Adet Döneminde Hamile Kalınır mı?

Gebelik süreci kadınların titizlikle yaklaştığı ve her zaman detaylı bilgi sahibi olmak istediği bir konudur. Genellikle adet döneminde gebelik olmayacağına dair bir algı söz konusudur. Bu çok yanlış bir algıdır. Adet döneminde de kadınların gebe kalma şansı vardır. Sadece adet dönemi içinde kadınlarda gebe kalma olasılığı çok düşük olur. Ancak belirli şartlar yerine geldiğinde adet döneminde gebelik ortaya çıkabilir.
Adet döneminde hamile kalınır mı sorusunun cevabı evet olarak belirtilebilir. Adet döneminin ilk günlerde gebelik oluşma olasılığı çok düşüktür. Ancak adet döneminin son günlerine doğru cinsel ilişki yaşayan kadınlarda bir gebelik oluşma olasılığı daha yüksek olur.
Adet kanamasının korunmasız cinsel ilişkide çiftleri gebelikten koruduğun dair gerçek bir bilgi bulunmuyor. Anne adayları adet döneminde korunmasız bir şekilde cinsel ilişkiye girerlerse hamilelik ortaya çıkabilir. Bu yüzden adet dönemi içinde çocuk planı yoksa bilinçli korunmasız cinsel ilişkiye girmek yanlış olacaktır. Gebelik planlamıyorsanız adet döneminde de korunmalı ilişki tercih etmelisiniz.
İçindekiler
Adet döneminde hangi şartlarla hamile kalınabilir?
Adet döneminde gebelik ortaya çıkar mı yönündeki endişeler her kadının üzerinde durması gereken durumlardır. Adet döneminde anne adayının vücudunda gebelik için uygun koşullar sağlanmış olabilir. Bu dönemde vücutta hormon seviyesi, yumurta oluşma zamanı ve büyüme hızı gibi farklı faktörler bir arada gebelik için yeterli olabilir.
Adet döneminde her kadında gebelik riski söz konusudur. Ancak bu dönemde her kadında hamile kalma riski farklıdır. Anne adayının adet dönemi içinde hamile kalabilmesi adına öncelikle yumurta oluşmalıdır. Sonrasında oluşan yumurta çatlamak için yeterli büyüklüğe erişmelidir. Bunun yanında kadının rahminde canlı sperm bulunmalıdır. Ayrıca spermler yeterli bir hareket yapısına sahip olmalıdır.
Kadınlarda hormon salınımları kişiye göre değişir. Bu yüzden gebelik döneminde gebelik durumu kadından kadına değişebilir. Adet dönemi içinde yeterli şartları sağlayan her kadın hamile kalmaz. Hamilelik adet dönemi içinde de ortaya çıkabilecek bir süreçtir.
Birçok kadın ve kişi adet döneminde gebeliğin mümkün olmadığını düşünmektedir. Ancak bebek sahibi olma planları olmayan çiftler için adet döneminde de cinsel ilişkide korunmak önemlidir.
Adet döneminde korunmalı cinsel ilişkiye girilir mi?
Adet döneminde hem erkek hem de kadın cinsel ilişkiye girmek istiyorsa korunmalı olarak girebilir. Adet döneminde hamileliğe karşı en etkili korunma yöntemi prezervatif kullanımı olacaktır. Çünkü vajina adet döneminde mikrop ve bakterilere karşı savunmasız bir yapıdadır. Adet döneminde korunarak cinsel ilişkiye girilebilir.
Kadınlar adet dönemi içinde kendilerini temiz hissetmeyebilir. Ayrıca karın ve bel ağrısı şikayetleri de genellikle cinsel ilişkinin adet dönemi sonrasına ertelenmesine yol açar. Uzmanlar da önerilerini bu yönde belirtmektedir. Ancak adet döneminde cinsel ilişki yaşama tamamen çiftlerin tercihidir.
Adet döneminde sperm fonksiyonları ve vücutta canlı kalma süresi önemlidir. Spermler adet döneminde yaşanan korunmasız cinsel ilişkide vücutta canlı kaldığı süre boyunca kadının da şartları uygunsa gebelik oluşturabilir.
Adetten hemen önce hamile kalınır mı?
Çiftler adet döneminden 1 gün önce yaşadıkları cinsel ilişkide de gebelik olmayacağını düşünebilir. Ancak adet döneminden bir gün önce yaşanan cinsel ilişkiyle vücuda giren spermler 3 gün boyunca rahim içinde canlı kalabilir ve doğurganlık özelliğini koruyabilir.
Adet döneminden bir gün önce yaşanan cinsel ilişki yaşandıysa adet dönemi içinde yumurta döllenmesi başarılı olabilir. Bu durumda gebelik oluşacaktır. Bu yüzden hem adet döneminde hem de adet döneminden birkaç gün önce yaşanan cinsel ilişkide uzmanlar çiftlerin korunmasını önermektedir.
Adet döneminden hemen sonra hamile kalınır mı?
Kadınlarda adet döneminden hemen sonra gebelik ortaya çıkma olasılığı da vardır. Adet dönemi sona erdikten sonra kanama bittiğinde doğurganlık yeteneğinin fazla hale geldiği bir dönem başlamaktadır. Bu süreçte spermler rahim içinde 5 güne kadar canlılığını koruyabilir. Çiftler kanama tamamlandıktan hemen sonra cinsel ilişkiye girerse gebelik ortaya çıkabilir.
Kadınlarda adet dönemi sonrası hamile kalabilme olasılığı her geçen gün artar. Yani kanama tamamlandıktan sonra her gün gebelik oluşma ihtimali bir önceki güne göre daha fazla olacaktır. bu yüzden gebelik planı olmayan çiftler adet dönemi tamamlandığı günlerde de korunmalı şekilde cinsel ilişkiye girmelidir.
Adet döneminde hamilelik riskine karşı alınabilecek önlemler nelerdir?
Gebelik planı olmayan çiftlerde kadın mutlaka cinsel ilişkiye yönelik gerekli önlemleri almalıdır. Hamilelik planı olmayan kişiler adet döneminde de cinsel ilişki sırasında doğum kontrolünü elden bırakmamalıdır.
Adet döneminde en çok tercih edilen doğum kontrol yöntemleri arasında prezervatife ek olarak doğum kontrol hapı kullanımı, enjekte edilebilen kontraseptifler ve diyafram olmaktadır. Bu dönemde kadınlar gerekli önlemleri alarak hamilelik riskini en aza indirebilirler.
Burayı da okumanızda fayda var: Doğum Kontrol Hapını İçmeyi Unutmak
Hamilelikte adet yaşanır mı?
Gebelik döneminde anne adayları biyolojik olarak hamile kalamazlar. Bu bazı kişilerde mümkün olabilmektedir. Gebelik başından itibaren hamilelik hormonu olan HCG salgılanmaya başlar. Bu hormonun salgılanma süreci hamilelik döneminde durmaktadır.
Adet gecikmesine bağlı olarak hafif düzeyde kanama ya da lekelenme şikayetleri görülebilir. Bu durum hamilelik döneminde adet kanamasıyla karıştırılabilir. İmplantasyon kanaması da adet kanamasıyla karıştırılabilir. Bu süreç embriyonun rahme tutunarak gebeliğin başladığını göstermektedir. Hamilelikte kadınların adet kanaması yaşama durumu olmaz. Ancak gebelik döneminde adet benzeri yoğun kanamalarda uzmana görünmek doğru olacaktır.
İlginizi çekebilir: Hamileyken Üstüne Görme Nedir?
Yorumlar