Yumurta Donasyonu Nedir?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Yumurta Donasyonu Nedir?

Yumurta Donasyonu Nedir?

Yumurta donasyonu, doğurganlık yeteneği olan anne adayının gebelik sürecinin başarılı şekilde başlaması adına başka bir kadın tarafından yumurta bağışlanması prosedürüdür. Bazı kadınlarda çeşitli sebeplerle doğurganlık yeteneği olsa da gebelik oluşmasına engel durumlar olabilir. Ayrıca bazı kişilerde genetik durumlara bağlı olarak gebelik başarılı şekilde oluşmaz. Bu durumda yumurta donasyonu ile çiftler bebek sahibi olabilir.

Yumurta donasyonu tüp bebek tedavisiyle benzer bir prosedüre sahiptir. bu işlemde yumurtalar kadın bir donörden alınır. Alınan yumurtalar anne adayına nakil edilir. Tedavi başarılı olduğunda anne adayında gebelik gerçekleşebilir.

Tedavi sırasında donör seçimi çok önemlidir. Genellikle tüp bebek tedavisinde gebeliği başarılı olmayan anne adayları yumurta donasyonuna başvurmaktadır. Yumurta donasyonunda seçilecek donör sağlık merkezleri tarafından titizlikle seçilir. Yumurta gelişimi gerçekleştiremeyen ve genetik bazı engeller sebebiyle çocuk sahibi olamayan kadınlar bu yöntemle dünyaya bir çocuk getirebilirler.

Yumurta donasyonu uygulaması nasıl yapılır?

Yumurta donasyonu prosedürü tüp bebek tedavisine benzemektedir. Yumurta donasyonu aşamaları şu şekildedir;

  1. Donör seçimi

Yumurta donasyonu için öncelikle yumurta alınacak donör seçilir. Anne adayı tanıdığı bir kişinin donör olmasını isteyebilir ya da hiç tanımadığı bir kişi donör olarak tedaviye alınır.

Donör Nedir, Kimler Donör Olabilir?

  1. Donörün hazırlık süreci

Yumurta donasyonunda donör olacak kişi için yumurta gelişimini sağlayacak bazı tedavi süreçleri uygulanır. Anne adayları bu süreçte yumurta gelişimi konusunda bir tedaviye girmez. Donörün sağlıklı bir yumurta oluşturması adına bazı ilaçlar kullanılacaktır.

  1. Anne adayının gebeliğe hazırlanması

Anne adayı için de yumurta donasyonunda bir hazırlık süreci vardır. Anne adayının rahim iç zarı gebelik için hazır hale getirilir. Bu süreçte yumurta transferinden belirli bir süre önce anne adayının rahmi gebelik için bazı ilaçlarla hazır hale getirilir. Genellikle donör hazırlığı ve anne adayının gebeliğe hazırlanması eş zamanlı yapılır.

  1. Baba adayından sperm alınması

Yumurta donasyonunda yumurta donörden alınsa da sağlıklı bir embriyo oluşması için gerekli sağlıklı sperm hücresi baba adayından alınır. Baba adayından sperm yumurtlama sürecinden sonra alınır. Baba adayından spermler mikroenjeksiyon yöntemi kullanılarak alınmaktadır.

  1. Embriyo döllenme süreci

Donörden alınan sağlıklı yumurta hücresi ile baba adayından alınan sağlıklı sperm hücreleri laboratuvar ortamında döllenir. Sonrasında embriyolar taze olarak kullanılabilir ya da dondurularak daha sonra kullanılabilir.

Döllenme Nedir, Nasıl Oluşur?

  1. Embriyo transferi

Donörden alınan yumurta ve baba adayından alınan sperm hücreleri döllendikten sonra 4-5 gün içinde sağlıklı embriyo anne adayının rahmine transfer edilir. 10-15 gün içinde gebeliğin olup olmadığı belli olur. Süreç boyunca anne adayı ve donör birbirini görmeden süreç tamamlanır. Bu aşamadan sonrası standart gebelik sürecidir.

Kimler yumurta donasyonu yaptırmalıdır?

yumurta donasyonu nedir

Yumurta donasyonu tüp bebek tedavisi ve farklı tedavilerle bebek sahibi olamayan anne adayları için uygun bir işlemdir. Bu işlemde çocuk ebeveynler için evlatlık hissi barındırmaz.

Yumurta donasyonunun uygulanabileceği durumlar şöyledir;

  • Anne adayında yumurta üretiminin durması
  • Anne adayının menopoz dönemine girmesi
  • Kadının rahmi olmasına rağmen yumurta üretememesi
  • Kadında genetik yolla bulaşan bir hastalık olması
  • Anne adayının genetik açıdan işlevsiz overla doğmuş olması
  • Adının genç yaşta çeşitli sebeplerle operasyonla yumurtalıklarının alınması
  • Anne adayının yumurta geliştirici ilaçlara yeterli cevabı verememesi
  • Kadının rahmi olmasına karşın erken dönemde menopoza girmesi
  • Anne adayının çocuğuna genetik bazı hastalıkları geçirmek istememesi
  • Daha önce kromozomal anomi kaynaklı düşük yaşanması
  • Kanser tanısına bağlı olarak yumurta alınma ameliyatı olma
  • Yumurta rezervi ve kalitesi yeterli olmaması durumlarında yumurta donasyonuna başvurulabilir.

Yumurta donasyonunda uygun veriler nasıl seçilir?

Yumurta donasyonunda uygun veriler donörün tıbbi geçmişi, sosyal, üreme geçmişi de dahil birçok veriye göre seçilir. Tüm yumurta donörleri yüksek seçicilikten geçer. Yumurta donörü seçiminde uygun veriler şu şekilde seçilmektedir;

  • Yaş: Yumurta donasyonunda başarı oranı artması adına 21-34 yaş arası olan donörlere öncelik verilmektedir.
  • Tıbbi uygunluk: Donörden yumurta alım öncesi yumurtalık rezervi hormon düzeyi ve ultrason taraması ile ölçülür. Ayrıca bulaşıcı hastalığı olup olmadığına bakılır.
  • Fiziksel özellikler: Çocuğun anne adayına benzemesi için donörün fiziksel özellikleri dikkatle değerlendirilmelidir. Saç rengi, göz rengi, ten rengi, boy ve kilo durumu, etnik kökeni, ırkı gibi birçok unsura bakılır. Donörden çocukluk dönemi görselleri istenebilir.
  • Tıbbi öykü: Yumurta donasyonu için donörün tıbbi öyküsü de araştırılır. Ailede ve donörde hastalık, alerjik durum, psikolojik sorun gibi durumlar olup olmadığına bakılır.
  • Geçmiş gebelik öyküsü: Donörün geçmiş dönemdeki gebelik sayısı, çoğul gebelik durumu, düşük ve ölü doğum gibi durumları da öğrenilir.
  • Kan grubu: Anne ve babanın kan gurubu ile uyumlu bir donör seçilir.
  • Eğitim durumu: Anne ve baba adayı donörün eğitim durumu ve ilgi alanlarının da kendine yakın olması istenebilir. Ayrıca sanat ve spor dallarına yatkınlık ve akademik başarıya bakılabilir.
  • Kişilik özellikleri: Çiftlerin talebine göre kişilik, beceri, yetenek ve hobiler gibi kişilik özelliklerine göre de donör seçimi yapılmaktadır.

Yumurta donasyonunda bebek kime benzer?

Yumurta donasyonunda bebeğin genetik özellikleri babasının ve yumurta sahibi olan donörün genetik özelliklerine benzer. Yani bebeğin benzeyeceği kişi donör ve babasıdır. Bu yüzden donör bebeğin annesiyle benzer fiziksel özelliklere sahip olmalıdır.

Bebekte koyu renk göz ve kıvırcık saç gibi baskın genler daha fazla etkili olabilir. Bebeğin doğumdan önce kime benzeyeceği tam olarak bilinemez. Çünkü bebeğin babasından ve donörden gelen özellikleri hangi kombinasyonla alacağı belli değildir.

Bazı araştırmalar bebeğin anne adayının karnında amniyon sıvısı sayesinde annesinden belirli özellikleri alabileceğini ortaya koymaktadır. Tam bilimsel olarak kabul edilmese de yumurta donasyonunda bebek annesinin belirli zevklerini alabilir.

Çocuğun fiziksel durumunu genetik özellikler kadar çevre şartları da etkiler. Bebeğin anne karnında beslenmesi, toksine maruz kalma durumu, anne adayının stres düzeyi bebeğe kişilik özellikleri konusunda etki edecektir.

Yumurta donasyonunda annenin genetik özellikleri bebeğe aktarılabilir mi?

Yumurta donasyonunda bebeğin DNA’sı yumurta donörü ve baba adayından aktarılır. Bu yüzden anne adayları genetik özelliklerinin bebeklerine aktarılamayacağını düşünür. Bu alanda araştırmalar hala sürmektedir. Araştırmalarda rahim ortamının beyin gelişimi, çocukluk dönemi metabolizması, bağışıklık sistemi gibi durumlarda etkili olduğunu belirtmektedir.

Bebek anne karnındayken embriyonik sıvı anne ve bebek iletişimini sağlar. Annenin genetik özelliklerinin, zevklerinin çocuğa bu yolla geçtiğini gösteren bazı araştırmalar bulunmaktadır.

Yumurta donasyonu fiyatları nelerdir?

Yumurta donasyonu fiyatları; tedaviyi gerçekleştiren sağlık kurumunun fiyat politikası, doktorun uzmanlığı, tedavinin yapıldığı ülke ve hastaya uygulanan tedavi detaylarına göre değişecektir. Yumurta donasyonu tedavilerinde öncelikle detaylı bir değerlendirme yapılır. Gebeliğin başarılı olması için bazı ek tedaviler uygulanabilir. Bu yüzden çiftlerde yumurta donasyonu fiyatları farklı olabilir.

Yumurta donasyonu işleminde tedavinin yapıldığı ülke de fiyatlarda belirleyicidir. Çiftler tedavi için genellikle başka ülkeleri tercih eder. Bu durumda uçak biletleri ve konaklama gibi masraflar da yumurta donasyonu ücretleri içine dahil edilir. Fiyatlar konusunda sağlık kuruluşuyla iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Yumurta donasyonu için genellikle hormon tedavisi ve folikül aspirasyonu yöntemleri kullanılır.

Yumurta donasyonu sonrası alıcının gebelik şansı yüksek olmasına rağmen, her durumda başarı garanti edilemez. Başarı oranları, alıcının yaşı, sağlık durumu ve diğer faktörlere göre değişebilir.

Yumurta donörleri, donasyon öncesi ve sonrası dönemde tıbbi muayene ve testlerle sağlık durumları kontrol edilir.

Yumurta donasyonu sonrasında yumurta vericisi ve alıcı arasında genellikle herhangi bir ilişki yoktur. Ancak bazı durumlarda, yumurta vericisi ve alıcı arasında anonim bir iletişim kurulmasına izin verilebilir.

Yumurta donasyonu sonrası yumurta vericisi, normal şartlar altında gebelik yaşayabilir. Ancak yumurta vericisi, donasyon sürecinde kullanılan hormon tedavisi nedeniyle geçici olarak yumurtlama yeteneğini kaybedebilir.

Yumurta donasyonu sürecinde yumurta vericisi için maliyetler olabilir. Bu maliyetler, yumurta vericisi için yapılan tıbbi testler, hormon tedavisi, veya diğer tıbbi işlemler gibi olabilir.

Yumurta donasyonu sonrasında yumurta vericisi ve alıcı arasında hukuki sorumluluklar genellikle yoktur. Ancak yumurta vericisi ve alıcı arasında yapılan hukuki anlaşmalar veya sözleşmeler gerekebilir.

 

Sağlıklı, genç ve uygun gebelik şansı olan kadınlar yumurta donörü olarak seçilebilirler.

Kıbrıs'da yumurta donasyonu yasal olarak yürütülür. Yumurta donasyonu yalnızca özel sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilir. Bu nedenle, yumurta donasyonu için öncelikle ilgili yasaları ve mevzuatları öğrenmek ve uygun sağlık kuruluşlarından yazılı izin almak gerekir.

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

Mürüde Çakartaş Dağdelen 24 Nisan 1977’de Kıbrıs Yeşilyurt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce bölümünden mezun oldu.

Yorumlar

  • Meliha Atademir

    Yumurta donasyonu fiyatları ne kadar? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz mümkünse? Türkiye’de yaşıyorum. Kıbrıs’ta yumurta donasyonu yaptırmak istiyorum.

    • Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

      Merhaba Meliha Hanım,

      Kıbrıs’ta, otel, konaklama, tüm ara transferlerinizi sizin için bizler ayarlayabiliriz.

      Detaylı bilgi için iletişim bilgilerinizi iletebilirseniz size hızlıca dönüş yapabiliriz.

      Sevgiler.

  • AYSEL KOÇAK

    Merhaba, ben 51 yaşında yumurta rezervi durmuş bir kadınım. Yumurta donasyonu ile hamile kalmak istiyorum. Türkiye’de yaşıyorum bu işlemin toplam maliyetini öğrenebilir miyim ve gebe kalma olasılığı ne kadar yüksektir?

    • Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

      Merhaba, Aysel Hanım,

      +90 (533) 871 94 44 telefon numarasından bize ulaşabilirseniz size detaylı bilgi verebiliriz. 😌

  • Mehtap Akgün

    İyi günler, yumurta donasyonu, konaklama, tedaviler ve ücret ne kadar öğrenebilir miyim?

    • Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

      Merhaba,

      +90 (533) 871 94 44 bu numaradan bize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

  • Svetlana Covbasa

    Yumurta donasyonu fiyatları ne kadar? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz mümkünse? Moldovada yaşıyorum. Türkiye’de yumurta donasyonu yaptırmak istiyorum.

    • Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

      Selamlar,

      +90 (533) 871 94 44 telefon numarasından bizlere ulaşarak yumurta donasyonu fiyatları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bir yorum yazınız