Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişki

Tüp bebek tedavisi doktor kontrolünde devam eden bir tıbbi süreç olduğu için, öncelikle tüp bebek doktorunuzun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak cinsel ilişkide bulunulmasında bir sakınca olmayabilir. Ancak tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki konusunda bazı aşamalarda uyarılar ve önlemler de alınabilir. Kadın hasta üzerinde bir çok tahlil ve tetkik yapıldığı için, kendini rahat hissetmeyerek cinsel ilişki istemiyor olabilir. Konu çok detaylı değerlendirilmelidir. Her iki taraf için de hassas olan bu durum, tıbbi sonuçları açısındna da önemlidir.
Tüp bebek tedavisinde kadın yumurtalıklarında yumurtlamayı tetikleyen iğne ve ilaçların sonucunda, yumurta keseleri belli bir boyuta ulaştıktan sonra cinsel ilişkide bulunulması doktor tarafından tavsiye edilmez. Bunun nedeni ise yumurtalık boyutunun büyümesine ve bu nedenle de hastanın kasık ağrısı ve hassasiyet yaşamasına bağlıdır. Büyüyen yumurta keselerinin toplama aşamasına gelemeden erken çatlaması ya da yumurtalıkların kendi etrafında dönmesi gibi bir önemli hayati riskler oluşmasına neden olabilir. Bunların sonucu büyük problemler yaşanabilir.
Aynı zamanda hastadan yumurta toplama işlemi yapılacağı gün, eşten de sperm alınır ve tüp bebek için gerekli olan prosedürler başlatılır. Bu nedenle erkekten sperm alınma işleminden en az 2, en çok 6 gün öncesinde, erkeğin cinsel perhize girmesi gerekmektedir. Bu süre semen analizi değerlerinin en verimli halinde olması için tedaviyi takip eden doktorun önerileri ile planlanmaktadır. Bu sürece uyulması tedavinin başarısı açısından büyük önem taşır. Bu aşamada sadece cinsel perhiz değil, beslenme ve yaşam tarzında da değişiklikler önerilir.
İçindekiler
Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki çiftler tarafından en çok sorulan sorudur.
Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki yaşanıp yaşanmaması çiftlerin en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Tüp bebek tedavisi öncesi, tüp bebek tedavisi sırasındaki aşamalar ve tüp bebek sonrası olarak her aşama kendi çapında olacak şekilde farklı değerlendirilimelidir. Tüm bu aşamalarda yapacaklarınız ve yapmayacaklarınıza da doktorunuz karar verecektir. Sizlerin de bunlara birebir uyması gereklidir.
Yumurtalık Uyarılması Aşamasında
IVF, yani tüp bebek tedavisinin ilk aşaması olan yumurtalık uyarılması aşamasında kadınlar yumurtalıklarında daha fazla sayıda folikül gelişmesi için ilaçlarla detek alırlar. Bu aşamada cinsel ilişki yaşanması yasaklanmasa da hem tüp bebek tedavisi gerginliği, iğnenin doğru yapılıp yapılmadığı ya da yumurtalıklarda aşırı uyarılma nedeni ile hassasiyet olması nedenlerine bağlı olarak kadın cinsel istek duymayabilir. Erkek de bu süreçten olumsuz etkilenebilir. Sonuçta kadında uyarılan yumurtalıklar hem fazla gelişmiş olacak hem de daha hassas olacaktır. Ağrı ya da acı hissi olabilir bu da ilişki sırasında rahatsızlık verebilir.
Korunmasız cinsel ilişki çoklu gebelik oluşmasına neden olabilir. Bu da anne ve bebekler için riskli olabilir. Bu aşamada cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılması önerilir.
Buraya göz atabilirsiniz: Prezervatif Nedir, Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?
Sperm Analizi Öncesi
Tüp bebek tedavisinde erkeklerin sperm örneği vermeleri gereken sperm analizi öncesinde minimum 2 günlük, maksimum 5-6 günlük cinsel perhizde olmaları gerekir. erilecek sperm örneğinde en verimli hali ile sperm sayısı, hareketliliği ve yapısı analiz edilebilir. Sperm toplanması işlemi de yumurta toplanma işlemi ile aynı günde yapılır. Yine bu aşamada da erkekten belirtilen günlere uygun şekilde cinsel perhiz yapması talep edilir.
Yumurta Toplanması Sonrası
Muhtemelen doktorunuz yumurta toplanmasının ardından size cinsel ilişki için size beklemenizi önerecektir. Çünkü yumurta toplamı işlemi kadın için yorucu bir işlem olabilir. Bölge hassas ve toparlanması gereken bir durumda olabilir. Bu nedenle beklenmesi daha iyi olacaktır.
Embryo Transferi Sonrasında
Tüp bebekte tedavisinde cinsel ilişki için doktorunuz embriyo transferi sonrasında da size cinsel ilişki için izin vermeyecektir. Bu aşama da tüp bebek tedavisinde çok önemli bir aşamadır ve anne adayının sağlıkla bu aşamayı atlatması için en uygun şartların oluşması ve uygulanması gerekir. Zaten gebeliğin tutup tutmadığı beklenen yaklaşık 12 günlük bu sürede, cinsel ilişki belki de en son akla gelen durum olmaktadır. Hassas ve beklentide olan çiftler için birbirlerini yormayacakları ve rahat geçirecekleri bir süreç yaşamaları önerilir.
İlginizi Çekebilir : Embriyo Donasyonu
Gebelik Oluşmamışsa
Tüp bebek tedavisinde eğer embriyo transferi sonrası beklenen sürede gebelik oluşmamışsa, çiftlerin hayatlarına devam elietmeleri önerilir. Bir sonraki tedavi aşamasına geçene kadar normal hayata dönülebilir.
Tüp Bebek Tedavisinde Yakınlaşmada Stresin Etkileri
Araştırmalar, infertilite tedavisi sırasında çiftlerin ilişkilerinin stres ve güvensizlik açısından en yüksek aşamada olduğunu gösteriyor. Tüp bebek tedavisine giren kadınlar cinsel istek konusunda daha az ilgili olabiliyor, bu nedenle ilişkilerde sıkıntılı bir dönem yaşanıyor demek doğru olacaktır. Çiftler arasında stres yaşanması ise oldukça normal bir durumdur. Sonuç olarak yaşanan infertilite konusu da stres yaratır ve her kim tarafından bu sorun oluyorsa durum daha da stres yaratıcı olabilir. Bu nedenle çiftlerin yakın olmaları ama sakin ortamlarda farklı alanlara yönelmeleri ve rahatlamaları önerilir.
Tüp bebek tedavsinde yoğun programın kadın üzerinde olduğu düşünüldüğünde, cinsel isteksizliğin normal görülmesi gerekir. Erkekten sadece sperm alınmakta ancak kadın bir çok süreçten geçmektedir. Tedavilerin vajinal duyarlılığa, rahatsızlığa neden olduğu ve kadının rahatsız hissetmesine neden olduğu zaten bilinen bir durumdur. Her durumda, bu konuda iletişimi açık tutmak önemlidir, böylece duygular zarar görmez ve ilişki tehlikeye girmez. Doktorunuz bu konuda size fikir verebilir ve bunun hakkında konuşmak ikinize de bunun normal olduğuna dair güvence vermenize yardımcı olabilir.
İletişim konusunda daha fazla yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, infertilite uzmanından psikolojik destek olarak öneri isteyin. Bu konuların aşılması bazen kolay değildir ve bir rehberliğe ihtiyaç duymanız anlaşılabilir bir durumdur. Bu süre zarfında ilişkinizi sağlıklı tutmanın önemini unutmayın. Önemli olan süreci birlikte yaşayarak ve birbirinize destek olarak atlatmak olacaktır.
Yorumlar