonunuz varsa
- Bebeğiniz küçük kalmışsa ya da gelişiminde sorun var gibi görünüyorsa
- Bebeğiniz normalden daha az hareketliyse
- Bebeğin çevresinde çok fazla ya da çok az miktarda amniyotik sıvı varsa
- Üçüncü trimesterde amniyosentez uygulanmışsa
- Doğum yapmanız gereken tarih geçmişse ve doktorunuz bebeğinizin rahimde uzun kalması nedeniyle nasıl olduğunu görmek istiyorsa
- Hamileliğin ikinci yarısında nedeni bilinmeyen sorunlardan biri yaşandıysa, bu durumda NST testi 28. haftaya kadar inebilir.
- Bebeğinizin sağlığını tehlikeye atabilecek tıbbi bir sorununuz oluştuysa ya da bu tip bir metabolik rahatsızlığınız varsa
- Bebeğiniz bir anormallik veya doğum kusuru teşhisi konmuş ve yakından izlenmesi gerekiyorsa
Kısaca NST testi genellikle gebeliğin 28. haftasından itibaren takip şeklinde yapılmaya başlanabilir. NST, genellikle haftada bir ya da iki kere planlama ile yapılır. Bu testin hangi aralıklarla yapılacağı, gebeliğin ve bebeğin sağlık durumuna göre her hamilelik farklı olacağı için değişkenlik gösterebilir. Doktorun önerileri doğrultusunda önerdiği tarihlerde randevu planlaması yapılarak, NST testi yaptırılmalıdır.
NST (Nonstress Test) nedir, ne kadar sürer?
Sağlıklı bir bebeğin anne karnında kalp hızı zaman zaman yükselme gösterir. Stres testi (NST) sırasında, doktor, bebek dinlenme durumunda veya hareket halindeyken kalp atış hızının daha hızlı olup olmadığını bu test ile kontrol edebilir. Bu test için önceden bir ilaç kullanılmasına gerek yoktur. NST acı ya da ağrı verici bir test kesinlikle değildir.
NST testi için bebeğinizin kalp hızı ölçümü için kalp monitörü olan fetüs monitörüne bağlanırsınız. Bebeğin kalp atış hızı zaman zaman yükselirse, test sonuçları büyük olasılıkla normal demek olacaktır. Reaktif NST sonucu, bebeğin kalp atış hızı normal bir şekilde artış gösteriyor demektir.
Reaktif olmayan NST sonucu, bebeğin kalp atış hızı yeterince artmıyor demektir. Bebeğin kalp hızı yeteri kadar artmıyor ise, doktorunuz daha fazla teste ihtiyaç duyabilir. Bu test sonucu açıklamalarında duyabileceğiniz başka terimler ise 1, 2 veya 3'ün kategorizasyonu olacaktır.
- Kategori 1: NST sonucunun normal olduğu anlamına gelir.
- Kategori 2: NST’den başka gözlem veya test yapılması gerektiği anlamına gelir.
- Kategori 3: Doktorun artık doğum önermesi gereken durumları ifade eder.
NST testi çekim süresi yaklaşık 20 dakika sürer ve sizi hiç yormayacak şekilde yapılır.
İlginizi çekebilir: Doğum Şekli Ne Zaman Belirlenir?
NST sonucu normal değilse, kasılma ölçen stres testi (CST)
NST sonuçları normal çıkmamışsa, daha dar bir ölçüm yapan stres testine (CST) ihtiyacınız olacaktır. Doğum, anne rahminden doğum kanalına geçiş ve dünyaya geliş konusunda bebek için sıkıntılı bir süreç olmaktadır. Her kasılma, bebeğin kısa sürede daha az kan ve oksijen aldığı anlamına gelir. Bebeklerin çoğunda bu durum sorun olmayacak şekilde zaten oluşmuştur. Ancak bazı bebekler bu aşamada stres yaşamaktadır. CST testi bebeğin kalp hızının annenin yaşadığı kasılmaların stresine nasıl tepki verdiğini ölçer.
Fetal monitör kullanılarak yapılan CST testi, kasılma iletilerek ölçüm yapılmasını sağlar. Kasılmalar, doğum sırasında canlı olarak yaşayacağınız kasılmalara benzeyecek, sadece daha hafif ve suni olacaktır. Bebeğin kalp atış hızı, kasılmaya bağlı bir daralmadan sonra hızlandığı halde yavaşlıyorsa, doğum esnasında bebeğin sorun yaşaması muhtemeldir. Testte sonuçlar anormal ise, doktorunuz bebeği erken dünyaya getirmeniz için gerekli işlemleri başlatabilir.
- Biyofiziksel Profil (BPP)
Biyofiziksel profil (BPP) testi, ultrason görüntüleme ile uygulanan NST testidir. NST sonuçları reaktif değilse, BPP yapılması istenir. BPP testi bebeğin hareketine, vücut duruşuna, nefes almasına ve NST'nin sonuçlarına birlikte bakar. BPP ayrıca, rahimde bebeği çevreleyen sıvı olan amniyotik sıvıyı da inceler.
BPP test sonuçları normal, anormal veya belirsiz olacak şekilde çıkar. Sonuçlar net değilse, testi tekrarlamanız gerekebilir. Normal olmayan sonuçlar, bebeğin erken dünyaya gelmesi gerektiği anlamına gelebilir.
- Modifiye Biyofiziksel Profil (MBPP)
Modifiye edilmiş bir biyofizik profil (MBPP) de ultrason görüntüleme ile birlikte NST testidir. BMBPP testi BPP'den daha az sürede yapılır. Doktorunuz MBPP testinin, tam BPP yapmadan bebeğinizin sağlığını kontrol etmek için yeterli olacağını düşünebilir. Sağlıklı bir hamilelikte bu testler yapılmayabilir. Ancak şu testler yapılması gerekebilir:
- Gebede tıbbi problemler söz konusu ise,
- Yüksek riskli gebelik yaşanıyorsa gerekebilir.
Nonstres Test (NST) sonuçları ne anlama gelir?
Bebeğinizin kalp atışı 20 dakika test süresi boyunca en az 2 kere 15 vuruş ve 15 saniye süren aktiflik yaşıyorsa, bu test reaktif yani güzel çıkan sonuç olarak değerlendirilir. 20 dakika boyunca fetüsün kalbinde 2 kez hızlanma yaşanmazsa ve bu ölçülemezse, test uzar ve 40 dakikaya kadar çıkar. Sonuçlar normal veya “reaktiftir”. Normal bir sonuç, bebeğinizin mevcut ölçüm yapılan süreçte o anda iyi durumda olduğu anlamına gelir. Doktor bebeğiniz doğana kadar testi gebeliğin her haftasında tekrarlamak isteyebilir. Çünkü doğuma doğru yaklaşan her hafta yeni bir süreç demektir ve yakından izleme gerektirir.
Bebeğinizin kalbi aktif haldeyken daha hızlı atmazsa veya yaklaşık 90 dakika sonra bile bebeğiniz hareket etmiyorsa, testin sonucu “nonreaktif” olur. Nonreaktif bir sonuç mutlaka bazı şeylerin yanlış gittiği anlamına gelmez. Bu durum, testin yeterli bilgi vermediği anlamına gelir ve bir saat içinde tekrar test yapılması veya biyofizik profil veya daralma stres testi gibi diğer testleri yaptırmanız istenebilir.
Bununla birlikte testten çıkan nonreaktif sonuç, bebeğinizin yeterli şekilde oksijen almadığını veya plasentada bir sorun olduğunu da gösteriyor olabilir. Doktor bebeğinizin artık rahimde iyi olmadığına karar verdiyse, muhtemelen kısa süre içinde doğumu başlatacaktır.
Kullanıcılar bu içeriği de çok beğendi: Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır?
NST kimlere yapılır?
NST testi, her anne adayına uygulanabilir. Özellikle de doğum süresi geciken (40 hafta sonrası) ya da gebelik sırasında komplikasyonlar yaşayan bir anne varsa, stres testi yapılması gerekir. Doktorunuz bebeğinizin her zamankinden daha az hareket ettiğini düşünüyorsa, yine bu testi önerebilir.
NST anne karnındaki bebek için hangi sorunları tespit eder?
NST testi bebeğinizin karnınızda yaptığı hareketleri, kalp atışını ve anne vücudunun yaşadığı kasılmaları kaydeder. Bebeğiniz dinlenmeden hareket halindeyken veya doğum sırasında kasılmalar ile mevcut kalp ritmini değiştirir. Bebeğinizin kalbi, aktif haldeyken daha hızlı şekilde atmalıdır. NST, bebeğinizin sağlıklı olduğunu ve yeterli oksijen aldığından emin olmak için tercih edilir. Doktorunuz bebeğinizi hareket ettirmek için asla ilaç kullanmaz. NST testi, bebeğinizin sizin karnınızda doğal ortamında doğal olarak yaptıklarını kaydeder.
NST testi bebeğiniz için güvenli midir?
NST testi, sizin ve bebeğiniz için tam anlamıyla güvenlidir. Test için rahat bir şekilde oturmanız istenir ve karnınızın etrafına iki yumuşak kemer takılır. Biri bebeğinizin kalp atışını ölçerken, aynı anda diğeri yaşayacağınız kasılmaları ölçer. Bebeğin tekmelediğini veya hareket ettiğini hissederseniz, doktorunuz hareket halindeyken bebeğin kalp atışının nasıl değiştiğini görmek için ölçüm yapar. NST testi yaklaşık olarak 20 dakika kadar sürer. Normal stres testi sonuçları, bebeğinizin yeterli oksijen aldığını ve iyi sonuç verdiğini gösterir. Sonuçlar olağan dışı çıkarsa, doktorunuz daha detaylı bilgi alınacak farklı testler yapılmasını önerir.