Tüp Bebek Sonrası Akıntı

Tüp Bebek Sonrası Akıntı

Kadın ve erkek infertilite tedavisi amacıyla kullanılan ve başarı oranı oldukça yüksek olan tüp bebek yöntemi, oluşturulan embriyoların transferi ile sonlanır. Bu aşama sonrasında 2 haftalık bekleme süreci başlar ve gebeliğin oluşup oluşmadığı kontrol edilir. Bekleme süreci tüm çiftler için endişe vericidir. Var olan tüm belirti ve semptomların hangi nedenden dolayı oluştuğu merak konusudur. Tüp bebek sonrası akıntı, oldukça sık görülen bir durumdur ve çoğu zaman risksizdir.

Akıntı nedir, nasıl oluşur?

Vajina, karmaşık ve dinamik bir organdır. Çok fazla bakteri ve nem barındırır. Vücut dışından ve içinden gelen değişikliklere karşı duyarlıdır. Vajina ve rahim ağzındaki bezler tarafından oluşan sıvı, vajinanın temiz kalmasına yardımcı olan ölü hücreleri ve bakterileri taşır. Buna vajinal akıntı denir.

Akıntı miktarı ve türü her kadın ve her durum için farklıdır. Egzersiz, hormon ilaçları, gebelik, enfeksiyon ve stres gibi birçok etken akıntıya neden olabilir. Bununla birlikte, vajinal akıntılarda renk değişikliği, miktar artışı veya anormal bir koku görülebilir.

Vajinal akıntı türleri nelerdir?

Vajinal akıntının türünün belirlenmesi önemli bir etkendir. Tüm vajinal akıntılar, önemli bir durumun göstergesi olabilir. Akıntının; sıvı, yumurta akı kıvamlı, esnek, açık renkli, berrak, kokusuz veya hafif kokulu olması normaldir.
Anormal akıntıların en önemli nedeni enfeksiyonlardır. En sık görülen anormal akıntı türleri şöyledir:

  • Kırmızı, sarı, yeşil, gri renkli,
  • Kesik görünümlü,
  • Parça içerikli,
  • Yoğun ve kalın hacimli,
  • Metalik veya diğer kötü kokulu akıntılar problem oluşturabilir.

Anormal vajinal akıntı, yaralı bakterilerin azaldığı ve zararlı bakterilerin çoğaldı durumlarda oluşmaktadır. Bakteriyel vajinoz, maya enfeksiyonları, rahim ağzı kanseri, klamidya veya bel soğukluğu (CYBH), antibiyotik veya steroid kullanımı, ameliyat sonrası pelvik enfeksiyon, pelvik inflamatuar hastalık (PID), vajinal atrofi, vajinit gibi problemlerde anormal akıntılara oldukça sık rastlanmaktadır.

Mevcut vajinal akıntıda herhangi bir renk, koku veya hacimsel değişiklik ile birlikte yanma ve kaşıntı gibi başka semptomlar da bulunuyorsa, mutlaka doktor kontrolü gerekmektedir.

Tüp bebek ilaçları vajinal akıntı yapar mı?

Tüp bebek tedavisi sırasında bebek sahibi olma şansını arttırmak için doğurganlık ilaçları kullanılır. Bu ilaçlar, hormonların düzenli olmasını yardımcı olur ve bazı koşulları tetikler.

Klomifen sitrat, düzensiz adet döngüleri olan kadınlarda yumurtlamayı uyarmaya yardımcı olur. Bu tür ilaçlar folikül stimüle edici hormonun (FSH) miktarını artırmaya yönelik kullanılır. Baş ağrısı, şişkinlik, mide bulantısı, sıcaklık hissi gibi belirtilerin yanı sıra vajinal akıntıya da neden olabilir.

Progesteron, yumurta alımı gerçekleştikten sonra uygulanır ve hamilelik şansını arttırmak için rahim iç duvarını hazırlar. Progesteron; enjeksiyon, hap, jel veya fitil olarak reçete edilebilir. Göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı, ruh hali değişiklikleri, kramp ve vajinal akıntı gibi semptomlar oluşturabilir.

Transferden sonra kahverengi akıntı normal mi?

tüp bebek sonrası akıntı nedenleri

Lekelenme, hafif kanama veya kahverengi akıntı yaygın bir semptomdur. Birçok kadın embriyo transferinden hemen sonra kahverengi akıntı ile karşı karşıya kalabilir. Çoğu kadın için bu durum endişe verici olsa da, kahverengi akıntı genellikle gebeliğin erken belirtilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Rahim kan damarlarıyla doludur. Rahim iç duvarına bir embriyo implante edildiğinde, kan damarını tahriş etmesi nedeniyle kanama veya kanamaya benzer akıntıların olması normaldir.

Embriyo transferinden sonra şeffaf akıntı neden olur?

Yumurtlama dönemi başladığında vücuttaki östrojen miktarı artar ve akıntı çoğalır. Yumurtlamadan önceki ve sonraki üç ila dört gün boyunca oluşan akıntının nedeni, spermin yumurta hücresine ulaşmasına yardımcı olmaktadır.

Hamilelik oluşmadığında östrojen miktarı düşer ve akıntı yok olur. Ancak hamilelik oluşmuşsa vücuttaki östrojen seviyeleri yükselmeye devam eder. Rahim iç duvarının büyümeye devam etmesi için; kaygan, şeffaf, berrak akıntı meydana gelecektir.

Tüm kadınlarda üreme sistemi farklı şekilde işlediği için, akıntının türü ve miktarına göre hamilelik tahmininde bulunmak zordur.

Buraya mutlaka bakın: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/embriyo-transferi/

Transfer sonrası akıntı olmaması normal midir?

Tüp bebek tedavisi esnasında meydana gelen akıntıların genel nedeni, kullanılan hormon takviyeleridir. Akıntı, ilaçlardan dolayı oluşan bir yan etki türü olarak bilinir ve her kadında aynı yan etkilerin görülme olanağı oldukça azdır. Bazı kadınlarda embriyo sonrası akıntının olmaması normal kabul edilebilir.

Akıntı nedir, nasıl oluşur?

Embriyo transferi ile gebelik testi süreci arasındaki yaklaşık 2 haftalık süreç boyunca, hamileliğe dair birçok belirti oluşabilir. Embriyonun rahim iç duvarına tutunmasıyla birlikte, gebelik hormonları aktifleşir ve vücutta değişiklikler meydana getirebilir.

Yaygın görülen tutunma belirtileri şöyledir:

  • Kramplar: Özellikle embriyo transferinden kısa bir süre sonra görülen kramplar normaldir. Bu süre zarfında bir embriyonun rahime yerleşmesi, adet dönemi öncesinde meydana gelen kramplara benzer bir etki oluşturabilir.
  • Göğüslerde hassasiyet: Göğüslerde özellikle FSH enjeksiyonları ve progesteron takviyelerinden sonra hassasiyet oluşabilir. Ancak bu belirti, aynı zamanda erken gebelik semptomlarından biri olarak da kabul edilebilir.
  • Kahverengi akıntı: Embriyonun rahime yerleşmesi esnasında bir miktar kan açığa çıkabilir. Kahverengi akıntı şeklinde görülen bu kan, başarılı bir gebeliğin habercisi olabilir.

Tüm semptomlar ve belirtiler gebeliğin olumlu ya da olumsuz sonuçlandığının net bir göstergesi değildir. Hamileliğe dair kesin sonuç, iki haftalık sürecin sonunda yapılacak olan kan testi ile belirlenir.

İlginizi çekebilir: Gebelikte Kahverengi Akıntı

Akıntı nedir, nasıl oluşur?

Renk, hacim ve koku bakımından normal akıntılar her sağlıklı kadında görülebilir. Fakat anormal akıntı türleriyle karşılaşmamak için vajina sağlığını korumak önemlidir.

Anormal akıntıya yol açabilecek vajinal enfeksiyonlardan kaçınmak için alınacak bazı önlemler şunlardır:

  • Vajina, ılık su ve pH düzeyine uygun temizleyicilerle yıkanılmalıdır.
  • Köpüklü ve kokulu kozmetik ürünler vulva çevresinden uzak tutulmalıdır.
  • Kokulu ped ve tamponlar kullanılmamalıdır.
  • Cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanılmalıdır.
  • Pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir.
  • Dar kıyafetlerden kaçınılmalıdır.
  • Bakterilerin vajinaya ulaşmasını önlemek için, tuvalet sonrası temizlik ön kısımdan arkaya doğru yapılmalıdır.

Yorum Yapın

Email adresiniz yayınlanmayacak.