Kızlar Adet Görmeye Kaç Yaşında Başlar?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Kızlar Adet Görmeye Kaç Yaşında Başlar?

Kızlar Adet Görmeye Kaç Yaşında Başlar?

Kız çocuklar için ergenlik dönemine girildiğini en belirgin şekilde gösteren olay adet kanamasının başlamasıdır. Kızlarda adet görülme süreci kişiye göre değişiklik gösterir ve birçok dış faktörden etkilenir. Kızlar adet görmeye kaç yaşında başlar sorusu bu nedenle çok merak edilen bir sorudur.  Bir kızda adet kanamasının başlaması artık doğurganlık yani üreme yeteneğinin ortaya çıktığını gösterir. Her kız çocuk doğduğu andan itibaren belirli bir yumurtalık rezervine sahip olur.

Adet görmeye başlayan kızlarda her ay bir adet yumurta folikülden çıkar ve adet kanaması süreci yaşanır. Kızlar için ortalama adet görme yaşı 9 ila 12 arasında normal kabul edilir. İlk adete genç kızlarda menarş ismi verilir. Ancak adet görmeye kızlar daha erken ya da daha geç yaşlarda da başlayabilir. Çeşitli nedenlere bağlı 9 yaşından evvel ya da 12 yaşından sonra da adet kanaması görülebilir. Adet kanaması 15 yaşına kadar görülmediyse bir sağlık problemi olduğu düşünülür. 9 yaş öncesi ve 15 yaş sonrası adet kanaması görüldüğünde mutlaka altta yatan neden araştırılmalıdır.

Bu bilgi işinize yarayacak: İlk Adet Belirtileri Nelerdir?

Kızlar neden erken adet görür?

Adet sürecinin başlaması kişisel özelliklerle beraber birçok dış faktörün de etkisindedir. Öncelikle adet kanaması birçok kızda 9 yaşından yani beklenenden daha erken görülebilir. Erken adet başlangıcının en önemli alt nedeni sağlıksız beslenmedir. Sağlıksız beslenme alışkanlığı hormon dengesini bozar ve hormonlu besinler yendiğinde adet ile ilgili hormonda daha erken dönemde salgılanmaya başlayabilir. Bu durumda adet kanaması daha erken dönemde ortaya çıkar.

Genç kızlarda kullanılan birtakım ilaç ve gıda takviyeleri de erken adet nedeni olabilir. Aynı zamanda kişinin beyin ve yumurtalık üzerindeki hormonları salgılanma oranı da adet görme yaşının erken ortaya çıkmasına yol açabilir. Farklı bir organda yaşanan sağlık sorunları da erken adetin nedeni olabilir. Kızlarda 9 yaşından evvel adet başladığında altta bir sağlık sorunu olabilir.

Bu durumda erken adete yol açan alt neden araştırılmalıdır. Beyinde tümör oluştuysa, kafa travması ya da beyin kisti gibi durumlar erken adete yol açabilir. Aynı zamanda menenjit geçiren kadınlarda da bu durum yaşanabilir. Yumurtalık kisti, böbrek üstü bezi problemleri, hormon bulunan steroid ilaçlar da adet görme yaşının daha erken ortaya çıkmasına yol açabilir.

Kızlar neden geç adet görür?

kızlarda adet görme yaşı

Kızlarda adet kanamasının sadece erken dönemde başlaması değil belirli bir yaşa kadar görülmemesi de problem olarak görülür. Kızların 15 yaşına kadar adet görmemesi dikkate alınması gereken bir durumdur. Bu yaşa kadar adet görmeyen kızlar için bir problem olduğu düşünülür.  Özellikle genç kızlarda ergenlik döneminin ikincil belirtileri 16 yaşına kadar ortaya çıkar. Bu yaşa kadar adet döngüsü başlamadıysa problem var demektir. Burada ilk olarak yumurtalıktaki hormon seviyeleri ve hipofiz bezi kaynaklı bir problem olup olmadığına bakılmaktadır.

Kadınlarda adet sürecinin sağlıklı ve 9-12 yaş arasında başlaması için yumurtalıklar, hipofiz bezi ve rahim fonksiyonlarının normal olması gerekiyor. Adetin geç görülmesi hipofiz bezi problemler, kızlık zarında açıklık olması, Turner Sendromu ya da yapısal problemlere bağlı olabilir. Vajina, rahim ve rahim ağzı problemleri de adet kanamasının gecikmesine yol açabilir. 16 yaşına gelmesine karşın adet görmeyen kızlarda mutlaka bir uzmana görünmek gerekir.

Kızlarda adet erken ya da geç olursa ne olur?

Geç kızların adet düzenini etkileyen birçok durum söz konusu. Öncelikle genetik faktörler burada önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Bunun yanında kızların beslenme düzenleri de adet döneminin erken görülmesine yol açabiliyor.  Vücut kitle endeksi fazla olan kızlarda adetin daha erken görülebileceği araştırma sonucu olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda hayvansal proteinleri yoğun olarak tüketen ya da enerji içeceği ve kafein ağırlıklı içecekler içinler de erken adet olabilir. Erken dönemlerde adet görülmesi kızlarda ileri yaşlarda problemlere yol açabilir. Bu nedenle erken adet olan kişilerde her zaman yakın takip olmalıdır.

Geç adet görme de genç kızlar arasında çok yaygındır. Bu durum erken adet görme ile karşılaştırıldığında daha yoğun görülüyor. Beslenme yetersizliği olan kişiler ya da yoğun fiziksel egzersizler yapanlar genellikle geç adet oluyor. Aynı zamanda jimnastik, uzun mesafe koşu ve bale gibi sporları yapan kızlar da adet görme yaşı daha geç oluyor. Bunun yanında zayıf vücudu destekleyen sporlar da adetin gecikmesinde etkili oluyor. 15-17 yaşı gelmesine karşın adet olmayan kişiler mutlaka bir uzmana görünmeli ve altta yatan neden araştırılmalıdır.

Kızlarda ilk adet kanaması kaç gün sürer?

Kızlarda ilk adet kanamasının süresi kişiye göre farklı olarak değerlendirilmelidir. Normal şartlarda bir adet kanamasının 2-7 gün arasında devam etmesi normal olarak görülüyor. Özellikle ilk adet kanaması bu durumun çok dışında oluyor. İlk adet görme durumunda 2 günden kısa ya da 7 günden uzun sürebilir. İlk birkaç adet kanamasında süre aslında çok da önemli değildir.

Adet görmenin ilk olmasından sonraki aylarda ikinci adet gecikebilir ya da arada adet görülmeyen aylar olabilir. Bu süreçte kanama miktarı ile birlikte adetin gün sayısı da farklı olabilir. Bir genç kızda adet görme başladıktan sonra adet döngüsünün tam bir düzene oturması en az 1 yıl sürer.

Daha fazla bilgi: İlk Adet Kaç Gün Sürer?

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

Mürüde Çakartaş Dağdelen 24 Nisan 1977’de Kıbrıs Yeşilyurt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız